Έντονες ζυμώσεις για την ονομασία της ΠΓΔΜ – Συνάντηση Κοτζιά-Ντιμιτρόφ

Έντονες ζυμώσεις για την ονομασία της ΠΓΔΜ – Συνάντηση Κοτζιά-Ντιμιτρόφ

Ημερομηνία-ορόσημο η 17η Ιανουαρίου - Τι συζήτησαν στη Θεσσαλονίκη οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών

Συνάντηση με τον Σκοπιανό ομόλογό του, Νίκολα Ντιμιτρόφ, είχε σήμερα στη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, στο πλαίσιο του τακτικού διαλόγου και διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Κατά τη συνάντησή τους οι δύο υπουργοί, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, είχαν μια εποικοδομητική συζήτηση και εστίασαν στην προώθηση των διμερών σχέσεων και της συνεργασίας σε ένα ευρύτερο πλαίσιο που σχετίζεται με τα υφιστάμενα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Οι υπουργοί εξέφρασαν την κοινή προσδοκία τους για παρουσίαση, στην επερχόμενη συνάντηση της 17ης Ιανουαρίου, από τον προσωπικό απεσταλμένο του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ενός αρχικού πλαισίου εντός του οποίου θα προωθηθεί η διαδικασία.

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν επί της μεθοδολογίας που θα ακολουθηθεί, της προσέγγισης των δύο πλευρών και του πλαισίου που αφορά στο ζήτημα της ονομασίας, ενώ συμφώνησαν να αναλάβουν ενεργότερο ρόλο στις συζητήσεις για να υπερβούν την διαφορά στο θέμα του ονόματος.

Αντήλλαξαν, επίσης, απόψεις γύρω από τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και άλλα ζητήματα εν όψει των επόμενων συναντήσεων υψηλού επιπέδου μεταξύ των δύο χωρών.