Κέντρα υποδοχής μεταναστών σε Μυτιλήνη και Ρόδο

Την ίδρυσης κέντρων πρώτης υποδοχής παρανόμων μεταναστών σε νησιά του Αιγαίου, όπως η Μυτιλήνη και η Ρόδος προανήγγειλε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νικόλαος Δένδιας.

"Το 2010 υποσχέθηκε η χώρα ένα σχέδιο δράσης με συγκεκριμένες υποδομές για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, αλλά λίγα πράγματα έγιναν. Λόγω της μεγάλης επιτυχίας του «Ξένιου Διός» στον Έβρο, παρατηρούμε μετατόπιση του φαινομένου στα νησιά του Αιγαίου. Αναβαθμίζουμε λοιπόν τη Σάμο και τη Χίο σε κέντρα πρώτης υποδοχής και προγραμματίζουμε τη λειτουργία τέτοιων κέντρων στη Μυτιλήνη και τη Ρόδο", τόνισε ο υπουργός με αφορμή επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρη Κρεμαστινό.

Ο Δημήτρης Κρεμαστινός ζήτησε από τον υπουργό να εξετάσει τις επιπτώσεις που ενδέχεται να έχει για τον τουρισμό η επέκταση των κέντρων υποδοχής μεταναστών στα νησιά του Αιγαίου.

"Αυτό που επηρεάζει τον τουρισμό είναι η αθλιότητα των μεταναστών να περιφέρονται και να γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης. Δεν μπορούν να κυκλοφορούν 500.000 ή ένα εκατομμύριο μετανάστες ελεύθεροι στη χώρα, στα νησιά. Γνωρίζω τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών και ξέρω πως δεν είμαι δημοφιλής. Το ζήτημα της λαθρομετανάστευσης ωστόσο, είναι εθνικό, απειλεί την ύπαρξή μας", απάντησε ο Νίκος Δένδιας.

Τέλος, στο ενδεχόμενο να λειτουργήσουν τα εν λόγω Κέντρα στα ξερονήσια του παρελθόντος, θεωρεί ότι είναι δύσκολη η εγκατάσταση δομών και υποδομών μέρη που δεν υπάρχει νερό και αεροδρόμιο ενώ έκανε λόγο για "αστρονομικό κόστος".