Τσίπρας: Υγιής επιχειρηματικότητα είναι αυτή που σέβεται τους νόμους

Τσίπρας: Υγιής επιχειρηματικότητα είναι αυτή που σέβεται τους νόμους

«Η Θεσσαλονίκη δικαιωματικά είναι η βιομηχανική πρωτεύουσα της χώρας», τονίζει ο πρωθυπουργός

Αυτό που είναι η Αθήνα για τον τριτογενή τομέα, είναι η Θεσσαλονίκη για τη βιομηχανία και τη μεταποίηση, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα του συνεδρίου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), τον οποίο χαρακτήρισε θεσμικό συνομιλητή και εταίρο της κυβέρνησης στην προσπάθεια για έξοδο της χώρας από την κρίση.

«Η Θεσσαλονίκη δικαιωματικά είναι η βιομηχανική πρωτεύουσα της χώρας», τόνισε ο πρωθυπουργός, και υπενθύμισε ότι τον τελευταίο χρόνο, μετά την ίδρυση γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, έχει καθιερώσει την τακτική του επίσκεψη στη βόρεια Ελλάδα, καθώς και ότι η πρόταση του ΣΒΒΕ για σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Βιομηχανίας έχει γίνει δεκτή και ήδη υλοποιείται.

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για «εξαιρετικά θετικό μομέντουμ για την ελληνική οικονομία», σημειώνοντας ότι το 2017 είναι το τελευταίο έτος σε καθεστώς μνημονίου για την Ελλάδα, αλλά και το πιο κρίσιμο. «Η πολυετής ύφεση, η υψηλή ανεργία και τα προγράμματα έχουν πιέσει υπέρμετρα την ελληνική κοινωνία και οικονομία. Τώρα πρέπει να δείξουμε αυτοπεποίθηση και μέγιστη εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας», διεμήνυσε.

Εκτίμησε εξάλλου πως το τρέχον πρόγραμμα θα τελειώσει στην ώρα του και θα μπει με τον τρόπο αυτό τέλος σε μια μακρά και επώδυνη περίοδο για τη χώρα και την κοινωνία. Όπως ανέφερε, η χώρα πλέον έχει περάσει σε άλλη εποχή, αλλάζει με σταθερά βήματα, και η αλλαγή αυτή αναγνωρίζεται και από τη διεθνή κοινότητα.

Η χώρα έχει αναντίρρητα μπει σε μια τροχιά ανάπτυξης, υποστήριξε, και πλέον προέχει η έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, για την οποία όπως είπε όλες οι πλευρές εργάζονται για το σκοπό αυτό, γιατί όλες οι πλευρές έχουν όφελος.

Υπογράμμισε εξάλλου ότι μόνο μέσω της ανάπτυξης θα καταστεί εφικτή η σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών και η ανακούφιση της κοινωνίας από το υπέρμετρο βάρος της φορολογίας που επέβαλαν τα προγράμματα διάσωσης.

Αναφερόμενος στις επενδύσεις, τόνισε πως υγιής επιχειρηματικότητα είναι αυτή που σέβεται τους νόμους και το περιβάλλον και αυτή που δε διστάζει να επενδύσει στην καινοτομία, την εξωστρέφεια και το εργατικό δυναμικό.

Αναφέρθηκε ειδικότερα σε έργα όπως οι σήραγγες στα Τέμπη, το μετρό της Θεσσαλονίκης, τα ενεργειακά πρότζεκτ, ο Αστέρας Βουλιαγμένης, το Ελληνικό, τονίζοντας πως «είναι εύκολο να μιλάς για επενδύσεις, αλλά για να ανοίγουν δρόμοι, για να προωθηθούν, είναι κάτι εντελώς διαφορετικό», και τα αποτελέσματα έρχονται σε βάθος χρόνου με σκληρή δουλειά, αλλά και καθαρότητα στις σχέσεις του κράτους με την επιχειρηματικότητα.