Στήριξη Λοβέρδου με αστερίσκους

Τη στήριξη του στο νέο πακέτο μέτρων, με αστερίσκους ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο Ανδρέας Λοβέρδος.

“Περιμένουμε τη συμφωνία των πολιτικών αρχηγών. Εγώ στηρίζω, αλλά πρέπει να δούμε- επειδή για τέταρτη φορά δεν μπορούμε να δώσουμε στον πολίτη να καταλάβει γιατί του ζητάμε θυσίες”, δήλωσε πριν από λίγο.

Αξιοποιώντας τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησής του για την πορεία του ΕΣΠΑ, ο κ. Λοβέρδος επανέλαβε την επιτακτική ανάγκη αναπτυξιακής πολιτικής, ενώ ειδικά για το ΕΣΠΑ ζήτησε να προχωρήσει γρήγορα μέσω των τραπεζών με εποπτεία και άρση εμποδίων όπως αυτό της γραφειοκρατίας. "Εξακολουθούμε να μιλάμε για την ανάπτυξη με απίστευτες γενικότητες και τα υπουργεία που σχετίζονται με την ανάπτυξη το καθένα να είναι στο δικό του κόσμο", είπε ο κ. Λοβέρδος.

Ο παριστάμενος υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Χατζηδάκης αντέτεινε ότι η ανάπτυξη δεν διατάσσεται, αλλά είναι αποτέλεσμα μιας σειράς προϋποθέσεων, με βασικό την υπερπροσπάθεια. Ο υπουργός παρουσίασε στοιχεία που δείχνουν ότι η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ είναι στο 45%, πάνω δηλαδή από το μέσο όρο σε σχέση με τις άλλες χώρες στην ΕΕ. Ήδη έχει συμβασιοποιηθεί το 70% των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, ενώ το 30% που απομένει αφορά έργα όπως αυτά της διαχείρισης απορριμμάτων ή της ψηφιοποίησης των δικαστηρίων, προγράμματα που δεν είναι δυνατόν να τρέξουν μέσω των τραπεζών, διευκρίνισε ο κ. Χατζηδάκης, ωστόσο εξέφρασε την εκτίμηση ότι με υπερπροσπάθεια θα είναι δυνατή η απορρόφηση όλων των κονδυλίων.

Ο υπουργός Ανάπτυξης συμφώνησε ότι οι τράπεζες μπορεί να αξιοποιηθούν ως ενδιάμεσοι φορείς σε αναπτυξιακές επενδύσεις. Ο σχεδιασμός είναι, οι επενδυτές -μετά την αξιολόγησή τους- να έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν αν θα προχωρούν με χρηματοδότηση μέσω του υπουργείου Ανάπτυξης ή μέσω των Τραπεζών, εξήγησε ο κ. Χατζηδάκης, ενώ αναφέρθηκε και στην προσπάθεια να χρηματοδοτηθούν Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις μέσω του ΕΤΕΑΝ. Για το θέμα αυτό, η κυβέρνηση είναι σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ώστε να χρηματοδοτηθούν επιχειρήσεις μέσω τραπεζών, που θα λειτουργούν ως ενδιάμεσοι διαχειριστές και θα βάλουν φυσικά και δικά τους χρήματα.