Econonist: Γιατί Ελλάδα και Τουρκία δεν μπορούν να τα βρουν

Econonist: Γιατί Ελλάδα και Τουρκία δεν μπορούν να τα βρουν

Χώρια από τα άλυτα θέματα, «τα καλά νέα σήμερα είναι ότι οι δύο χώρες δεν είναι πλέον έτοιμες να δαγκώσουν το λαιμό η μία της άλλης»

Την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα την περασμένη εβδομάδα αναλύει ο βρετανικός Econonist, σημειώνοντας ότι - αν και ήταν η πρώτη επίσκεψη Τούρκου προέδρου στην Αθήνα τα τελευταία 65 χρόνια – εν τούτοις δεν θεωρείται ιστορική, καθώς οι σχέσεις των δύο χωρών δεν είναι φιλικές.

Το βρετανικό περιοδικό αναφέρεται σε όλα όσα χωρίζουν Αθήνα και Άγκυρα, από το Κυπριακό και τις τουρκικές εναέριες παραβιάσεις μέχρι την έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματούχων και το προσφυγικό – και σημειώνει ότι οι δύο χώρες δεν πρόκειται να συμφιλιωθούν όσο ο Τούρκος πρόεδρος «συνεχίζει την αλυτρωτική ρητορική του».

Ο Economist αναφέρεται στην αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης, την οποία ζήτησε επίμονα ο Ερντογάν, ακόμα και παρουσία της ελληνικής ηγεσίας, και την κάθετη άρνηση του Αλέξη Τσίπρα και του Προκόπη Παυλόπουλου.

Χώρια από τα άλυτα θέματα, «τα καλά νέα σήμερα είναι ότι η Τουρκία και η Ελλάδα δεν είναι πλεόν έτοιμες να δαγκώσουν το λαιμό η μία της άλλης. Αντιθέτως, συζητούν για ενεργειακά θέματα και άλλα έργα υποδομής» γράφει το περιοδικό και εύχεται οι δύο γείτονες χώρες να συνεχίσουν να συνεργάζονται σε επιχειρηματικό επίπεδο και να συζητούν - και να κρατούν τις προκλήσεις στο ελάχιστο.