Κοτζιάς: Πρώτη φορά ασκείται κριτική για μία επίσκεψη πριν ξεκινήσει

Κοτζιάς: Πρώτη φορά ασκείται κριτική για μία επίσκεψη πριν ξεκινήσει

Η Τουρκία είναι ένας γείτονας με τον οποίο πρέπει να κουβεντιάζουμε, τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών

«Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της διπλωματίας που ασκείται κριτική για μια επίσκεψη πριν ξεκινήσει. Δηλαδή, αυτή δεν είναι πολιτική κριτική, είναι προφητεία – ανεμολόγιο», σχολίασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, αναφορικά με την κριτική που ασκήθηκε στην κυβέρνηση για την επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά τη λήξη των εργασιών του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Κοτζιάς εξήγησε ότι «η επίσκεψη αυτή έγινε γιατί πρέπει να κρατάμε πάντα τα κανάλια των συζητήσεων», καθώς και «για να δώσουμε επιτέλους μια ώθηση, ώστε να ξεκινήσουν πάλι και τα κοινά μεγάλα οικονομικά και μεταφορικά έργα που ετοιμάζουμε, η συνεργασία πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων, η συνάντηση των δύο Κυβερνήσεων που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη σε τρεις μήνες από σήμερα, να δούμε ξανά πώς θα συνεργαστούν τα δύο Υπουργεία Εξωτερικών».

«Κουβεντιάσαμε επίσης για το Κυπριακό. Είναι ένας γείτονάς μας με τον οποίο πρέπει να κουβεντιάζουμε. Έχω την εντύπωση ότι η αντιπολίτευση είχε πάρει απόφαση πριν ξεκινήσει η επίσκεψη να τη θεωρήσει αποτυχημένη. Και έχει και μια νοοτροπία, την οποία ονομάζω νέο-απομονωτισμού και αδράνειας. Δηλαδή, να καθόμαστε στο σπίτι μας. Αυτή μπορεί να είναι βολική νοοτροπία με το γείτονά σου στην πολυκατοικία αν δε θέλεις να του μιλάς. Στις διακρατικές σχέσεις δεν ισχύει», σημείωσε ακόμα ο υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι η επίσκεψη ήταν ωφέλιμη για τη χώρα, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Όσον αφορά στη σημερινή συνάντηση, ο κ. Κοτζιάς ανέφερε πως συζητήθηκαν δύο θέματα. «Είχαμε μία συνάντηση με τον κ. Νετανιάχου, όπου υπογραμμίσαμε την εκτίμηση που έχουμε διατυπώσει, ότι δηλαδή η αναγνώριση και η μετακίνηση της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ, δεν αποτελεί συμβολή στην ειρήνη στην περιοχή. Υπογραμμίσαμε επίσης την ανάγκη να υπάρξει λύση των δύο κρατών, δηλαδή του Ισραήλ και της Παλαιστίνης, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ασφάλεια του Ισραήλ. Στη συνέχεια είχαμε μία συζήτηση για τη Μέση Ανατολή, όπου υπογράμμισα την ανάγκη, πρώτον, στη Συρία να υπάρξουν έγκαιρα σχεδιασμοί για την ανοικοδόμησή της και για τη συμβολή ειδικών στη διαμόρφωση της νέας συνταγματικής τάξης. Για το Ιράκ, υπογράμμισα την ανάγκη να υπάρξει σεβασμός στα δικαιώματα αυτονομίας που προβλέπει το σύνταγμα αυτής της χώρας, όπως προηγουμένως στηρίξαμε και την ενότητα του Ιράκ. Μιλήσαμε και για την ανάγκη να υπάρξει μία θετική ατζέντα και ένα νέο πνεύμα. Ανέπτυξα το πνεύμα -όπως το ονομάζουν οι ίδιοι οι Άραβες- της Ρόδου, ποιο είναι αυτό και γιατί συμβάλλει στην οικοδόμηση μίας νέας τάξης πραγμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο, δηλαδή μίας νέας τάξης ασφάλειας, ειρήνης, έτσι ακριβώς όπως είχε γίνει με τη συμφωνία και τη συνθήκη του Ελσίνκι», τόνισε.