Στήριξη Μέρκελ με αρκετούς… αστερίσκους

Μήνυμα συμπαράστασης στους Έλληνες έστειλε η Γερμανίδα καγκελάριος, αλλά υπογράμμισε ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν. Στο ίδιο μήκος κύματος ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, τόνισε ότι η χώρα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της αλλά συνάμα πρέπει η χώρα να βγει από την ύφεση και το οικονομικό τέλμα.

Σε δηλώσεις τους μετά τις συνομιλίες που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Αντώνης Σαμαράς είπε πως η επίσκεψη της κ. Μέρκελ αποδεικνύει έμπρακτα ότι η εικόνα της χώρας έχει αλλάξει, ότι έχει αρχίσει και ενισχύεται η αξιοπιστία και πως ο ελληνικός λαός που “ματώνει” αυτή τη στιγμή είναι αποφασισμένος να μείνει στο ευρώ.

Αν και ο ίδιος απέφυγε να απαντήσει ευθέως σε ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν η συγκεκριμένη επίσκεψη της Γερμανίδας ηγέτιδας αποτελεί εγγύηση για την παραμονή της χώρας στο ευρώ η Άνγκελα Μέρκελ από την πλευρά της άδραξε την ευκαιρία και είπε : “Ελπίζω και εύχομαι η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη”.

Η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι αναγνωρίζει σημαντικά βήματα προόδου στη χώρα, τα οποία όπως είπε αποτυπώθηκαν και στο χθεσινό Eurogroup, αλλά τόνισε ότι πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις.

“Μπορώ να πω ότι πλέον βλέπω φως στο τούνελ” είπε η κ. Μέρκελ αλλά τόνισε πως “δεν μπορεί να αλλάξει η κατάσταση σε μια νύχτα” ή “με την εκταμίευση μιας δόσης χρημάτων”.

Ειδικά για την επόμενη δανειακή δόση δεν είπε για το πότε την προσδιορίζει. “Δεν κάνω τη δουλειά της τρόικας” είπε η καγκελάριος και αρκέστηκε να πει ότι η έκθεση της τρόικας θα παρουσιαστεί όταν ολοκληρωθεί. Ωστόσο, υπενθύμισε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός ασκεί πιέσεις για το συγκεκριμένο θέμα, καθώς ήδη από το καλοκαίρι έπρεπε να έχουν δοθεί τα χρήματα.

Σχετικά με τη σημερινή επίσκεψή της δήλωσε πως ήρθε εδώ προκειμένου να κατανοήσει η ίδια την κατάσταση που βιώνουν οι Έλληνες, την οποία χαρακτήρισε μεν πολύ δύσκολη, τόνισε δε πως “αξίζει τον κόπο” και πως “η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει στον ίδιο δρόμο”.

Από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι η σημερινή επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ δείχνει ότι “σπάμε μια διεθνή απομόνωση που υπήρχε μέχρι σήμερα” και η οποία, όπως είπε, “υπήρχε και λόγω των δικών μας σφαλμάτων”, τονίζοντας ότι “η πολιτική δύναμη και εικόνα μιας χώρας είναι αντίστοιχη με την αξιοπιστίας της”.

Η κ. Μέρκελ τόνισε, ακόμα, ότι με δεδομένο ότι το μεγαλύτερο μέρος των γερμανικών εξαγωγών προορίζεται στο εσωτερικό της ΕΕ είναι πολύ σημαντικό και για τους ίδιους τους Γερμανούς να πηγαίνουν καλά στους εταίρους. Πρόσθεσε, δε, ότι παράλληλα με τα μέτρα λιτότητας πρέπει να δοθεί έναυσμα για ανάπτυξη ώστε και η Ελλάδα να αποκτήσει πρόσβαση στις πιστώσεις.

Τέλος, οι δύο ηγέτες μίλησαν για θέματα διμερούς συνεργασίας σε επίπεδο τεχνικής βοήθειας από τη γερμανική πλευρά για αναδιάρθρωση ειδικά στους τομείς Υγείας και Τοπικής Αυτοδιοίκησης.