Τσίπρας για τις απεργίες: Εμείς δεν απειλούμε το δικαίωμα στην απεργία

Τσίπρας για τις απεργίες: Εμείς δεν απειλούμε το δικαίωμα στην απεργία

«Θέλουμε ενεργά σωματεία απέναντι στις εργοδοτικές παραβιάσεις» είπε ο πρωθυπουργός

Επισταμένη αναφορά στις αλλαγές που προβλέπει το πολυνομοσχέδιο για τις απεργίες, και οι οποίες προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων και απεργιακό μπαράζ, έκανε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στη Βουλή.

«Το δικαίωμα στην απεργία ούτε καταργείται, ούτε απειλείται από αυτή την κυβέρνηση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι αυτή η κυβέρνηση θέλει «τα σωματεία ενεργά απέναντι σε φαινόμενα εργοδοτικών παραβιάσεων».

«Η διάταξη που έμενε λέει ότι για απόφαση για απεργία πρέπει να παρίστανται (όχι να ψηφίζουν) 50% + 1 των ενεργών μελών του σωματείου. Αυτή η διάταξη δεν αλλάζει, απαιτείται πάντοτε σχετική πλειοψηφία των παρόντων» τόνισε.

Ενώ επιτέθηκε τόσο στη ΝΔ όσο και στη ΓΣΕΕ. «Θέλω να καταγγείλω ως απολύτως ψευδή και ανήθικη την καμπάνια που διεξάγεται και το ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει τις απαιτήσεις του ΣΕΒ και των δανειστών. Ανατρέξτε σε αυτά που ζητάνε, ρωτήστε τη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη, γνήσιους εκφραστές τους» είπε. Ενώ, εξαπολύοντας μομφή στην ηγεσία της ΓΣΕΕ που αντιδρά στο σημερινό νομοσχέδιο, αλλά «στόμα είχαν, και μιλιά δεν είχαν» π.χ. για την επιστροφή της εργασιακής κανονικότητας, ενώ θύμισε ότι η ΓΣΕΕ είχε συστρατευθεί υπέρ του «ΝΑΙ» στο δημοψήφισμα του 2015.

Άσκησε κριτική όμως και στην εξ αριστερών κριτική (ΚΚΕ-ΠΑΜΕ): «Την επόμενη φορά λοιπόν, που τα στελέχη και τα σωματεία σας θα επισκεφθούν το Υπουργείο Εργασίας, δε χρειάζονται ούτε τηλεοπτικά συνεργεία, ούτε σπασμένες τζαμαρίες. Διάλογος, ενημέρωση και επαγρύπνηση χρειάζεται. Αν όντως η πραγματική σας έγνοια είναι -και το πιστεύω- η βελτίωση των όρων ζωής της εργατικής τάξης».

Θέση της κυβέρνησης είναι, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, «το δικαίωμα στην απεργία είναι ιερή κατάκτηση της εργατικής τάξης. Ούτε καταργείται, ούτε απειλείται από αυτήν την κυβέρνηση. Εμείς θέλουμε τα σωματεία και τα συνδικάτα, μαζικά, μαχητικά και σε διαρκή δράση απέναντι σε φαινόμενα εργοδοτικού αυταρχισμού και παραβίασης της εργατικής νομοθεσίας».