Αλ. Τσίπρας: Ανάγκη να υπάρξουν γενναίες τομές στην Ευρώπη

Αλ. Τσίπρας: Ανάγκη να υπάρξουν γενναίες τομές στην Ευρώπη

Ανάπτυξη, όχι στη λιτότητα, και μια νέα αρχιτεκτονική της ευρωζώνης οι λύσεις που θα παρουσίασει ο πρωθυπουργός

«Η Ευρώπη αντιλαμβάνεται την ανάγκη να συνομιλήσουμε ουσιαστικά για το μέλλον της Ευρώπης καθώς όλοι έχουν βγάλει συμπεράσματα και έχουμε γίνει σοφότεροι από τις κρίσεις που αντιμετωπίσαμε το προηγούμενο διάστημα» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής στο Ταλίν της Εσθονίας. 

«Αν και ξεπεράσαμε τις κρίσεις δεν ανταποκριθήκαμε στην υπεράσπιση των αξιών μας» είπε ο κ Τσίπρας, τονίζοντας ότι όλοι αντιλαμβάνονται την ανάγκη ότι πρέπει να υπάρξουν γενναίες τομές στην Ευρώπη.  

«Είναι θετικό γεγονός ότι όλοι αντιλαμβάνονται την ανάγκη η Ευρώπη να δημιουργήσει τους δικούς της θεσμούς ώστε να μην είναι αναγκαία η πρόσκληση νέων θεσμών για να στηρίξουν τις ανάγκες της», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Επίσης θετικό γεγονός είναι ότι όλοι πια αντιλαμβάνονται την ανάγκη η Ευρώπη να αποκτήσει ισχυρό θεσμικό πλαίσιο ώστε να μπορεί να σταθεί στα δικά της πόδια. Μου έκανε εντύπωση ότι ακόμη και εκπρόσωποι χωρών που θεωρούσαν αδιανόητο να μπορεί να υπάρξει ένα πρόγραμμα στήριξης στην Ευρώπη χωρίς την παρουσία του ΔΝΤμ χθες μιλούσαν με αυτοπεποίθηση για την ανάγκη η Ευρώπη να δημιουργήσει τους δικούς της ανάλογους θεσμούς ώστε να μην είναι αναγκαία η πρόσκληση ξένων θεσμών για να στηρίξουν τις δικές μας ανάγκες», τόνισε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην παρέμβασή του ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει τις εξελίξεις των τελευταίων χρόνων, οι οποίες απέδειξαν ότι η αδυναμία της ΕΕ να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά και βάσει των αρχών της, τις κρίσεις στην οικονομία και στο μεταναστευτικό στην Ευρώπη, αλλά και να δώσει το στίγμα της στις παγκόσμιες και περιφερειακές εξελίξεις, έχουν οδηγήσει σε πολιτική κρίση.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα υπογραμμίσει άλλωστε πως η κρίση αυτή έχει εκφραστεί με το Brexit, την άνοδο της ακροδεξιάς και τις φυγόκεντρες τάσεις χωρών που δεν δέχονται να δείξουν αλληλεγγύη εντός της ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός θα επισημάνει, πάντα σύμφωνα με πληροφορίες, ότι ο μόνος τρόπος που η πολιτική κρίση μπορεί να αντιμετωπιστεί είναι να αποδεχτούμε ότι η κατάσταση δεν είναι business as usual και πρέπει να υπάρξει σχεδιασμός για ουσιαστικές πρωτοβουλίες μέχρι το καλοκαίρι σε συγκεκριμένους τομείς.

Ο πρωθυπουργός θα τονίσει πως η μεταναστευτική πολιτική θα πρέπει να είναι βασισμένη στη δίκαιη κατανομή των βαρών και την αποτελεσματική αντιμετώπιση των δικτύων διακινητών. Επίσης στην ατζέντα του πρωθυπουργού θα βρεθούν και οι ευρωτουρκικές σχέσεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα αναφερθεί στη Σύνοδο ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων και την αναζωογόνηση της Ατζέντας της Θεσσαλονίκης, ενώ τέλος θα υπογραμμίσει τις θέσεις για την αναβάθμιση του διεθνούς και περιφερειακού ρόλου της ΕΕ και την ενίσχυση της αμυντικής της πολιτικής.

Την Παρασκευή αναμένεται να πραγματοποιηθεί η Σύνοδος για την Ψηφιακή Πολιτική.