Στρατηγική και σκληρές αντιδράσεις για την εκλογή μουφτή στη Θράκη

Στρατηγική και σκληρές αντιδράσεις για την εκλογή μουφτή στη Θράκη

Θα γίνει συζήτηση με την ίδια τη μειονότητα, δηλώνουν Τσίπρας και Γαβρόγλου

Οι αλλαγές στα ζητήματα που άπτονται στην εφαρμογή της Σαρίας, με τη σχετική νομοθετική ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, βρέθηκαν στο επίκεντρο συνέντευξης που έδωσε ο υπουργός, Κώστας Γαβρόγλου, στο κανάλι της Βουλής.

«Με πλήρη σεβασμό στη μειονότητα, θέλουμε να της δώσουμε μία δυνατότητα», σχολίασε ο κ. Γαβρόγλου, εξηγώντας ότι με βάση τη νέα ρύθμιση, τα οικονομικά και κληρονομικά ζητήματα για όσους μουσουλμάνους έχουν τελέσει θρησκευτικό γάμο, θα λύνονται στα αστικά δικαστήρια, εκτός εάν και τα δύο μέρη συμφωνήσουν ενώπιον νομικού, να λυθεί η διαφορά τους από το μουφτή.

Ο κ. Γαβρόγλου τόνισε ότι η ρύθμιση, μετά από μια πρώτη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, χαίρει συναίνεσης από όλα τα κόμματα, εκτός της Χρυσής Αυγής, κάτι που, όπως είπε, «δείχνει την ωριμότητα του πολιτικού συστήματος».

Ακόμη, ο υπουργός ανέφερε ότι το επόμενο θέμα που «θα πέσει στο τραπέζι», θα είναι «η ορθολογικοποίηση των μουφτειών»: «Είναι μέρος της στρατηγικής που θέλουμε να ακολουθήσουμε σε αυτό το θέμα, σεβόμενοι πάντα τη μειονότητα. Ήδη με την προτεινόμενη ρύθμιση, μπαίνουν οικονομικοί κανόνες για τις μουφτείες. Μετά, θα γίνει συζήτηση με την ίδια τη μειονότητα για την εκλογή μουφτήδων», ανέφερε. Επίσης, ανακοίνωσε ότι θα οριστεί μία επιστημονική επιτροπή από νομικούς και ειδικούς, μετά που θα ψηφιστεί ο νόμος, για να προχωρήσει στα επόμενα ζητήματα.

Δεν αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις η συζήτηση για το πώς οι θρησκευτικοί ηγέτες που αναγνωρίζει η ελληνική Πολιτεία για τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη να μην αμφισβητούνται από τη μειονότητα ή μέρος της μειονότητας, ξεκαθάρισε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Όπως είπε αυτή, η συζήτηση πρέπει να γίνει με τη μουσουλμανική μειονότητα, να καταλήξει το συντομότερο δυνατό και να υπάρξει και η αντίστοιχη νομοθέτηση, ώστε σε ένα βάθος χρόνου να δημιουργηθούν οι εξελίξεις για να ξεπεράσουμε τα σημερινά εμπόδια.

Εξάλλου, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, κάνοντας μία αποτίμηση της επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα, ο κ. Γαβρόγλου δήλωσε ότι «έχασε την ευκαιρία να απευθυνθεί στην Ευρώπη με όρους που εκείνη θα άκουγε πρόθυμα», ενώ ερωτηθείς για το αν υπήρξε όφελος για τη χώρα μας από την επίσκεψή του, απαντά πως «είναι καλό να σπάνε οι πάγοι». «Η σχέση των δύο χωρών είναι σημαδεμένη από αιώνες προβλημάτων», σχολίασε, «δε γίνεται να λυθούν από τη μία μέρα στην άλλη».

Όσον αφορά στα εκπαιδευτικά ζητήματα, ο υπουργός προανήγγειλε την κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης για τις μετεγγραφες φοιτητών, μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου, σύμφωνα με την οποία θα δίνεται η δυνατότητα σε αδέρφια να φοιτούν στην ίδια πόλη, καθώς επίσης και σε οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα, να σπουδάζουν τα παιδιά τους στην πόλη που είναι η βάση της οικογένειας ή να λαμβάνουν ένα επίδομα.

Ακόμη, ο κ. Γαβρόγλου αναφέρθηκε στις συγχωνεύσεις πανεπιστημίων και ΤΕΙ, λέγοντας ότι το Ιόνιο πανεπιστήμιο θα αναμορφωθεί με νέα τμήματα και προγράμματα σπουδών, ενώ το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων θα έχει ένα επιπλέον campus στην 'Αρτα. Η σχετική νομοθέτηση, όπως δήλωσε ο υπουργός, θα έρθει τον Φεβρουάριο.

Τέλος, αναφορικά με την ίδρυση του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, με τη συνένωση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, ο κ. Γαβρόγλου ανήγγειλε ότι οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν την ερχόμενη Κυριακή από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στο περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο στην Ελευσίνα.

Μιλώντας πάντως σε διπλωματικούς συντάκτες στη Βουλή για το θέμα του μουφτή ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σχολίασε πως «δεν συζητάμε τέτοια θέματα». Πηγές του ΥΠΕΞ σημείωναν ότι ούτως ή άλλως το θέμα είναι «κύριας αρμοδιότητας του Υπ. Παιδείας».

ΝΔ: Προκαλούν ανησυχία οι χειρισμοί της κυβέρνησης για τους μουφτήδες

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για το ζήτημα των μουφτήδων της Θράκης ασκούν με κοινή δήλωσή τους οι τομεάρχες Εξωτερικών και Παιδείας της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος και Νίκη Κεραμέως αντίστοιχα.

Όπως επισημαίνουν στην ανακοίνωσή τους, λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, ανοίγει θέμα εκλογής μουφτήδων, χαρακτηρίζοντας ανησυχητικό τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση διαχειρίζεται σημαντικά ζητήματα.

Αναλυτικά η δήλωσή τους:

«Λίγες μόνο ημέρες μετά την επίσκεψη Ερντογάν, η Κυβέρνηση σπεύδει να ανοίξει θέμα εκλογής των Μουφτήδων της Μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη.

Το θέμα ανακίνησε ο Υπουργός Παιδείας κ. Κ. Γαβρόγλου, ο οποίος υπενθυμίζεται ότι πριν από ένα μήνα είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης κ. Χακάν Τσαβούσογλου χωρίς τότε να ανακοινωθεί το περιεχόμενό της.

Σε άλλο μήκος κύματος, ο Υπουργός των Εξωτερικών κ. Ν. Κοτζιάς δηλώνει σήμερα ότι “δεν συζητάμε τέτοια θέματα με την Τουρκία”, ενώ και ο ίδιος στις 24 Οκτωβρίου μετά τη συνάντησή του με τον ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επέτρεψε με τις δηλώσεις του να εκληφθεί ως ζήτημα διμερούς διαπραγμάτευσης ένα θέμα αποκλειστικής ευθύνης της ελληνικής Πολιτείας.

Και τώρα, μετά τη συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν, έρχεται και ο ίδιος ο πρωθυπουργός να επιβεβαιώσει ότι η Κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο της εκλογής Μουφτήδων.

Η Φώφη Γεννηματά για την εκλογή Μουφτή

«Η προχειρότητα με την οποία ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνηση του αντιμετωπίζουν σοβαρά και ευαίσθητα θέματα δυστυχώς συνεχίζεται. Αυτό πράττουν και στο θέμα των Μουφτήδων της Θράκης» σχολιάζει σε δήλωσή της η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά.

«Η αδικαιολόγητη σπουδή και μάλιστα με ανακοίνωση του πρωθυπουργού από τις Βρυξέλλες, δεν είναι καλός σύμβουλος. Ιδιαίτερα όταν η επιλογή του χρόνου, δίνει την εντύπωση ότι εκπληρώνουν υποσχέσεις που δόθηκαν κατά την επίσκεψη Ερντογάν.» προσθέτει η κ. Γεννηματά.

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης τονίζει ότι «το θέμα πρέπει να αντιμετωπισθεί σοβαρά, με άμεση ενημέρωση και συνεννόηση των πολιτικών κομμάτων. Έτσι ώστε να βρεθεί το καταλληλότερο σύστημα ανάδειξης των Μουφτήδων της Θράκης με την τροποποίηση του σχετικού Νόμου(1920/1991), χωρίς να δημιουργούνται άλλης μορφής προβλήματα».

Τι είχε πει ο Ερντογάν για το θέμα του μουφτή

«Διατυπώσατε κάποιες πραγματικότητες και αλήθειες ξεκάθαρα. Θα κάνω το ίδιο και εγώ. Υπάρχουν εκκρεμότητες στο θέμα της συνθήκης της Λωζάνης. Θέματα δεν κατανοούνται σωστά» τόνισε ο Τούρκος Πρόεδρος απαντώντας στον Προκόπη Παυλόπουλο μέσα στο Προεδρικό Μέγαρο αμέσως μετά τα όσα είπε ο Έλληνας Πρόεδρος ότι η χώρα δεν συζητάει τη συνθήκη της Λωζάνης.

«Είναι μια συμφωνία πριν από 94 χρόνια και όχι μόνο ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα. Υπήρξαν 11 χώρες. Υπάρχει ακόμη και η Ιαπωνία.

Μέσα στο διάστημα των 94 χρόνων ξαναοικοδομείται ο πλανήτης μας. Είπατε ότι χαρακτηρίζεται μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα. Είναι σωστό, αλλά στο ευρωπαϊκό δικαστήριο υπάρχει ο όρος τουρκική. Πρέπει να αξιολογήσουμε προσεκτικά τις συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων εκεί. Μπορούμε να απαντήσουμε στο ερώτημα αν οι μουσουλμάνοι εκεί μπορούν να ζήσουν τη θρησκεία τους βάσει της συνθήκης της Λωζάνης. Γίνονται προσπάθειες για τον αρχιμουφτή να τον διορίζει το κράτος.

Στην Τουρκία ο Πατριάρχης δεν είναι διορισμένος. Ο πατριάρχης εκλέγεται» είπε ο κ. Ερντογάν.

Είπε ότι στη δυτική Θράκη δεν μπορούν οι ιμάμηδες να εκλέγουν τον αρχιμουφτή τους. «Πώς μπορούμε να πούμε ότι είναι σε ισχύ η συνθήκη της Λωζάνης;» είπε και πρόσθεσε: «Εμείς δώσαμε τουρκική ιθαγένεια σε μέλη της επιτροπής που εκλέγουν τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Στην Δυτική Θράκη, όμως, εξακολουθούν οι ιμάμηδες να μην μπορούν να εκλέγουν τον μουφτή τους. Άρα δεν εφαρμόζεται η Συνθήκη της Λωζάνης».