Δεν ψηφίζουν το άρθρο για την ταυτότητα φύλου από τα 15 οι ΑΝΕΛ

Δεν ψηφίζουν το άρθρο για την ταυτότητα φύλου από τα 15 οι ΑΝΕΛ

Καταψηφίζουν το νομοσχέδιο Ένωση Κεντρώων και Δημήτρης Κρεμαστινός, υπέρ τάσσεται το Ποτάμι

Η Ένωση Κεντρώων καταψηφίζει το νομοσχέδιο για τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου, όπως έκανε γνωστό ο ειδικός αγορητής του κόμματος, Γιάννης Σαρίδης, ζητώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου και καταλογίζοντας στον ΣΥΡΙΖΑ, «ιδεοληψίες και σκοπιμότητες πάνω σε ένα κοινωνικό θέμα που διχάζει την ελληνική κοινωνία».

«Το νομοσχέδιο δεν έχει καμία σχέση με την προστασία των δικαιωμάτων αυτών των ατόμων. Επιφέρετε ένα ακόμα πλήγμα στην κοινωνική συνοχή, την ίδια στιγμή που η ελληνική οικογένεια πλήττεται πανταχόθεν. Η Ένωση Κεντρώων θα σταθεί σε κάθε ευκαιρία δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους. Ποτέ όμως δεν είπαμε, ότι εμείς θα στηρίξουμε παράλογα πράγματα. Πώς μπορεί στα 15 έτη το θέμα να είναι ψυχιατρικό και στα 18 να αντιμετωπίζεται ως απλή υπόθεση; Είναι παράλογο και ψεύτικο» σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Σαρίδης, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Εν τω μεταξύ, ο Ε΄ αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Δημήτρης Κρεμαστινός, σε συνέντευξή του δήλωσε, ότι δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο με τη σημερινή του μορφή.

Από την πλευρά του το Ποτάμι, δια του ειδικού αγορητή της, Γιώργου Μαυρωτά, ξεκαθάρισε ότι υπερψηφίζει το νομοσχέδιο, ενώ επέκρινε όσους αντιτίθενται στην διασφάλιση των ανθρωπίνων ατομικών δικαιωμάτων, κάνοντας λόγο για αλά καρτ λαϊκισμό και κενές στερεότυπες, φιλελεύθερες αντιλήψεις.

«Τα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας δεν κινδυνεύουν από την κατοχύρωση ατομικών δικαιωμάτων μιας μικρής ομάδας. Πολύ περισσότερο κινδυνεύουν από την κακή μας οδική συμπεριφορά που ξεκληρίζουν οικογένειες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μαυρωτάς.

Ακόμα, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις της Εκκλησίας, ο κ. Μαυρωτάς σημείωσε, ότι δεν μπορεί τα θρησκευτικά δόγματα να είναι πάνω από τα κόμματα, ενώ τόνισε ότι η Εκκλησία έχει αποδείξει με το έργο της, ότι πιστεύει στην αλληλεγγύη και πρέπει να περιοριστεί στον ρόλο της αυτό.

Η θέση των Ανεξάρτητων Ελλήνων

Την λίγο έως πολύ αναμενόμενη θέση των ΑΝΕΛ επιβεβαίωσε ο εισηγητής των ΑΝΕΛ, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ανακοινώνοντας την καταψήφιση του άρθρου για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου στα 15 έτη από τους βουλευτές του κόμματός του, κατά τη συζήτηση του εν λόγω νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι «οι βουλευτές των ΑΝΕΛ έχουν κατακτήσει την ψήφο κατά συνείδηση», υποστήριξε ότι δεν υπάρχει καμία διχογνωμία στο κόμμα και χαρακτήρισε κωμικά όσα υποστηρίζονται περί δεδηλωμένης.

«Εμείς στους ΑΝΕΛ έχουμε κατακτήσει την ψήφο κατά συνείδηση. Υπάρχουν πράγματι στο κόμμα συνάδελφοι που έχουν διαφορετική άποψη. Δεν τη συμμερίζομαι όμως. Το ξεκαθαρίζω: μιλώ ως βουλευτής του ελληνικού Κοινοβουλίου και όχι ως εκπρόσωπος ομάδας» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Μόνο με πρόταση μομφής χάνεται η δεδηλωμένη συνάδελφοι. Να ξεκαθαρίσω λοιπόν ότι ρήξη στην κυβέρνηση δεν υπήρχε, δεν υπάρχει και δεν θα υπάρξει».

«Το νομοσχέδιο βάζει ασφαλιστικές δικλείδες για τους ανήλικους, με τη γνωμάτευση ιατρικού συμβουλίου και με τη συγκατάθεση των γονέων. Όμως εμείς θέλουμε να διανύει το 18ο έτος της ηλικίας του, να είναι 17 και μία μέρα» σημείωσε ο εισηγητής των ΑΝΕΛ.

«Οι χειρουργικές επεμβάσεις, πρακτικές που έχουν καταδικαστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τον ΟΗΕ και που όλοι συνηγορούν ότι πρόκειται για μεσαιωνική αντιμετώπιση ο ακρωτηριασμός, δεν θα πρέπει να αποτελούν προϋπόθεση για αλλαγή ταυτότητας φύλου» τόνισε ο κ. Παπαχριστόπουλος.

Παράλληλα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, κατέθεσε την ανακοίνωση της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρίας, που υποστηρίζει ότι η ταυτότητα φύλου είναι θέμα κοινωνικό και δικαιωμάτων των πολιτών.

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις της Εκκλησίας κατά του νομοσχεδίου, ο κ. Παπαχριστόπουλος αντέτεινε, ότι τις ακούει, τις σέβεται, αλλά δεν τις συμμερίζεται. «Το νομοσχέδιο αφορά μια πολύ-πολύ μικρή μειονότητα. Αλλά μια οργανωμένη κοινοβουλευτική δημοκρατία, δοκιμάζεται με τους λίγους» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Νομοτεχνική αλλαγή

Σε νομοτεχνική βελτιωτική αλλαγή προχώρησε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, στην επίμαχη διάταξη που δίνει τη δυνατότητα νομικής αναγνώρισης ταυτότητας φύλου στα 15 έτη.

Με τη νέα διάταξη δεν θα γνωμοδοτεί για τους ανήλικους η επιστημονική επιτροπή του νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», αλλά η επιτροπή που θα συσταθεί για δύο χρόνια και θα συγκροτείται από παιδοψυχίατρο, ψυχίατρο, ενδοκρινολόγο, παιδοχειρουργό ψυχολόγο και κοινωνικό λειτουργό με ειδίκευση στο συγκεκριμένο θέμα.