Γεννηματά: Μόνο οι σοσιαλιστές μπορούν να δώσουν αλληλεγγύη και δουλειές

Γεννηματά: Μόνο οι σοσιαλιστές μπορούν να δώσουν αλληλεγγύη και δουλειές

Ισχυρές αναδιανεμητικές πολιτικές στην Ευρώπη για να μειωθούν οι ανισότητες προτείνει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

«Δεν είναι δυνατόν εμείς οι σοσιαλιστές να επιτρέψουμε να σφραγίσει τη νέα σελίδα της Ευρώπης η ακροδεξιά», υπογράμμισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά κατά την τοποθέτησή της στην προσύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στις Βρυξέλλες.

Η κ. Γεννηματά επεσήμανε ότι γίνεται συνεχώς λόγος για εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ενοποίησης, για μια καλύτερη, πιο δημοκρατική Ευρωπαϊκή Ένωση, της συνοχής, της αλληλεγγύης, της σύγκλισης, για την ολοκλήρωση της ευρωζώνης, για την ανάπτυξη της κοινής Ευρωπαϊκής άμυνας, όμως, όπως σημείωσε, «αν δεν κάνουμε κάτι και γρήγορα για τις διευρυνόμενες ανισότητες, κοινωνικές, εδαφικές, διαπεριφερειακές και αν δεν προχωρήσουμε σε ισχυρές αναδιανεμητικές πολιτικές για να μειωθούν οι ανισότητες αυτές, τότε όλα τα προηγούμενα θα είναι θεωρία και η Ευρώπη στην πράξη θα αργοσβήνει σε χέρια ακροδεξιά».

«Οι πολίτες της Ευρώπης ζητούν ασφάλεια, αλληλεγγύη και δουλειές. Κι αυτά μπορούν να τα δώσουν μόνον οι σοσιαλιστές», τόνισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, και κάλεσε τους συναδέλφους της να κάνουν σαφείς και ξεκάθαρες τις διαφορές τους από δεξιούς και αριστερούς λαϊκιστές, να ακούσουν τον κόσμο και να του μιλήσουν με κουβέντες καθαρές.

Για το μεταναστευτικό, εξέφρασε την ανησυχία ότι «δεν προχωράμε ικανοποιητικά», εξηγώντας: «Οι ροές προς την Ελλάδα έχουν αυξηθεί και πάλι τελευταία σε ανησυχητικό βαθμό. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και η μεταναστευτική οδός της Ανατολικής Μεσογείου: να εφαρμοστεί αποτελεσματικά η Συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας. Και όσον αφορά το Κοινό Σύστημα Ασύλου, θα είναι γράμμα κενό χωρίς δίκαιη κατανομή βαρών».

Για την άμυνα σημείωσε: «Η ανάπτυξη της Κοινής Ευρωπαϊκής Άμυνας με στόχο τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Αμυντικής Ένωσης είναι επιτακτική. Η Ελλάδα, πληροί τα βασικά κριτήρια που απαιτεί η «διαρθρωμένη συνεργασία» και φιλοδοξούμε να είμαστε από τα ιδρυτικά μέλη. Ωστόσο η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής να αποφασίζεται από κοινού και βέβαια οι δαπάνες για την κοινή άμυνα δεν θα πρέπει να επηρεάσουν αρνητικά τον προϋπολογισμό και άλλες κρίσιμες πολιτικές της Ένωσης.

Αναφέρθηκε επίσης στην Τουρκία, σχολιάζοντας: «Υπάρχουν προβλήματα σοβαρά και το ξέρουμε όλοι. Κι ακριβώς γι’ αυτό έχει σημασία ποιο μήνυμα στέλνουμε στο λαό της Τουρκίας που προσβλέπει στην Ευρώπη για την επιστροφή της δημοκρατικής ομαλότητας στη χώρα. Άρα θα πρέπει να διατηρήσουμε ανοιχτή την διαπραγματευτική ενταξιακή διαδικασία και την προοπτική της πλήρους ένταξης της Τουρκίας, εφ’ όσον εκπληρώσει όλα τα κριτήρια και προϋποθέσεις».