«Πρέπει να είμαστε υπέρ της σύνθετης ονομασίας της πΓΔΜ»

«Πρέπει να είμαστε υπέρ της σύνθετης ονομασίας της πΓΔΜ»

Για εθνική θέση έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ

«Πρέπει να είμαστε υπέρ της σύνθετης ονομασίας και της επίλυσης εντός του 2018 αυτού του χρόνιου προβλήματος που ταλανίζει τη χώρα» δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, βουλευτής Επικρατείας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής Θανάσης Θεοχαρόπουλος στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm», σχετικά με τη δυνατότητα εξεύρεσης λύσης στο ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ.

«Θέση μου είναι η σύνθετη ονομασία για χρήση έναντι όλων, erga omnes. Αυτή η σταθερή θέση -και δική μου και της παράταξης και του φορέα- σημαίνει ότι μία σύνθετη ονομασία, όχι μόνο την υποστηρίζουμε, αλλά θεωρούμε ότι είναι η εθνική θέση» ανέφερε ο κ. Θεοχαρόπουλος και διευκρίνισε: «Αυτή η θέση μου υπέρ ενός αναγκαίου συμβιβασμού, μία σύνθετης ονομασίας για χρήση έναντι όλων, εννοείται ότι δεν εξαρτάται από τη στάση κανενός. Είναι θέση αρχής και θέση εθνική της χώρας μας από τη δεκαετία του 2000».

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ χαιρέτισε «τη ρεαλιστική προσέγγιση του πρωθυπουργού Ζάεφ στη χθεσινή του συνέντευξη», ενώ σε ό,τι αφορά τη διοργάνωση συλλαλητηρίων με στόχο τη συγκρότηση κινήματος πίεσης για την αποτροπή της χρήσης του όρου «Μακεδονία» τόνισε πως «η λογική αυτή δεν βοηθά την εξυπηρέτηση των εθνικών συμφερόντων της χώρας, είναι και ανούσια λογική και μία λογική, η οποία δεν βλέπει με μία ματιά προς το μέλλον, ποια είναι τα συμφέροντα της χώρας».

Αναφερόμενος, εξάλλου, στις διαδικασίες για τη διοργάνωση του συνεδρίου του Κινήματος Αλλαγής ο κ. Θεοχαρόπουλος γνωστοποίησε πως την Κυριακή θα συνεδριάσει η οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου. «Εγώ θα καταθέσω συγκεκριμένες προτάσεις, όπως για παράδειγμα πρότασή μου είναι το ηλεκτρονικό δημοψήφισμα, δηλαδή μετά τις βουλευτικές εκλογές με αυτόν τον τρόπο να αποφασιστούν οι μετεκλογικές ή όχι συνεργασίες του νέου φορέα, με τη βάση να αποφασίζει» είπε.

Σε ό,τι αφορά το πλαίσιο των μετεκλογικών συνεργασιών του νέου φορέα διευκρίνισε: «Θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι ανασυγκροτούμε τον χώρο μας και [...] πρέπει να γίνει απολύτως κατανοητό ότι δεν έχει σκοπό να γίνει δεκανίκι κανενός, ανασυγκροτείται για να γίνει ένας ισχυρός φορέας, που θα ανατρέψει τους πολιτικούς συσχετισμούς [...] Όποιοι επιθυμούν να γίνουν υπουργοί του Μητσοτάκη δεν χρειάζεται να κατευθυνθούν στον φορέα τον δικό μας, μπορούν να κατευθυνθούν κατευθείαν στη ΝΔ, διότι ο δικός μας χώρος πρέπει να γίνει ισχυρός για να υπάρχει μία προοδευτική πολιτική στη χώρα μας».

Ο κ. Θεοχαρόπουλος εξήγησε πως ο νέος φορέας έχει επισημάνει την ανάγκη εθνικής συνεννόησης με όλα τα δημοκρατικά και φιλοευρωπαϊκά κόμματα. «Αν είμαστε μέσα στις τρεις πρώτες δυνάμεις την επόμενη μέρα των εκλογών υποχρεούμαστε εκ του Συντάγματος, αν πάρουμε τη διερευνητική εντολή, να την αξιοποιήσουμε, κάνοντας μία προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης και προς τον ΣΥΡΙΖΑ και προς τη ΝΔ», είπε.