Σκόπια και Αθήνα στήνουν ομάδες εργασίας για το ζήτημα της ονομασίας

Σκόπια και Αθήνα στήνουν ομάδες εργασίας για το ζήτημα της ονομασίας

Η πρώτη συνάντηση των ομάδων εργασίας πιθανόν να διεξαχθεί εντός του Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ

Σκόπια και Ελλάδα έχουν συμφωνήσει στη σύσταση ομάδων εργασίας με επικεφαλής τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, προκειμένου να διαπραγματευθούν μία λύση για το ζήτημα της ονομασίας της γειτονικής χώρας, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Ο Ντιμιτρόφ συναντήθηκε χθες για το θέμα με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, και από τη συνάντηση αυτή οι δύο υπουργοί βγήκαν «πεπεισμένοι ότι υπάρχει προθυμία και από τις δύο πλευρές να προχωρήσουμε μπροστά», όπως δήλωσε στο πρακτορείο Reuters.

Η πρώτη συνάντηση των ομάδων εργασίας, σύμφωνα με τον Ντιμιτρόφ, αναμένεται να διεξαχθεί πιθανόν και εντός του Φεβρουαρίου.

Ο Ντιμιτρόφ τόνισε πως η πλευρά της ΠΓΔΜ γνωρίζει τις ανησυχίες που πιθανόν να έχει η Ελλάδα ως προς το ζήτημα, ωστόσο ξεκαθάρισε πως «έχουμε μία τεράστια ευθύνη», και εξήγησε: «Είναι σαφές ότι η ταυτότητα είναι πολύ σημαντική για μας. Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να πείσουμε τους Έλληνες συναδέλφους μας ότι υπάρχει ένας ξεκάθαρος διαχωρισμός ανάμεσα στη χώρα μας και σε μία περιοχή που περιλαμβάνει τη βόρεια Ελλάδα».

«Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος», δήλωσε αναφορικά με το ζήτημα της ονομασίας.

Ο Ντιμιτρόφ εξέφρασε εξάλλου την ελπίδα ότι η ΠΓΔΜ θα καταστεί εφικτό τον Ιούνιο να οριστεί μία ημερομηνία για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.