Τσίπρας: Μια γενιά εργαζομένων δεν έχει γνωρίσει ποτέ τα «κεκτημένα»

Τσίπρας: Μια γενιά εργαζομένων δεν έχει γνωρίσει ποτέ τα «κεκτημένα»

Να επεκταθεί το υπάρχον πλαίσιο προστασίας των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων ζήτησε από το Γκέτεμποργκ ο πρωθυπουργός

Την ανάγκη να επεκταθεί το υπάρχον πλαίσιο προστασίας των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων ώστε να καλύψει και τις νέες, μη τυπικές μορφές απασχόλησης, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την παρέμβαση του στο πάνελ (ένα από τα τρία παράλληλα) της συνόδου με αντικείμενο τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η αγορά εργασίας από τις οικονομικές και τεχνολογικές εξελίξεις.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι αυτό το ζήτημα της μη τυπικής απασχόλησης κινείται σε μεγάλο ποσοστό για τη νέα γενιά και ιδιαίτερα στις χώρες του Νότου. Χαρακτηριστική η σχετική αναφορά του και στη δήλωση που έκανε πριν από την έναρξη της Κοινωνικής Συνόδου, ότι υπάρχει μια νέα γενιά εργαζομένων που δεν έχει καν γνωρίσει τα «κεκτημένα», όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Παίρνοντας τον λόγο μετά από τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι ενώ στην ΕΕ υπάρχει σειρά από στόχους και δείκτες που παρακολουθούνται και σχετίζονται με τα οικονομικά και δημοσιονομικά μεγέθη, απουσιάζουν εμφατικά κοινωνικοί δείκτες και δείκτες κοινωνικής σύγκλισης, όπως απουσίαζαν και από τα προγράμματα στήριξης της Ελλάδας. Επί παραδείγματι, ο δείκτης για την ανεργία, όπου ενώ στην Ελλάδα αυξανόταν, την ίδια στιγμή στη Γερμανία έβαινε μειούμενος. Γεγονός, όπως επισήμανε, που δείχνει την απόκλιση και τις ανισότητες που προκαλούνται τόσο μεταξύ των κρατών-μελών όσο και εντός των κρατών-μελών, κάτι που ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε και κατά τη δήλωση του, προσερχόμενος στη Σύνοδο.

Αφού τοποθετήθηκαν οι αρχηγοί, εν συνεχεία τον λόγο έλαβαν εκπρόσωποι των σωματείων των εργαζομένων, εκπρόσωποι εργοδοτικών ενώσεων και εκπρόσωποι της Κοινωνία των Πολιτών, της ΕΕ. Μεταξύ αυτών, η Βαλέρια Ροντσίτι, εκπροσωπώντας την ευρωπαϊκή συνομοσπονδία των δημοσίων επιχειρήσεων, συνεχάρη τον Έλληνα πρωθυπουργό, για το γεγονός, όπως είπε ότι η Ελλάδα έχει καταφέρει να εκσυγχρονίσει τις δημόσιες υπηρεσίες της με κοινωνική λογική.

Εν αναμονή της έναρξης των τοποθετήσεων στο πάνελ, ο Αλέξης Τσίπρας, είχε σύντομους διαλόγους με τον Πορτογάλο και Σουηδό πρωθυπουργό, στο επίκεντρο των οποίων, σύμφωνα με πληροφορίες, βρέθηκε η δοκιμασία που περνάει η χώρα μας από τις καταστροφικές πλημμύρες που κόστισε ανθρώπινες ζωές.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, σε τεχνικό επίπεδο οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε επαφές με αρμόδιους ευρωπαϊκούς φορείς, διερευνώντας τρόπους για ενίσχυση για τις περιοχές που έχουν πληγεί.