Ασυνήθιστη παρέμβαση του Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας μετά την ένταση

Ασυνήθιστη παρέμβαση του Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας μετά την ένταση

Μήνυμα προς πολλούς αποδέκτες

Σε μια πρωτόγνωρη στα δικαστικά χρονικά κίνηση ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας κάλεσε τους τηλεοπτικούς σταθμούς προκειμένου να κάνει δήλωση και να καθησυχάσει τους δικαστικούς λειτουργούς - μετά την ένταση που έχει δημιουργηθεί, μετά τις επιθέσεις κυβερνητικών στελεχών κατά συγκεκριμένων δικαστικών αποφάσεων.

Ο Μίλτος Σακελλαρίου τόνισε πως: «Ο φετινός εορτασμός της 43ης επετείου από την πτώση της Δικτατορίας και την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Χώρα μας σκιάζεται δυστυχώς από τις συνεχιζόμενες, άνευ προηγουμένου, επιθέσεις κατά της Δικαιοσύνης και των λειτουργών της».

«Από της θέσεως ταύτης ως Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, αρχαιότερος Δικαστής της Χώρας και Πρόεδρος του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου, εκπροσωπώντας το σύνολο της ελληνικής Δικαιοσύνης, καταδικάζω με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τις παντελώς αδικαιολόγητες αυτές επιθέσεις από όπου και αν προέρχονται, επιθέσεις οι οποίες στρέφονται ευθέως κατά του Κράτους Δικαίου, θεμελιώδης πυλώνας του οποίου είναι η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, στη μείωση του κύρους της οποίας προδήλως αποβλέπουν» τόνισε στη δήλωσή του ο κ. Σακελλαρίου.

«Με άκριτες ενέργειες, λοιδωρίες, αδικαιολόγητους και απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς, αλλά και προσβλητικούς για τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης υπαινιγμούς περί δήθεν αρνήσεώς τους να εκπληρώσουν βασικές υποχρεώσεις τους, επιχειρείται, κατά συστηματικό πλέον τρόπο, να κλονισθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών προς την Δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της» σημείωσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας.

«Οι απρόκλητες αυτές επιθέσεις κατά της Δικαιοσύνης και των λειτουργών της επιβάλλεται να παύσουν αμέσως για να μπει ένα τέλος στην απαράδεκτη και στείρα αυτή αντιπαράθεση μεταξύ της Κυβερνήσεως και της Δικαιοσύνης», είπε ο κ. Σακελλαρίου.

Πρέπει επιτέλους να γίνει αντιληπτό, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣτΕ ότι το Σύνταγμά μας καθορίζει με σαφήνεια τον διακριτό ρόλο και τα όρια της δράσεως μιας εκάστης των τριών λειτουργιών της Πολιτείας, τα όργανα των οποίων οφείλουν να περιορίζονται αυστηρά και μόνον στον θεσμικό ρόλο που τους επιφυλάσσει το ίδιο το Σύνταγμα.

Η Δικαιοσύνη σέβεται απολύτως τον θεσμικό ρόλο της νομοθετικής και εκτελεστικής λειτουργίας, απαιτεί όμως και τον ανάλογο σεβασμό του δικού της θεσμικού ρόλου, ανέφερε ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας.