Τσίπρας: Πρέπει να οργανώσουμε το τέλος μιας εποχής για την Ευρώπη

Τσίπρας: Πρέπει να οργανώσουμε το τέλος μιας εποχής για την Ευρώπη

Η αδράνεια οδηγεί αργά ή γρήγορα στην έκρηξη, προειδοποίησε ο πρωθυπουργός

Η Ευρώπη δεν μπορεί να καλυτερέψει αν δεν είναι προοδευτική, αν δεν γίνει κοινωνική, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας σήμερα σε ανοιχτή εκδήλωση της Προοδευτικής Συμμαχίας (Progressive Caucus) στις Βρυξέλλες.

Το σημείο εξόδου από τα Μνημόνια είναι ορατό, ξεκάθαρο και μη αναστρέψιμο μετά την συμφωνία του τελευταίου Eurogroup, ανέφερε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, επισημαίνοντας πως «Προοδευτικοί, Οικολόγοι, Σοσιαλιστές έχουμε κοινό στόχο να αλλάξουμε αυτήν την Ευρώπη».

Η αδράνεια οδηγεί αργά ή γρήγορα στην έκρηξη, προειδοποίησε, και τόνισε πως «πρέπει να οργανώσουμε το τέλος μιας εποχής για την Ευρώπη φέρνοντας στο προσκήνιο ένα ρεαλιστικό πλάνο για μια Ευρώπη που θα είναι πολύ κοντά στους πολίτες της».

Υπογράμμισε πως η Ευρώπη θα πάρει την μοίρα της στα χέρια της, όταν οι λαοί πάρουν την μοίρα τους στα χέρια τους, όταν θα αφορά όλους τους πολίτες της και όχι κάποιους τεχνοκράτες όπως είναι τώρα, σχολιάζοντας πως η Ευρώπη, όπως είναι σήμερα, δεν εμπνέει και δεν ελκύει.

Για να πάρει η Ευρώπη την μοίρα της στα χέρια της, η μοίρα των ανθρώπων της Ευρώπης πρέπει να είναι κοινή και αυτό δεν μπορεί να γίνει όταν ένας τοίχος χρήματος χωρίζει τον Νότο από τον Βορρά, είπε μεταξύ άλλων, και ζήτησε τη συμμαχία όλων των προοδευτικών δυνάμεων.

Αναφέρθηκε ακόμα στο Eurogroup, σημειώνοντας ότι φορείς όπως είναι το Eurogroup πρέπει να λειτουργουν περισσότερο δημοκρατικά. Για εμάς, διεμήνυσε, εκδημοκρατισμός της Ευρωζώνης σημαίνει μια δομή διακυβέρνησης δημοκρατικής νομιμότητας και ανάληψης ευθυνών με συνεργασία προς την ανάπτυξη, με δημοσιονομικό καταμερισμό των ευθυνών και παραμερισμό του κοινωνικού αποκλεισμού.