Πρόβλεψη του Προϋπολογισμού για 3,8% πλεόνασμα και 2,5% ανάπτυξη το 2018

Πρόβλεψη του Προϋπολογισμού για 3,8% πλεόνασμα και 2,5% ανάπτυξη το 2018

Θα προβλέπει και μέτρα στήριξης των πληγέντων από τις πρόσφατες θεομηνίες

Πρωτογενές πλεόνασμα 3,8% του ΑΕΠ και ρυθμό ανάπτυξης 2,5% για το 2018 θα προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος προϋπολογισμός. Ο προϋπολογισμός του 2018 αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή και θα προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα για το επόμενο έτος υψηλότερο τόσο από τις προβλέψεις του προσχεδίου που είχε κατατεθεί το προηγούμενο μήνα στη Βουλή όσο και από τον στόχο του 3,5% του ΑΕΠ που προβλέπει το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής. Παράλληλα θα προβλέπει την καταβολή του κοινωνικού μερίσματος ύψους 1,4 δισ. ευρώ από τη υπέρβαση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2017 καθώς και τα μέτρα στήριξης των πληγέντων από τις πρόσφατες θεομηνίες.

Στις εισπράξεις φόρων στηρίζεται ο νέος προϋπολογισμός

Ο νέος προϋπολογισμός ενσωματώνει μέτρα τα οποία έχουν ψηφιστεί από τον περασμένο Μάιο αλλά ακόμη τα νοικοκυριά δεν τα έχουν βιώσει στην τσέπη τους. Μέτρα τα οποία έρχονται να προστεθούν στον τεράστιο λογαριασμό που πληρώνουν ήδη οι φορολογούμενοι.

Το 2018 πάντως  με την επιβολή 12 ψηφισμένων μέτρων από τα οποία ξεχωρίζουν: οι παρεμβάσεις στα επιδόματα, η αύξηση της εισφοράς για τους ελεύθερους επαγγελματίες, η φορολόγηση δραστηριοτήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων (τύπου Airbnb), η καθιέρωση φόρου διαμονής στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, η κατάργηση της μείωσης του φόρου εισοδήματος για ιατρικές δαπάνες, η κατάργηση της έκπτωσης κατά 1,5% στη φορολογία εισοδήματος, ο φόρος υπεραξίας στις πωλήσεις των ακινήτων, η αύξηση ΦΠΑ σε 32 νησιά κ.ά.

Με αυτή τη «δωδεκάδα» η κυβέρνηση υπολογίζει σε 1 δισ. παραπάνω φόρους το 2018 από την άμεση και την έμμεση φορολογία. Αν δεν αλλάξει κάτι στον τελικό λογαριασμό, οι άμεσοι φόροι προβλέπεται να φτάσουν στα 20,8 δισ. το 2018 από 20,4 δισ. φέτος και οι έμμεσοι στα 27,6 δισ. από 27 δισ. ευρώ που είναι η εκτίμηση για τη φετινή χρονιά. Τα συνολικά έσοδα του κράτους θα ανέλθουν στα 54,4 δισ., ενώ θα διατηρηθεί η πίεση στις δαπάνες οι οποίες το 2018 θα είναι μειωμένες κατά 400 εκατ. ευρώ στα 55,6 δισ.