«Μιλάμε για ανθρώπους οι οποίοι δουλεύουν σκληρά και είναι φτωχοί»

«Μιλάμε για ανθρώπους οι οποίοι δουλεύουν σκληρά και είναι φτωχοί»

Ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ σχολίασε τα στοιχεία για την εργασία στην Ελλάδα που αποτυπώνονται στην ετήσια έκθεση του «Εργάνη»

Για «φτωχή μεσαία τάξη» ανθρώπων που εργάζονται έκανε λόγο ο αναπληρωτής τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της ΝΔ, βουλευτής Χίου Νότης Μηταράκης, σχολιάζοντας την αύξηση της απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, που αποτυπώνεται στα στοιχεία του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ».

«Ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά στατιστικά, που βλέπουμε αυτή την περίοδο, είναι ότι πλέον μιλάμε για μία μεσαία τάξη, φτωχή, που δουλεύει» δήλωσε ο αναπληρωτής τομεάρχης της ΝΔ στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm».

«Δεν έχουμε αύξηση της πίτας. Οι ποιοτικές δουλειές πλήρους απασχόλησης, οι οποίες αποφέρουν αξιοπρεπές εισόδημα μειώνονται. Δουλεύουν περισσότεροι και είναι φτωχοί. Ο μέσος μισθός βαίνει διαρκώς μειούμενος. Μιλάμε πλέον για τη γενιά των 360 ευρώ, μιλάμε για ανθρώπους οι οποίοι δουλεύουν σκληρά και είναι φτωχοί» διευκρίνισε ο κ. Μηταράκης.

Με αφορμή τη συζήτηση για τους οικονομικούς δείκτες, στο πλαίσιο της ψήφισης του προϋπολογισμού του 2018, ο κ. Μηταράκης παρατήρησε: «Αν δούμε τα εισοδήματα στην τσέπη του μέσου Έλληνα μετά φόρων -μετά τις αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές, τον αυξημένο ΦΠΑ, τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά, την κατάργηση των εκπτώσεων, την κατάργηση του ΕΚΑΣ- το τελικό ποσό που φτάνει στην τσέπη του Έλληνα, είναι διαρκώς λιγότερο».

Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το καθεστώς ΦΠΑ στα νησιά ο βουλευτής είπε πως «ο μέσος νησιώτης είναι έξαλλος, που η κυβέρνηση Τσίπρα κατήργησε κάτι, το οποίο επί δεκαετίες η Ελλάδα είχε ως ευρωπαϊκό κεκτημένο». «Είναι δεδομένο πως αν η Ελλάδα δεν αποκτήσει πιο ανταγωνιστικούς φορολογικούς συντελεστές, θα αδυνατούμε να ανταγωνιστούμε τις όμορες χώρες κι αυτό το πρόβλημα είναι ακόμη πιο εμφανές στα νησιά του Αιγαίου --που από τη Χίο η Τουρκία απέχει 45 λεπτά με το ferry boat και πράγματι υπάρχει κόσμος που πηγαίνει και ψωνίζει απέναντι για τις βασικές του ανάγκες [...] Η εστίαση στα νησιά από το 7% θα φτάσει στο 24%. Αυτό σημαίνει ότι η υπηρεσία που προσφέρουμε και στους ντόπιους και στους τουρίστες γίνεται κατά 15% πιο ακριβή και είναι τεράστιο πλήγμα στη δυνατότητα των νησιών να προσελκύσουν τουρισμό το καλοκαίρι», είπε.

Αναφερόμενος, εξάλλου, στο εφάπαξ επίδομα ύψους 400 ευρώ, που θα χορηγήσει το υπουργείο Εργασίας στους άνεργους νέους και το οποίο ο πρόεδρος της ΝΔ χαρακτήρισε ως φιλοδώρημα, ο βουλευτής είπε: «Αν θέλει αυτή η κυβέρνηση να στηρίξει τα νέα παιδιά, θα πρέπει πρώτα να προχωρήσει με την υλοποίηση των επενδύσεων, που έχουν παγώσει σε αυτή τη χώρα --μιλάω για τις μεγάλες επενδύσεις της προηγούμενης περιόδου, που ακόμα δεν έχουμε δει να ξεκινάνε. Η μεγαλύτερη από αυτές είναι το Ελληνικό, με δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας στην Αττική. Θα έπρεπε να προχωρήσει σε καλύτερη αξιοποίηση του ΕΣΠΑ και του αναπτυξιακού --τα στοιχεία που έδωσε ο πρωθυπουργός είναι αποκαρδιωτικά σε σύγκριση με τις προηγούμενες περιόδους. Εκεί οι νέοι θα βρουν ελπίδα, στις θέσεις εργασίας».