Καμίνης: Τα ταμειακά διαθέσιμα ανήκουν στους δημότες, είναι η περιουσία τους

Καμίνης: Τα ταμειακά διαθέσιμα ανήκουν στους δημότες, είναι η περιουσία τους

Θα πέσει στο κενό η απόπειρα της κυβέρνησης να δεσμεύσει τα αποθεματικά των δήμων, υπογραμμίζει ο δήμαρχος Αθηναίων

«Τα ταμειακά διαθέσιμα των δήμων δεν ανήκουν ούτε στους δημάρχους, ούτε στα υπουργεία, ούτε στις κυβερνήσεις. Ανήκουν στους δημότες και είναι η περιουσία τους», τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης κατά την εισήγησή του στη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, παίρνοντας θέση στο ζήτημα των ταμειακών διαθεσίμων.

«Έχουν προκύψει από τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει η πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα της λειτουργίας της και να καλύπτει τα κενά που αφήνει πίσω της η κεντρική διοίκηση στους τομείς της κοινωνικής αλληλεγγύης και της καθημερινότητας του πολίτη. Όπως έπεσε στο κενό η προηγούμενη απόπειρα της κυβέρνησης να δεσμεύσει τα αποθεματικά των δήμων, έτσι θα συμβεί και τώρα. Η ιδιοκτησιακή αντίληψη της κυβέρνησης για τα ταμειακά διαθέσιμα της αυτοδιοίκησης και η ευκαιριακή αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος, βρίσκουν όλους τους δήμους ενωμένους και αποφασισμένους να αντιδράσουν», υπογράμμισε ο δήμαρχος Αθηναίων.

Ο Γ. Καμίνης παρουσίασε εξάλλου στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ο δήμος το 2010 είχε έλλειμμα 46,7 εκατ. ευρώ, ενώ από το 2011 και μετά που ανέλαβε την ηγεσία του δήμου η παράταξή του, ήταν πλεονασματικός, εξηγώντας ότι αυτό επετεύχθη παρότι μειώθηκαν τα δημοτικά τέλη και κυρίως η κρατική επιχορήγηση κατά 53 εκατ. ευρώ.

Οι συνολικές υποχρεώσεις του δήμου, όπως είπε, το 2010 ανέρχονταν στο ποσό των 289,5 εκατ. ευρώ, ενώ το 2016 περιορίστηκαν στα 132,74 εκατ. ευρώ, μειωμένες δηλαδή κατά 156,76 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Καμίνης σημείωσε ακόμη ότι ο δήμος δεν οφείλει σε εφορία και σε ασφαλιστικούς φορείς, καταβάλλει κανονικά μισθούς και ημερομίσθια σε εργαζομένους, μείωσε τα δάνεια και τις λοιπές μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις κατά 16,89% σε σχέση με το 2015, ενώ πληρώνει χωρίς καθυστέρηση τις υποχρεώσεις του προς τρίτους (προμηθευτές-πιστωτές).