Τσίπρας: Θα μας τρελάνουν με τη φορολογία – Μητσοτάκης: Δική σας επιλογή είναι

Τσίπρας: Θα μας τρελάνουν με τη φορολογία – Μητσοτάκης: Δική σας επιλογή είναι

Αιχμές κατά των πιστωτών από τον πρωθυπουργό

Η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές ανοίγει έναν δρόμο με στόχο σταδιακά τα επιτόκια να μειωθούν, ώστε σε ένα χρόνο η χώρα να εγκαταλείψει οριστικά τα προγράμματα στήριξης και να μπορεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες από τις αγορές, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha.

Αναφερόμενος στο χρέος, ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη ρήτρα ανάπτυξης που εξασφάλισε η κυβέρνηση στη συμφωνία του Eurogroup και υπογράμμισε ότι μετά τις γερμανικές εκλογές θα ποσοτικοποιηθούν τα μέτρα για το χρέος.

Κατηγόρησε ακόμα την αντιπολίτευση ότι «τζογάρει μονίμως στο μαύρο, και ευτυχώς για τη χώρα έρχονται άλλα χρώματα», υπενθυμίζοντας πως η σημερινή κυβέρνηση παρέλαβε μια χώρα στο χείλος της καταστροφής και με άδεια ταμεία.

Αφήνοντας αιχμές κατά των πιστωτών, σχολίασε πως «για τη φορολογία έρχονται αυτοί που μας επιβάλλουν τον στενό κορσέ και μας ζητούν να κάνουμε κάτι, μην τρελαθούμε».

Ο ίδιος παρατήρησε πως η κυβέρνηση δούλεψε με σχέδιο και δεν παρασύρθηκε από τις φωνές που την καλούσαν να βγει άμεσα στις αγορές ή να μην τολμήσει να το κάνει τώρα, και το σχέδιο αυτό δικαιώθηκε, κάτι που όπως είπε αποδεικνύεται όχι τόσο από το επιτόκιο που επετεύχθη για το ελληνικό ομόλογο, αλλά από την υπερκάλυψη της προσφοράς και την ποιότητα των επενδυτών, καθώς η έκδοση προσείλκυσε «πραγματικούς επενδυτές», γεγονός που δείχνει πως η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία επανακάμπτει, όπως σημείωσε.

Σημείωσε εξάλλου πως οι προηγούμενες εκτιμήσεις της κυβέρνησης ήταν ότι για να επιτευχθούν τα χθεσινά επιτόκια, ήταν απαραίτητη η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, κάτι που όμως αποδείχθηκε εκ των πραγμάτων πως δεν ίσχυε. «Βρισκόμαστε ακόμα σε αχαρτογράφητα νερά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στην έκδοση ομολόγου του 2014, επί πρωθυπουργίας Σαμαρά, υποστήριξε πως τότε τα θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας δεν είχαν καμία σχέση με τα σημερινά, καθώς η κυβέρνηση Σαμαρά είχε υπογράψει για πολύ μεγαλύτερα πρωτογενή πλεονάσματα, τα ταμεία ήταν άδεια, η ανεργία ήταν σε πιο υψηλά επίπεδα και γενικά «όλοι οι οικονομικοί δείκτες ήταν αρνητικοί», και για το λόγο αυτό, εξήγησε, οι επενδυτές δεν έδειξαν σταθερή εμπιστοσύνη στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα η επόμενη απόπειρα της τότε κυβέρνησης να δανειστεί από τις αγορές να αποτύχει. Η έκδοση εκείνη ήταν επικοινωνιακή για να στηθεί ένα «success story», σχολίασε.

Ξεκαθάρισε πάντως ότι η Ελλάδα έχει πολύ δρόμο ακόμα μπροστά της, καθώς είμαστε μόνο στην αρχή του τέλους, όμως «τα δύσκολα τα έχουμε αφήσει πια πίσω μας», ενώ επεσήμανε πως η κυβέρνηση δεν πανηγυρίζει, αλλά τα διθυραμβικά σχόλια προέρχονται από τον διεθνή Τύπο και όχι από το κυβερνητικό επιτελείο.

Μητσοτάκης: Η υπερφορολόγηση της παραγωγικής Ελλάδας είναι κυβερνητική επιλογή

Σκληρή κριτική στην οικονομική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση άσκησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης από την Καβάλα, τονίζοντας ότι είναι επιλογή της σημερινής κυβέρνησης να υπερφορολογήσει κυρίως την παραγωγική Ελλάδα, για να μπορέσει με τη σειρά της να χρηματοδοτήσει ένα κράτος που σε κάποιες εκφάνσεις του, όχι σε όλες, εξακολουθεί να παραμένει μεγάλο και σπάταλο.

«Είναι πάρα πολύ στενάχωρο να βλέπει ο ελεύθερος επαγγελματίας να είναι αντιμέτωπος με αυτό το τσουνάμι των φόρων και των εισφορών, και την ίδια στιγμή το βασικό μέλημα της κυβέρνησης είναι πώς θα διορίζει κολλητούς και φίλους μέσα από συμβάσεις ορισμένου χρόνου για να έρθει στη συνέχεια αντιμέτωπη με τη Δικαιοσύνη όταν θελήσει να μετατρέψει αυτές τις συμβάσεις από ορισμένου σε αορίστου χρόνου» σημείωσε στη συνάντηση εργασίας που είχε σήμερα το απόγευμα στην αντιπεριφέρεια Καβάλας.