Ντιμιτρόφ: Η Μακεδονία δεν μπορεί να ανήκει μόνο στην Ελλάδα

Ντιμιτρόφ: Η Μακεδονία δεν μπορεί να ανήκει μόνο στην Ελλάδα

Ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ υπογραμμίζει ότι η γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας είναι ευρύτερη.

Δεν υπάρχει ακόμη πρόταση για το θέμα της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ), σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας Νικολά Ντιμιτρόφ.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό TV21, αναφέρθηκε στις προσεχείς διαπραγματεύσεις στη Νέα Υόρκη υπό τον Μάθιου Νίμιτς για το ζήτημα της ονομασίας και υποστήριξε ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η ΠΓΔΜ έχουν ενθαρρύνει τον κ. Νίμιτς να παρουσιάσει ένα αρχικό πλαίσιο, που θα αποτελέσει οδηγό για την απαραίτητη πρόοδο.

Ο κ. Ντιμιτρόφ είπε ακόμη ότι «είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα να προχωρήσει σε διάκριση της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) και της εδαφικής περιοχής Μακεδονία».

Συμπλήρωσε δε, ότι «για εμάς είναι πολύ σημαντικό να μπει ένα τέλος σε κάθε αμφιβολία σχετικά με τα θέματα ταυτότητας» και τόνισε ότι «πρέπει να βρούμε έναν τρόπο για να γίνει αυτό κατανοητό».

Σύμφωνα με τον κ. Ντιμιτρόφ, η Μακεδονία δεν μπορεί να ανήκει μόνο στην Ελλάδα ή την ΠΓΔΜ, γιατί η γεωγραφική περιοχή είναι ευρύτερη.

«Υπό αυτή την έννοια πιστεύω, ότι η πραγματική απάντηση στα περί αλυτρωτισμού είναι η αρχή της μη αποκλειστικότητας» είπε και συμπλήρωσε ότι «και οι δύο πλευρές έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν τον όρο αυτό, το όνομα και τα παράγωγα σε διαφορετικό πλαίσιο».

Καταλήγοντας τόνισε ότι «η αρχή της μη αποκλειστικότητας είναι η έλλειψη του δικαιώματος να έχουμε αποκλειστική χρήση του όρου Μακεδονία, σαν Μακεδονία».