Μητσοτάκης: Ο Τσίπρας κατόρθωσε να κάνει την κωλοτούμπα διεθνή

Μητσοτάκης: Ο Τσίπρας κατόρθωσε να κάνει την κωλοτούμπα διεθνή

«Έχετε υποθηκεύσει το μέλλον της χώρας για την επόμενη πενταετία», κατηγορεί τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος της ΝΔ

«Πριν από σας η Ελλάδα ήταν γνωστή για την αμετάφραστη λέξη φιλότιμο. Τώρα εσείς είστε παγκοσμίως γνωστοί για τη λέξη κωλοτούμπα που κατορθώσατε να την κάνετε διεθνή. Κάνατε το ψέμα επάγγελμα. Και ανάγετε τον κυνισμό σε τέχνη», ανέφερε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, εξαπολύοντας προσωπική επίθεση κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

«Έχετε ήδη υποθηκεύσει το μέλλον της χώρας για την επόμενη πενταετία με περικοπές στις συντάξεις και το αφορολόγητο και με υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που πνίγουν την οικονομία», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ, που αναφέρθηκε και στην παραίτηση του Κώστα Ζουράρι, σχολιάζοντας πως «το πρόβλημα δεν είναι ο Ζουράρις και ο κάθε κύριος Ζουράρις. Το πρόβλημα είναι αυτός που τον διόρισε και τον ανέχτηκε. Διότι τελικά ο κ. Ζουράρις δεν είναι τίποτα άλλο από τον καθρέπτη αυτής της κυβέρνησης. Μιας κυβέρνησης επικίνδυνης, ασόβαρης και τυχοδιωκτικής».

Ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε και την αναφορά του Γερούν Ντάισελμπλουμ ότι «η ζωή μας έγινε ευκολότερη με Τσίπρα και Τσακαλώτο», απευθύνοντας στον πρωθυπουργό το εξής ερώτημα: «Αλήθεια, σας άρεσε αυτή η αναφορά; Εσείς που μιλούσατε για "εθελόδουλους και γερμανοτσολιάδες", αισθάνεστε άραγε ίχνος ντροπής να ακούτε ότι είστε η ευκολότερη κυβέρνηση που συνάντησαν οι δανειστές μας;».

Κατηγόρησε ακόμα τον πρωθυπουργό ότι «είπε ψέματα πως θα έχουμε καθαρή έξοδο από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018», ενώ υπογράμμισε ότι «η σημερινή κυβέρνηση δεν μπορεί να βγάλει την χώρα από την οικονομική κρίση ούτε να χειριστεί τις μεγάλες γεωπολιτικές προκλήσεις».

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι ένας στους δύο Έλληνες χρωστά στο κράτος, το συνολικό ποσό του ιδιωτικού χρέους ξεπέρασε τα 100 δισ. ευρώ, ενώ το 25% του χρέους των Ελλήνων δημιουργήθηκε επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ. «Γίνονται περίπου 1.000 κατασχέσεις κάθε εργάσιμη μέρα, είναι συνολικά περί τους 700.000 οι Έλληνες που κινδυνεύουν», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και προσέθεσε: «Αποφασίσατε νέες περικοπές στο ΕΚΑΣ και στο επίδομα θέρμανσης, ενώ προκαλείτε τεράστιες στρεβλώσεις στην πραγματική οικονομία ενθαρρύνοντας την παραοικονομία».

Για τη μείωση της ανεργίας είπε ότι μειώνεται με μισθούς πείνας και με την έξοδο εκατοντάδων χιλιάδων νέων στο εξωτερικό. «Είναι ψέμα ότι αντιστράφηκε η σχέση μεταξύ μερικής και πλήρους απασχόλησης», είπε ο κ. Μητσοτάκης και προσέθεσε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗΣ το 2017 οι νέες θέσεις εργασίας ήταν κατά 55% μερικής απασχόλησης, ενώ το 2014 ήταν 50%.

Απαντώντας στο επιχείρημα του πρωθυπουργού για την έξοδο από τα μνημόνια, υποστήριξε ότι «την ολοκλήρωση του προγράμματος ακολουθεί ένα άτυπο μνημόνιο μέχρι το 2022» και πρόσθεσε ότι για να δείξουν εμπιστοσύνη οι αγορές και να μας δανείσουν με χαμηλά επιτόκια μετά τον Αύγουστο του 2018, πρέπει να υπάρξει ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων που η παρούσα κυβέρνηση δεν μπορεί να υλοποιήσει.

Για τις απεργίες πρότεινε για τις μεγάλες επιχειρήσεις να γίνονται ηλεκτρονικές ψηφοφορίες και να απαιτείται η συμμετοχή του 50%+1. Ο ρόλος του κράτους είναι να στηρίζει την επιχειρηματικότητα και όχι να ρουφά τον κόπο του κάθε επιχειρηματία, είπε.

«Είπε ο πρωθυπουργός ότι η τρίτη αξιολόγηση κλείνει δίχως νέα μέτρα, προκαλώντας την οργή των χαμηλοσυνταξιούχων, των κατοίκων τα ακριτικών περιοχών, των ανδρών των σωμάτων ασφαλείας και των πολιτών που κινδυνεύουν τα σπίτια τους. Θα μειωθούν οι συντάξεις και το αφορολόγητο, οι πολίτες καταλαβαίνουν ότι μαζί σας καλύτερες ημέρες δεν έρχονται και ότι όσο πιο γρήγορα φύγετε τόσο καλύτερο θα είναι για τη χώρα», ανέφερε εξάλλου.

Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε εκτεταμένα στα εθνικά θέματα λέγοντας: «Η κυβέρνηση βάζει τη χώρα σε περιπέτειες. Είτε για το μεταναστευτικό, είτε για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και για το Σκοπιανό. Είσαστε κυβέρνηση οπερέτα. Και γι΄ αυτό ο κόσμος δεν σας εμπιστεύετε ούτε για τον χειρισμό ενός τόσο σοβαρού θέματος, όπως η ονομασία των Σκοπίων. Έχετε επιλέξει το δρόμο της κρυφής διπλωματίας... Η χώρα έχει εθνική γραμμή, όπως χαράχτηκε το 2008 στο Βουκουρέστι από την κυβέρνηση Καραμανλή. Το ελάχιστο που μπορεί να κάνει η σημερινή κυβέρνηση είναι να προασπίσει το κεκτημένο του Βουκουρεστίου».

Διευκρίνισε ότι δεν αναφέρεται μόνο στο erga omes της όποιας λύσης, αλλά και στις απαράδεκτες δηλώσεις αλυτρωτισμού όπως και η αμφισβήτηση της ελληνικότητας της Μακεδονίας. «Δεν σας κρύβω ότι δεν αδικώ τον ελληνικό λαό που δεν έχει εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση, το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι να το εκμεταλλευτείτε για κομματικούς σκοπούς και να το μετατρέψετε σε θέμα για εσωτερική αντιπαράθεση. Η κυβέρνηση δεν έχει ούτε ιερό ούτε όσιο... Με διαρροές καθυβρίσατε την Εκκλησία της Ελλάδος και την επόμενη ημέρα στείλατε με άψογη εκκλησιαστική γλώσσα επιστολή μετάνοιας», είπε ενώ ανέφερε ότι δύο υπουργοί, ο κ. Τσακαλώτος και ο κ. Γαβρόγλου, δεν είχαν κανένα πρόβλημα στο παρελθόν να αναγνωρίσουν την ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα, παραθέτοντας σχετική επιστολή τους.

Κλείνοντας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι «η σημερινή κυβέρνηση δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση ούτε να χειριστεί τις μεγάλες γεωπολιτικές προκλήσεις, ενώ και τα δύο είναι εφικτά».

«Προσπαθεί να γίνει καθεστώς ελέγχοντας τα Μέσα Ενημέρωσης» προσέθεσε και κατέληξε λέγοντας «οι Έλληνες αξίζουμε και μπορούμε καλύτερα, δεν θα κουραστώ να το λέω μέχρι να φύγετε».