Οι απεργοί πρώτα θα πληρώνουν τις συνδρομές τους!

Οι απεργοί πρώτα θα πληρώνουν  τις συνδρομές τους!

«Μια πονηριά του ΣΥΡΙΖΑ», γράφει η Tageszeitung

Τους περιορισμούς στη διαδικασία κήρυξης απεργίας παίρνει ως αφορμή η Tageszeitung του Βερολίνου για σχόλιο με τίτλο «Η υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ». «Ο Τσίπρας», γράφει, «έχει πείσει το κόμμα του για το εξής αφηγηματικό σενάριο: το καλοκαίρι όλα τελειώνουν, μετά ξεφορτωνόμαστε τους φορτικούς δανειστές. Προϋπόθεση είναι βέβαια ότι θα κάνουμε τον χειμώνα γαργάρα μερικά πραγματάκια ακόμα, όπως είναι για παράδειγμα η περιστολή του δικαιώματος απεργίας. Μια περιστολή όχι δραματική για τα δεδομένα στη Γερμανία, όπου για να κηρυχθεί απεργία απαιτείται συμφωνία του 75% των εργαζομένων σε μια επιχείρηση. Το νομοθέτημα του Τσίπρα προβλέπει το 50% των εργαζομένων, εφόσον όμως δεν έχουν εκκρεμότητες με τη συνδρομή τους στο συνδικάτο. Αλλά πού να βρεις στην Ελλάδα της κρίσης τέτοιους άμεμπτους συνδικαλιστές, όταν οι εργαζόμενοι κοιτάζουν να επιβιώσουν κάνοντας δυο και τρεις δουλειές;»

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος για τις απεργίες

Για τη διάταξη που αφορά τις απεργίες, ο  Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχασε αυτή τη μάχη.

«Πέρασε, το προσπαθήσαμε αλλά το χάσαμε. Στο τραπέζι υπήρχε και το θέμα του συνδικαλιστικού νόμου και των απολύσεων κερδίσαμε σε αυτά τα δύο, χάσαμε στο θέμα των απεργιών. Ο συνδικαλισμός που μας κληρονόμησε το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία για τόσα χρόνια ήταν ένας απαράδεκτος συνδικαλισμός με τις δικές τους παρεμβάσεις. Δεν μπορώ να πιστέψω πως θεωρείται ότι αυτό το μετρό είναι εμπόδιο στη συζήτηση που πρέπει να ανοίξει για μια ουσιαστική αλλαγή που χρειάζεται».

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι μπορεί η συγκεκριμένη διάταξη να είναι ένα εμπόδιο για τις απεργίες αλλά πρόσθεσε πώς κάθε εμπόδιο είναι για... καλό.

«Κάθε εμπόδιο για καλό, μπορούμε να δούμε πως οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες μπορούν να το ξεπεράσουν αυτό το εμπόδιο για να είναι πιο ενεργητική η δράση τους στο μέλλον».