Τσίπρας: Η Ευρώπη πρέπει να συμβάλει στη σταθερότητα της Μέσης Ανατολής

Τσίπρας: Η Ευρώπη πρέπει να συμβάλει στη σταθερότητα της Μέσης Ανατολής

Προτεραιότητα της κυβέρνησης η άσκηση μιας ενεργητικής, πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, τονίζει ο πρωθυπουργός

Στη διαχρονική κουλτούρα διαλόγου, αλληλεγγύης και ενεργού συμμετοχής της χώρας μας στην επίλυση παγκόσμιων και περιφερειακών κρίσεων αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τον χαιρετισμό που απηύθυνε στη 2η Διεθνή Διάσκεψη των Αθηνών, υπογραμμίζοντας ότι αυτήν την κουλτούρα επιτάσσει η ιστορία του Ελληνισμού:

«- ο μεγάλος πολιτισμός μας που διαμορφώθηκε στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων με ακτινοβολία πολύ πέρα από τα σύνορά μας

- ο σημαντικός, ιστορικός ρόλος των ελληνικών κοινοτήτων στην ευρύτερη περιοχή που αποτέλεσαν δυνάμεις εκσυγχρονισμού και δημιουργίας όπου και αν βρέθηκαν

- η δύναμή μας στον τουρισμό και στη ναυτιλία,

- οι εμπειρίες μας στην σύγχρονη εποχή, ως λαός που βίωσε την προσφυγιά και τη μετανάστευση και διέπρεψε με μια δυναμική ομογένεια ανά τον κόσμο

- η επιμονή μας στις αξίες του ανθρωπισμού, της αλληλεγγύης και της ανεκτικότητας, ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές, όπως αποδείξαμε κατά την προσφυγική κρίση

- και βέβαια η καθημερινή προσπάθειά μας να προστατέψουμε τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της δικής μας κοινωνίας, με όρους ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κράτους δικαίου».

Χαρακτήρισε ακόμα προτεραιότητα της κυβέρνησης την άσκηση μιας ενεργητικής, πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, η οποία επιτρέπει στην Ελλάδα να αξιοποιεί τη γεωπολιτική της θέση, «για να προωθούμε την ειρήνη και τη σταθερότητα και να ανοίγουμε διαύλους επικοινωνίας - αμβλύνοντας με την παρέμβασή μας- παραδοσιακές και νέες αντιθέσεις».

«Είμαστε η μόνη χώρα που ανήκει στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ και την ίδια στιγμή βρίσκεται στην Ανατολική Μεσόγειο. Ήμασταν και είμαστε η πρώτη χώρα της ΕΕ που ζήσαμε και ζούμε τις συνέπειες συγκρούσεων μέσω της προσφυγικής κρίσης. Ξέρουμε λοιπόν πολύ καλά πόσο σημαντική είναι η διατήρηση του θρησκευτικού και πολιτιστικού πλουραλισμού στη Μέση Ανατολή για το μέλλον της Ευρώπης», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας όμως ότι ισχύει και το αντίστροφο: «Πόσο σημαντικό είναι η Ευρώπη να συμβάλλει στην ειρήνη και την σταθερότητα της Μέσης Ανατολής με αποφασιστικότητα, αλλά και στη βάση του διεθνούς δικαίου και των δημοκρατικών και ανθρωπιστικών αξιών. Όχι επαναλαμβάνοντας τα λάθη του παρελθόντος».

Αναφέρθηκε ακόμα σε μία σειρά από πρωτοβουλίες τις οποίες έχει αναπτύξει η Ελλάδα, όπως:

· Η διαρκής πια Σύνοδος των Χωρών του Νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης

· Οι τριμερείς και άλλες πολυμερείς συνεργασίες με σημαντικές χώρες των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου.

· Η Διάσκεψη της Ρόδου για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα.

· Το Φόρουμ των Αρχαίων Πολιτισμών.

«Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις την αντιμετώπιση του θρησκευτικού εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας. Την προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας. Και παλεύουμε ώστε αυτό να γίνει υπόθεση του συνόλου της Διεθνούς κοινότητας», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και κατέληξε: «Για αυτό και μέσα από τον ενεργό ρόλο και τη δράση μας σε όλα τα διεθνή φόρα, ενθαρρύνουμε την ανάληψη δραστικών διπλωματικών και οικονομικών πρωτοβουλιών σε αυτή τη κατεύθυνση».