Μαξίμου για το άσυλο στον Τούρκο στρατιωτικό: Οι πραξικοπηματίες δεν είναι ευπρόσδεκτοι

Μαξίμου για το άσυλο στον Τούρκο στρατιωτικό: Οι πραξικοπηματίες δεν είναι ευπρόσδεκτοι

Κυβερνητικές πηγές ρίχνουν το… γάντι στη Δικαιοσύνη

Το γάντι στη Δικαιοσύνη πετά η κυβέρνηση σχετικά με την απόφαση για χορήγηση ασύλου στον Τούρκο συγκυβερνήτη. Η χορήγηση ασύλου προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Τουρκίας και κλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις Αθήνας και Άγκυρας.

«Η θέση της χώρας είναι θέση ευθύνης. Σεβόμαστε τις διεθνείς συνθήκες προστατεύουμε τα δικαιώματα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι καλωσορίζουμε πρόσωπα για τα οποία υπάρχουν υπόνοιες ότι συμμετείχαν σε πραξικόπημα. Οι πραξικοπηματίες δεν είναι ευπρόσδεκτοι. Τώρα την υπόθεση θα κρίνει η ελληνική δικαιοσύνη», δήλωσε κυβερνητική πηγή, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, στο περιθώριο των εκδηλώσεων για τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα στο Μέγαρο Μαξίμου, σε ερώτημα για την αίτηση ακύρωσης κατά της προχθεσινής απόφασης παροχής ασύλου της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Προσφύγων.

Το χρονικό του διπλωματικού θρίλερ

Η 3η Ανεξάρτητη Δευτεροβάθμια Επιτροπή Ασύλου αποφάσισε να δώσει άσυλο στον Τούρκο συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου με το οποίο οκτώ στρατιωτικοί έφτασαν στην Ελλάδα το περασμένο καλοκαίρι μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία.

Στην απόφαση της Επιτροπής, μεταξύ άλλων , αναφέρεται ότι δεν αποδεικνύεται από κανένα στοιχείο ότι ο Τούρκος συγκυβερνήτης του ελικοπτέρου συμμετείχε στη απόπειρα πραξικοπήματος , αλλά αντίθετα η Τουρκία τον εκζητεί για «πολιτικά εγκλήματα» . Έτσι καταλήγει η Επιτροπή δεν μπορεί να εκδοθεί στην Τουρκία καθώς δεν θα «έχει μια δίκαιη δίκη».

Ήδη, ο Τούρκος αφέθηκε ελεύθερος από το Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωρίου όπου ήταν κρατούμενος , λόγω της εκκρεμότητας της αίτησης ασύλου που είχε καταθέσει. Την ίδια ώρα , σε καθεστώς διοικητικής κράτησης παραμένουν οι άλλοι επτά Τούρκοι στρατιωτικοί, αναμένοντας τις αποφάσεις της Επιτροπής Ασύλου στην οποία έχουν προσφύγει .

Ο Άρειος Πάγος έχει πει «όχι» στην έκδοση των οκτώ στην Τουρκία.

Η Τουρκία έκανε λόγο για «πολιτικά κίνητρα» πίσω από την απόφαση χορήγησης ασύλου και απειλεί την Ελλάδα με «επιπτώσεις» στις διμερείς σχέσεις.

Ήδη η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει αίτηση ακύρωσης της απόφασης χορήγησης ασύλου στον Τούρκο στρατιωτικό.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από το γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, «ακολουθώντας την πάγια θέση σε σχέση με τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς, όπως έχει επανειλημμένως και δημοσίως εκφραστεί, υποβλήθηκε σήμερα εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης αίτηση ακύρωσης κατά της χθεσινής απόφασης παροχής ασύλου της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Προσφυγών».

Ελληνικό ΥΠΕΞ σε Άγκυρα: Οι δημοκρατίες δεν απειλούν, ούτε απειλούνται

«Οι δημοκρατίες δεν απειλούν, ούτε απειλούνται. Αντιθέτως, εργάζονται με υπευθυνότητα και μεθοδικότητα για την προώθηση της συνεννόησης και την εδραίωση της σταθερότητας καθώς και της καλής γειτονίας στην περιοχή στην οποία ανήκουν» απαντά με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών στη χθεσινή ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ για την απόφαση της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Προσφυγών.

«Η Ελλάδα» προσθέτει «θα συνεχίσει την πορεία αυτή με υπευθυνότητα. Ελπίζουμε το αυτό να επιλέξουν να πράξουν και οι γείτονές μας. Η πίστη μας στις δημοκρατικές αρχές και μεθόδους δεν είναι αδυναμία, αλλά δύναμη».

Στην ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών τόνιζε μεταξύ άλλων ότι «η Ελλάδα δεν μπόρεσε να δείξει τη στήριξη και τη συνεργασία που αναμένουμε από μία χώρα σύμμαχο στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και του εγκλήματος», επισημαίνοντας ότι η απόφαση αυτή «θα επηρεάσει χωρίς αμφιβολία τις διμερείς σχέσεις και τις κοινές ενέργειές μας στις περιφερειακές υποθέσεις».