Τι απαντούν βουλευτές που φιγουράρουν στη λίστα του ΣΔΟΕ

Βροχή πέφτουν οι απαντήσεις από βουλευτές που φέρονται ελεγχόμενοι από το ΣΔΟΕ. Πρόκειται για τη λίστα που διέρρευσε χθες και αναφέρει 32 πολιτικά πρόσωπα. Ήδη για την υπόθεση της διαρροής έχει διαταχθεί επείγουσα προκαταρκτική έρευνα.

Οι απαντήσεις των βουλευτών για τη λίστα του ΣΔΟΕ

Στην πρόθεση ενός πολίτη του Βόλου να σταματήσει την ανέγερση οικοδομής που πρόκειται να ανατεθεί σε εταιρεία του γιού του, αποδίδει ο Β' αντιπρόεδρος της Βουλής, Θανάσης Νάκος, την εμπλοκή του ονόματός του στην υπόθεση του ελέγχου του ΣΔΟΕ για τον πλουτισμό των πολιτικών.
“Ο κ. Γεώργιος Σαράντης, κάτοικος Βόλου, έχει πολεοδομικές διαφορές με οικοπεδούχο στην πόλη του Βόλου, ο οποίος προτίθεται να αναθέσει την ανέγερση της οικοδομής του, σε εταιρεία του υιού μου, Σταύρου. Αφού ο κ. Σαράντης εξάντλησε όλα τα νόμιμα μέσα προκειμένου να εμποδίσει την ανέγερση της οικοδομής και απέτυχε λόγω του αβάσιμου των καταγγελιών του, ενεργώντας εκβιαστικά ή εκδικητικά, κατέθεσε τη συνημμένη καταγγελία στο ΣΔΟΕ, την οποία μάλιστα κοινολόγησε σε εκπομπές του κ. Μάκη Τριανταφυλλόπουλου. Το ΣΔΟΕ, στις 18/5/2012, απέστειλε την καταγγελία στον Πρόεδρο της Βουλής, δι' υπογραφής διευθυντού του, χωρίς να έχει προηγουμένως ολοκληρώσει την έρευνα την οποία δικαιούνταν- και όφειλε- να διεξαγάγει και χωρίς να την αποστείλει στον αρμόδιο Εισαγγελέα, προκειμένου αυτός να αποφανθεί για τα περαιτέρω” σημειώνει, στη δήλωσή του, ο αντιπρόεδρος της Βουλής.
Ο κ. Νάκος αναφέρει πως έχει ήδη καταθέσει αγωγή για συκοφαντική δυσφήμιση εναντίον του καταγγέλλοντος, η οποία έχει οριστεί να εκδικαστεί τον Μάρτιο. Από κει και πέρα, δηλώνει πως έχει ζητήσει, δι' επιστολής του, από τον οικονομικό εισαγγελέα κ. Πεπόνη, να διερευνήσει την καταγγελία του κ. Σαράντη, το συντομότερο δυνατό και πως προτίθεται να ζητήσει και την άσκηση δίωξης κατά παντός υπευθύνου, εφόσον ο εισαγγελέας κρίνει ότι υφίσταται θέμα. Άλλο βήμα του κ. Νάκου θα είναι η, από πλευράς του, παραπομπή της καταγγελίας στην Επιτροπή για το “πόθεν έσχες” των πολιτικών προσώπων.
“Ουδέποτε έχω αρνηθεί τον έλεγχο από οποιαδήποτε αρμόδια αρχή, θεωρώντας ότι μόνο έτσι διασφαλίζεται η διαφάνεια στο δημόσιο βίο. Αυτό τον έλεγχο ζητώ και τώρα και μάλιστα άμεσα, προκειμένου να μη μείνει καμία σκιά και να προστατευτεί όχι μόνο η προσωπική μου αξιοπρέπεια αλλά και η αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος”, καταλήγει στη δήλωσή του ο αντιπρόεδρος της Βουλής.

“Ζούμε μια κατάσταση σε αυτή τη χώρα που ξαφνικά όλοι κυνηγούν τους πάντες. Δεν μ’ απασχολεί το θέμα, η ιστορία αυτή είναι γνωστή, έχει κλείσει, έχουν βρεθεί οι ένοχοι”, ανέφερε μεταξύ άλλων, σε τηλεοπτικό σταθμό ο πρώην υπουργός Χρίστος Βερελής, σχετικά με την εμφάνιση του ονόματός του μεταξύ στην λίστα των πολιτικών που ελέγχονται από το ΣΔΟΕ.
 
 Με αφορμή το δημοσίευμα η βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Μ. Χρυσοβελώνη ζήτησε οι όποιες έρευνες του ΣΔΟΕ να ολοκληρωθούν ταχύτατα και δήλωσε ότι θα στηρίξε με κάθε τρόπο την επιτάχυνση της διερεύνησης όλων των υποθέσεων που πραγματικά εκκρεμούν στο ΣΔΟΕ και αφορούν πολιτικά πρόσωπα, χωρίς καμία εξαίρεση.
 
Σε σχετική επιστολή του προς τον αρμόδιο για το ΣΔΟΕ υφυπουργό Οικονομικών Γεώργιο Μαυραγάνη, ο βουλευτής της ΝΔ, και πρώην δήμαρχος Αθηναίων, Νικήτας Κακλαμάνης αναφέρει τα εξής: "Στον κατάλογο των προσώπων που ελέγχονται από το ΣΔΟΕ -το οποίο πλέον υπάγεται στην αρμοδιότητα σας- αναφέρεται και το όνομα μου, ύστερα από ανώνυμες και παντελώς αστήρικτες καταγγελίες, αφού, εκτός των άλλων, οι καταγγέλλοντες πολίτες (;) προφανώς αγνοούν ότι ο Ραδιοφωνικός Σταθμός 9,84 διοικείται από πρόεδρο και Διοικητικό Συμβούλιο διαπαραταξιακό. Ο εκάστοτε δήμαρχος ουδεμία σχέση έχει με την οικονομική διαχείριση του σταθμού. Διευκρινίζω ότι όχι μόνο δεν έχω καμία αντίρρηση πλήρους ελέγχου των καταγγελιών, αλλά απαιτώ -το τονίζω, δεν ζητώ, απαιτώ- ταχύτατα πλήρη και σε βάθος έλεγχο, καθώς μόνο έτσι μπορεί να αποκαλυφθεί το μέγεθος της συκοφαντίας και της σκευωρίας σε βάρος μου.
 
Περαιτέρω, όμως, σας ζητώ, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας πλέον, να με πληροφορήσετε ποιος και γιατί έδωσε στη δημοσιότητα έναν κατάλογο, ο οποίος αφορά έρευνες που είτε δεν έχουν ολοκληρωθεί είτε -όπως στην περίπτωση μου- δεν έχουν καν αρχίσει, εκτός κι αν με ενημερώσετε ότι τέτοιου είδους «λίστα» δεν υπάρχει στην εποπτευόμενη από εσάς υπηρεσία (ΣΔΟΕ) και κατασκευάστηκε κάπου αλλού…
 
Σας πληροφορώ ότι τα στοιχεία που θα μου κοινοποιήσετε θα τα χρησιμοποιήσω για να στραφώ κατά παντός υπευθύνου, δια της αστικής και ποινικής οδού, ώστε να αποκατασταθεί η νομιμότητα και να κατοχυρωθεί η προστασία της προσωπικότητας μου".

Από την πλευρά του ο Γιάννης Μανιάτης του ΠΑΣΟΚ ανέφερε:  Μέσα στο διαλυτικό κλίμα των ημερών και τη στιγμή που η χώρα καλείται να λάβει αποφάσεις καθοριστικές για τη τύχη της, είναι προφανές ότι «βγαίνουν» ονόματα πολιτικών προσώπων στον αέρα, έτσι ώστε μέσα από την γενίκευση και την ισοπέδωση να τροφοδοτείται η σύγχυση  για το ποιος είναι ποιος.

Μόνον έτσι μπορώ να εξηγήσω την προσθήκη του δικού μου ονόματος,  γιατί -όπως αντιλαμβάνομαι από τα συμφραζόμενα- καλούμαστε με άλλους πρώην γενικούς γραμματείς, εκπροσώπους  κομμάτων και δικαστικούς λειτουργούς του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που συμμετείχαμε σε διακομματική Επιτροπή προμήθειας το 2001, να καταθέσουμε  ως μάρτυρες σε διεξαγόμενη έρευνα. Προσωπικά, έχω την ... τύχη να έχω παραιτηθεί από γενικός γραμματέας πριν την προκήρυξη του συγκεκριμένου διαγωνισμού. Έναν διαγωνισμό που ολοκληρώθηκε 18 ολόκληρους μήνες μετά την παραίτησή μου. Και όλη μου η διαδρομή είναι απλή, καθαρή και ευανάγνωστη.

Το γεγονός ότι τέτοιες τρέχουσες διαδικασίες, που δεν μας έχουν καν γνωστοποιηθεί, διοχετεύονται σε μέσα ενημέρωσης δείχνει δυστυχώς ότι δεν λειτουργούν οι θεσμοί που είναι τεταγμένοι να προστατεύουν τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου.

Μια λύση υπάρχει. Η άμεση διερεύνηση οποιασδήποτε υπόθεσης αφορά έστω έμμεσα δημόσια πρόσωπα και η υπεύθυνη και  επώνυμη ενημέρωση της κοινής γνώμης από τα αρμόδια όργανα, χωρίς να λειτουργούν μεσαιωνικές ή μαφιόζικες  μέθοδοι  «ενημέρωσης».
Δεν θα δεχθώ εκπτώσεις συνείδησης, ούτε δόλιες και αστήρικτες μορφές συμψηφισμού και λαϊκιστικού ισοπεδοτισμού. Θα εξαντλήσω κάθε μέσο για τη διαφύλαξη της προσωπικής και πολιτικής μου αξιοπρέπειας. Δεν θα ανεχθώ τη στοχοποίηση και τον κανιβαλισμό επί δικαίων και αδίκων".