“Γίνονται έλεγχοι από το ΣΔΟΕ σε καταθέτες του εξωτερικού”

Την ώρα που φουντώνει η συζήτηση και οι αντιδράσεις για την περίφημη λίστα – Λαγκάρντ με τους 2.000 καταθέτες του εξωτερικού, η οποία ήταν “χαμένη” σχεδόν δύο χρόνια, το υπουργείο οικονομικών έρχεται να διευκρινίσει ότι γίνονται έλεγχοι από το ΣΔΟΕ.

Τουλάχιστον σε έγγραφο του, ο Ι. Στουρνάρας υποστηρίζει ότι βρίσκονται σε εξέλιξοι έλεγχοι από το ΣΔΟΕ. Αυτό αναφέρει στο έγγραφο που έστειλε στη Βουλή την 1η Οκτωβρίου επισημαίνοντας ότι με την ολοκλήρωσή τους θα συνταχθούν οι εκθέσεις ελέγχου και θα διαβιβαστούν στις ΔΟΥ για την επιβολή των προβλεπομένων από την κείμενη νομοθεσία διοικητικών και ποινικών κυρώσεων.

Το έγγραφο του υπουργού Οικονομικών διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης που είχαν καταθέσει οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς Οδυσσέας Βουδούρης και Ιωάννης Μιχελογιαννάκης, για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και την αναδιοργάνωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

Ελέγχεται κάθε μορφή επιχειρηματικής δραστηριότητας

Προς απάντηση της ερώτησης, ο υπουργός αναφέρεται στο Εθνικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Καταπολέμησης της Φοροδιαφυγής το οποίο εκπονείται κάθε τρία χρόνια και περιλαμβάνει άξονες ή εξαμηνιαίες δράσεις, μέτρα και στόχους με ποσοτικούς και ποιοτικούς μετρήσιμους δείκτες για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρεται επίσης στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα των ελεγκτικών υπηρεσιών “ELENXIS”, με το οποίο άρχισε η αυτοματοποιημένη ανάλυση κινδύνου φοροδιαφυγής, η στοχευμένη επιλογή υποθέσεων προς έλεγχο σε κεντρικό επίπεδο στο οποίο εντάσσονται σταδιακά οι ΔΟΥ και τα ελεγκτικά κέντρα.

Για τους ελέγχους του ΣΔΟΕ, ο κ. Στουρνάρας αναφέρει ότι γίνονται “σε κάθε μορφή επιχειρηματικής δραστηριότητας, όπου και αν αυτή εκδηλώνεται” και σημειώνει και τους “ελέγχους - έρευνες σε χρηματικά ποσά που διακινήθηκαν μέσω τραπεζικών λογαριασμών φυσικών προσώπων, με στόχο τον εντοπισμό και την καταστολή οικονομικών παραβάσεων ιδιαίτερης βαρύτητας και σημασίας”.