Διπλωματική πρόκληση η αποβίβαση των Τούρκων στις Οινούσσες

Διπλωματική πρόκληση η αποβίβαση των Τούρκων στις Οινούσσες

«32 Τούρκοι ζητούν πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα»

Σχόλια για τους Τούρκους που αποβιβάστηκαν με φουσκωτό στις Οινούσσες και ζητούν άσυλο στην Ελλάδα, ισχυριζόμενοι ότι κινδυνεύουν από το καθεστώς στην πατρίδα τους, δημοσιεύουν τα γερμανικά ΜΜΕ. Συγκεκριμένα στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού δικτύου n-tv και υπό τον τίτλο «Φοβούνται για τη ζωή τους. Ακαδημαϊκοί εγκαταλείπουν με τη βοήθεια διακινητή την Τουρκία» αναφέρεται ότι «μετά την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016 στην Τουρκία, πολλοί στρατιωτικοί κατέφυγαν στην Ελλάδα. Στο μεταξύ και αρκετοί απλοί πολίτες δεν αισθάνονται πια ελεύθεροι και ασφαλείς στη χώρα τους. Όταν οι νόμιμες οδοί απαιτούν πολύ χρόνο, αναζητούν τη βοήθεια διακινητών. Ωστόσο ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζονται πολιτικοί πρόσφυγες από την Τουρκία στην Ελλάδα δεν είναι πάντα υπέρ τους. Έτσι η ‘Le monde diplomatique' αναφέρεται σε παράνομες επαναπροωθήσεις πολιτικά ανεπιθύμητων προσώπων από την Ελλάδα στην Τουρκία».

Για το ίδιο θέμα η εφημερίδα Rheinische Post γράφει: «32 Τούρκοι ζητούν πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα. Για την Ελλάδα οι τούρκοι πρόσφυγες σημαίνουν πάντα μια διπλωματική πρόκληση. Η Άγκυρα συνεχίζει να διαπληκτίζεται με την Αθήνα για την έκδοση οκτώ στρατιωτικών που κατέφυγαν στην Ελλάδα τον Ιούλιο του 2016 κατά την απόπειρα του πραξικοπήματος στην Τουρκία. Τον περασμένο Μάιο ο Άρειος Πάγος είχε απορρίψει την αίτηση έκδοσης της Άγκυρας».

«Το ελληνικό λιμενικό εντόπισε 32 τούρκους πρόσφυγες σε φουσκωτό. Έφυγαν προφανώς φοβούμενοι τη δίωξη στην Τουρκία και θα ζητήσουν άσυλο τη Δευτέρα» γράφει η Frankfurter Rundschau.