Υπερψηφίστηκε με… +1 ψήφο το πολυνομοσχέδιο

Υπερψηφίστηκε με… +1 ψήφο το πολυνομοσχέδιο

Θετική ψήφος από ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και την Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου, που εντάσσεται στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ - Με 155 «ναι» πέρασε η επίμαχη διάταξη για τις απεργίες

Με τις ψήφους των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, αλλά και της μέχρι πρότινος ανεξάρτητης βουλευτού Θεοδώρας Μεγαλοοικονόμου, υπερψηφίστηκε επί της αρχής το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την τρίτη αξιολόγηση.

Ειδικότερα, στην ονομαστική ψηφοφορία που διεξήχθη το βράδυ στη Βουλή, υπέρ της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου ψήφισαν 154 βουλευτές, ενώ κατά αυτής ψήφισαν 141 βουλευτές, επί συνόλου 295 παρόντων.

Όσον αφορά στα επιμέρους άρθρα του νομοσχεδίου, με 155 «ναι» πέρασε η επίμαχη διάταξη για τις απεργίες, καθώς υπερψήφισε και ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης, ενώ «παρών» ψήφισε το Ποτάμι.

Στο άρθρο για τα επιδόματα τέκνων, «παρών» ψήφισε το ΚΚΕ, όπως και η ανεξάρτητη βουλευτής Κατερίνα Παπακώστα. Αιτιολογώντας την ψήφο του, το ΚΚΕ σε γραπτή δήλωσή του αναφέρει ότι «παρά το γεγονός ότι αυξάνει το συνολικό κονδύλι και επιδοτεί το πρώτο και δεύτερο παιδί, πρόκειται για μέτρο αναδιανομής της φτώχειας, παίρνοντας από τους φτωχούς για να δώσει στους φτωχότερους, αφού η επιδότηση αυτή είναι ελάχιστη, ενώ την ίδια στιγμή μειώνει τα επιδόματα τρίτεκνων και πολύτεκνων».

«Όχι» σε όλα τα άρθρα ψήφισαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, του Κινήματος Αλλαγής, της Χρυσής Αυγής και της Ένωσης Κεντρώων.

Από την ψηφοφορία απουσίαζαν οι βουλευτές της ΝΔ, Σοφία Βούλτεψη και Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, ο βουλευτής της ΔΗΣΥ Ανδρέας Λοβέρδος, ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης και ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Αναστάσιος Μεγαλομύστακας.

Στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ η Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου

Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ως συνεργαζόμενη, εντάσσεται η βουλευτής Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου, σύμφωνα με επιστολή της προς το προεδρείο της Βουλής.

Σε αποκλειστική της δήλωση στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κ. Μεγαλοοικονόμου εξήγησε τους λόγους που την οδήγησαν σε αυτή την επιλογή.

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ανέλαβε όταν η ελληνική οικονομία και κοινωνία αντιμετώπιζαν μεγάλες δυσκολίες τις μεγαλύτερες των τελευταίων δεκαετιών. Δεν είχε ευθύνες γι' αυτό, ούτε ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ που κυβερνούσε τα τελευταία 40 χρόνια. Τα τελευταία δυο χρόνια δεν έγιναν θαύματα ούτε περιμέναμε να γίνουν, όμως η εικόνα της χώρας αρχίζει να αλλάζει. Αυτό φαίνεται από την θετική αντίδραση των αγορών, όπου για πρώτη φορά βλέπουμε τα επιτόκια να έχουν φθάσει στα επίπεδα του 2006, πριν δηλαδή να μπούμε στην κρίση, διεθνώς αναγνωρίζεται ότι η χώρα είναι σταθερή και μπορούν να γίνουν επενδύσεις, και όλοι όσοι ήταν πριν εναντίον μας τώρα είναι υπέρ μας. Επέλεξα λοιπόν να συστρατευτώ σε αυτή την μεγάλη προσπάθεια», ανέφερε.

Εξηγώντας την θετική ψήφο της στο πολυνομοσχέδιο, η κ. Μεγαλοοικονόμου είπε ότι, η υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα ήταν αναγκαία για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και την έξοδο από το μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018. Επιπλέον, όπως είπε, ορισμένα από τα μέτρα που περιλαμβάνει, όπως η ολοκλήρωση του κτηματολογίου, έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και χρόνια για το καλό της οικονομίας. Αναφορικά με τα οικογενειακά επιδόματα εκτίμησε, ότι δεν υπάρχουν ουσιαστικές απώλειες για τους δικαιούχους ενώ πρόσθεσε, ότι είπε και ο πρωθυπουργός, θα μπορούσαν να γίνουν διορθωτικές κινήσεις όπου απαιτείται μετά τον Αύγουστο του 2018.

«Η κυβερνητική πλειοψηφία αυξάνεται αντί να μειώνεται»

«Φαίνεται πως όσο βαδίζουμε στην έξοδο από τα μνημόνια, η κυβερνητική πλειοψηφία αυξάνεται αντί να μειώνεται, όπως συνέβαινε σε αντίστοιχες ψηφοφορίες νομοσχεδίων για αξιολογήσεις επί προηγούμενων κιυβερνήσεων», τονίζει κυβερνητικός αξιωματούχος, σημειώνοντας ότι η Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου εντάσσεται στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ως συνεργαζόμενη με το κυβερνόν κόμμα.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από τη Λευκωσία, όπου θα βρεθεί αύριο για την τριμερή Ελλάδας-Κύπρου-Ιορδανίας, θα υπάρξει συνάντηση με το προεδρείο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να εξεταστεί σε ποιες επιτροπές θα συμμετάσχει η κ. Μεγαλοοικονόμου.

Λεβέντης: Θα πάρει την απάντησή της στις εκλογές

«Το βράδυ των εκλογών η κ.Μεγαλοοικονόμου θα λάβει την απάντηση» δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, για την ένταξη της πρώην βουλευτού του κόμματός του, στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ως συνεργαζόμενη βουλευτής.

« Πιστεύαμε ότι ο κ Τσίπρας είχε ένα ήθος. Τώρα έχασε κι αυτό το ηθικό πλεονέκτημά του» πρόσθεσε ο κ. Λεβέντης.