«Στη Μόρια εξεγείρονται γιατί οι διακινητές ματαιώνουν τις υποσχέσεις τους»

«Στη Μόρια εξεγείρονται γιατί οι διακινητές ματαιώνουν τις υποσχέσεις τους»

Ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής υποστήριξε πως δεν φταίνε οι συνθήκες διαβίωσης

Στην ματαίωση των υποσχέσεων που τους δίνουν οι διακινητές απέδωσε ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μπαλάφας, την εξέγερση των μεταναστών στη Μόρια και τα παρόμοια περιστατικά έντασης στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό 24/7, για τα επεισόδια που σημειώθηκαν στη Μόρια, εξήγησε, πως «αυτό που συνέβη είναι ότι, στη διάρκεια της μεταφοράς ενός μετανάστη στο Προαναχωρησιακό Κέντρο, αφού είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία εξέτασης δικαιώματος ασύλου, σε πρώτο και δεύτερο βαθμό, απορρίφθηκε το αίτημα και αποφασίστηκε η επιστροφή του. Αυτή ήταν η αφορμή για το ξέσπασμα που οδήγησε στα χθεσινά γεγονότα, τα οποία αντιμετωπίστηκαν γρήγορα και επανήλθε η κανονική λειτουργία της δομής».

«Οι συνθήκες στις δομές στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου έχουν βελτιωθεί αισθητά. Δεν είναι αυτό το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι ότι οι άνθρωποι βιώνουν τη ματαίωση των σχεδίων τους. Τους δημιουργούν, οι διακινητές, την ιδέα ότι θα μπορέσουν μέσω της χώρας μας να περάσουν στη Βόρεια Ευρώπη, πράγμα που δεν μπορεί να γίνει με τα σύνορα μας κλειστά», είπε ο κ. Μπαλάφας.

Ο κ. Μπαλάφας πρόσθεσε, πως ο πληθυσμός στη Μόρια, έχει μειωθεί αισθητά από άποψη αριθμού. Το τελευταίο διάστημα, όμως, έχει μεταβληθεί η αναλογία προσφύγων-μεταναστών, έρχονται δηλαδή περισσότεροι μετανάστες, οι οποίοι δεν δικαιούνται άσυλο.