Μητσοτάκης σε Ερντογάν: Όχι σε αθεμελίωτες και ανεδαφικές αξιώσεις

Μητσοτάκης σε Ερντογάν: Όχι σε αθεμελίωτες και ανεδαφικές αξιώσεις

«Χρειάζεται θάρρος και γενναιότητα», είπε στον Τούρκο ηγέτη ο πρόεδρος της ΝΔ

Μία «ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων» είχε με τον Ταγίπ Ερντογάν ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως δήλωσε ο ίδιος μετά το πέρας της συνάντησης, εξηγώντας πως τόνισε στον Τούρκο πρόεδρο ότι η επίσκεψή του στη Θράκη θα πρέπει να βελτιώσει και όχι να διαταράξει τις σχέσεις των δύο χωρών.

«Χρειάζεται θάρρος και γενναιότητα. Όχι αθεμελίωτες και ανεδαφικές αξιώσεις», επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας πως κάθε αμφισβήτησή του Δικαίου και των διεθνών συνθηκών όχι μόνο δεν βοηθά, αλλά υπονομεύει τις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών. «Και η ανάγνωση της συχνά δύσκολης ιστορίας μας δεν πρέπει να γίνεται επιλεκτικά. Όταν αναφερόμαστε, για παράδειγμα, στη Συνθήκη της Λωζάνης και στα δικαιώματα της θρησκευτικής μειονότητας στη Θράκη δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι κάποτε στην Κωνσταντινούπολη ζούσαν 100.000 Έλληνες που εγκατέλειψαν σε δραματικές συνθήκες τον τόπο τους. Οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις χρειάζονται ουσιαστική επανεκκίνηση. Κι αυτό, πέρα από την απαρέγκλιτη τήρηση του Διεθνούς Δικαίου, προϋποθέτει και το σεβασμό που κάθε ηγεσία και κάθε λαός οφείλουν να δείχνουν στις ευαισθησίες του άλλου», σημείωσε.

Ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε ακόμα πως ο ελληνικός και ο τουρκικός λαός είναι προορισμένοι από την γεωγραφία να ζουν ο ένας δίπλα στον άλλον. «Αυτονόητη αποστολή της ηγεσίας τους είναι η διασφάλιση μιας συνύπαρξης όσο πιο αρμονικής, ειρηνικής, και παραγωγικής γίνεται, προς όφελος και των δύο λαών. Επιπλέον, μεγάλες παγκόσμιες και περιφερειακές προκλήσεις όπως η τρομοκρατία και οι μεταναστευτικές ροές καθιστούν τη συνεργασία μας ακόμα πιο επιβεβλημένη. Αυτό όμως απαιτεί υπευθυνότητα, σωφροσύνη και καλή θέληση. Μακριά από συμπεριφορές και δηλώσεις που πυροδοτούν τον εθνικισμό και το λαϊκισμό», διεμήνυσε.

Ο πρόεδρος της ΝΔ προανήγγειλε, τέλος, πως θα τοποθετηθεί μετά το πέρας της επίσκεψης Ερντογάν για την έλλειψη προετοιμασίας, αλλά και τα τελικά αποτελέσματα αυτής, «για λόγους που κατανοούν όλοι οι Έλληνες».

Παρακαλούμε περιμένετε ...