Οι θάνατοι στη Μάνδρα και το κοινωνικό μέρισμα «ανάβουν» τη Βουλή

Οι θάνατοι στη Μάνδρα και το κοινωνικό μέρισμα «ανάβουν» τη Βουλή

Στις επιτροπές ως κατεπείγον το ν/σ για το μέρισμα – Αντιδράσεις και για τη θεομηνία στη δυτική Αττική

«Άναψε» και σήμερα η συζήτηση και οι κόντρες στη Βουλή που συζητιέται σήμερα ως κατεπείγον το νομοσχέδιο για το κοινωνικό μέρισμα. Ενώ έγινε και αναφορά στα θύματα σε Μάνδρα, Μαγούλα και Νέα Πέραμο.

Το κοινωνικό μέρισμα συζητιέται στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές (Οικονομικών, Κοινωνικών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου). Η επεξεργασία του νομοσχεδίου για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος, που θα κορυφωθεί αύριο Πέμπτη, στην Ολομέλεια.

Με την έναρξη της συνεδρίασης, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ζήτησε από τους βουλευτές, μέλη των επιτροπών, να προχωρήσει η συζήτηση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, εξηγώντας ότι η διανομή πρέπει να γίνει μέσα στο 2017, για να μην χαθούν τα χρήματα της υπεραπόδοσης.

«Αφενός έπρεπε να συμφωνήσουμε με τους θεσμούς για τα στοιχεία. Αφετέρου δεν μπορούμε να ξοδέψουμε κάποια χρήματα από την υπεραπόδοση τώρα και κάποια άλλα μέσα στο 2018» είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Επισήμανε δε, ότι απαιτείται γραφειοκρατική και διοικητική διαδικασία και έκδοση ΚΥΑ, ώστε να καθοριστούν οι δικαιούχοι και γι΄ αυτό πρέπει η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου να προχωρήσει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

«Θα συνιστούσα στον υπουργό, όταν χρησιμοποιεί τη λέξη υπεραπόδοση, να είναι πιο προσεκτικός. Δεν πρόκειται για υπεραπόδοση, αλλά για υπερφορολόγηση και για υπερεξόντωση» είπε, εκ μέρους της ΝΔ, ο Γιάννης Βρούτσης και σημείωσε ότι το κόμμα του δεν συμφωνεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

«Η συζήτηση θα πρέπει να γίνει αναλυτικότερα για το πώς και πού θα διανεμηθεί το μέρισμα, που είναι αποτέλεσμα θυσιών του ελληνικού λαού και όχι με τις διακηρύξεις του πρωθυπουργού από το Μαξίμου, χωρίς να έχει προηγηθεί δημοκρατικός διάλογος» είπε ο βουλευτής της ΝΔ.

«Είναι φανερή η προσπάθειά σας να αλλάξετε μια δυσμενή ατζέντα για την κυβέρνηση» είπε, απευθυνόμενος στον υπουργό Οικονομικών, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιάννης Κουτσούκος και χαρακτήρισε δυσμενές θέμα για την κυβερνητική πλειοψηφία τις εκλογές στην Κεντροαριστερά.

Ο κ. Κουτσούκος επισήμανε ότι η διαδικασία του κατεπείγοντος στερεί τη δυνατότητα να κατατεθούν και να συζητηθούν διεξοδικά οι προτάσεις της αντιπολίτευσης για την ενίσχυση συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων και δεν θα είναι δυνατή ούτε η ακρόαση κοινωνικών φορέων, όπως οι ένστολοι.

«Η θέση του ΚΚΕ δεν είναι αλά καρτ. Έχουμε σταθερή θέση, ότι δεν μπορεί να έρχονται νομοσχέδια με διαδικασίες κατεπείγοντος» είπε ο Χρήστος Κατσώτης.

Ο Γιώργος Λαζαρίδης από τους ΑΝΕΛ, δήλωσε σύμφωνος με την διαδικασία του κατεπείγοντος και πρόσθεσε ότι υπάρχει αμηχανία εκ μέρους της αντιπολίτευσης, διότι για δεύτερη χρονιά η κυβέρνηση φροντίζει το πλεόνασμα να το μοιράσει ως κοινωνικό μέρισμα στους πολίτες προκειμένου να τους ανακουφίσει, ενώ τα κόμματα που συγκυβέρνησαν έλεγαν στους πολίτες που δεν μπορούσαν να τα βγάλουν πέρα, να πουλήσουν τα σπίτια τους.

Ο εισηγητής της Ένωσης Κεντρώων, Μάριος Γεωργιάδης, είπε πως αντί για σωστή κοινωνική πολιτική, η κυβέρνηση δίνει μπαξίσια, για να χρυσώσει το χάπι στον κόσμο, όπως έδινε και ο Αλί Πασάς. Δήλωσε, επίσης, κάθετα αντίθετος με το κατεπείγον, σημειώνοντας ότι και πέρυσι «στο επιδοματάκι έγιναν λάθος υπολογισμοί ποιοι έπρεπε να το πάρουν».

Ο εισηγητής του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς, είπε πως είναι κατανοητό ότι η κυβέρνηση δεν μπορούσε να φέρει νωρίτερα στη Βουλή το νομοσχέδιο, επειδή έπρεπε να συνεννοηθεί με τους θεσμούς, αλλά είπε ότι χρειάζεται μεγαλύτερη επεξεργασία και μια πιο ομαλή κοινοβουλευτική διαδικασία. Είπε ακόμη, ότι το 1ο άρθρο δεν είναι επαρκώς επεξεργασμένο, διότι είναι σαν να δίνει η Βουλή λευκή επιταγή για τους δικαιούχους.

Από τη ΧΑ ο Ι. Σαχινίδης, δήλωσε ότι το μόνο κατεπείγον είναι η αγωνία της κυβέρνησης να παραμείνει για όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στην εξουσία, δίνοντας «ξεροκόμματα» στον ελληνικό λαό.

Τα θύματα στη Δυτική Αττική

Η πρόεδρος της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, Χαρά Καφαντάρη, με την έναρξη της συνεδρίασης, αναφέρθηκε στα θύματα από τις καταστροφικές πλημμύρες στη Δ. Αττική και εξέφρασε τα συλλυπητήρια στις οικογένειες, σημειώνοντας πως ο κρατικός μηχανισμός και οι αρμόδιες αρχές πρέπει να είναι παρόντες, ώστε «να μείνει ως εδώ το κακό».

Αντιδράσεις όμως, ιδίως από την πτέρυγα του ΚΚΕ, προκάλεσε η αναφορά της, ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα και η κλιματική αλλαγή είναι θέματα που η πολιτεία πρέπει να αντιμετωπίσει, ώστε να μην υπάρχουν ανθρώπινα θύματα. «Εξοργίζετε τον κόσμο όταν μιλάτε για ακραία καιρικά φαινόμενα, ενώ οι ευθύνες σας είναι τεράστιες, εγκληματικές, γιατί ενώ ξέρατε ότι τα αντιπλημμυρικά έργα είναι αναγκαία, ιδιαίτερα σε αυτή την περιοχή, δεν τα κάνατε! Και εξοργίζετε τον κόσμο όταν μιλάτε για ακραία καιρικά φαινόμενα» είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης.

Τη θλίψη τους για τα θύματα στη Δ. Αττική εξέφρασαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, σημειώνοντας πως υπάρχουν ευθύνες.