Χρέος και διαπραγμάτευση στο τραπέζι με αποστάσεις από το ΔΝΤ

Χρέος και διαπραγμάτευση στο τραπέζι με αποστάσεις από το ΔΝΤ

Απομακρύνεται η λύση

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει του eurogroup της 15ης Ιουνίου.

Ο πρωθυπουργός έφτασε στα γραφεία του κόμματος στην Κουμουνδούρου, πέντε λεπτά μετά τις 10 το πρωί, και είχε αρχικώς σύσκεψη με το οικονομικό επιτελείο για τις τελευταίες εξελίξεις, με την κυβέρνηση να παραμένει προσηλωμένη στο στόχο για εξεύρεση της καλύτερης δυνατής λυσης για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Στο επίκεντρο βρίσκεται η υπόθεση - χρέος καθώς και η διαπραγμάτευση ενώ η συνεδρίαση αναμένεται να εξελιχθεί σε διαδικασία ερωταπαντήσεων τόσο για τον Αλέξη Τσίπρα όσο και για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Αγώνας δρόμου για το χρέος

Εν τω μεταξύ σε αγώνα δρόμου για την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων βρίσκεται η κυβέρνηση, με τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση να εμφανίζεται αισιόδοξος ότι στις 15 ή στις 22 Ιουνίου θα υπάρξει μια «έντιμη και ρεαλιστική συμφωνία» η οποία θα βοηθάει την Ελλάδα να βγει στις αγορές. Παράλληλα, συνεχίζεται ένας πόλεμος διαρροών και επίσημων τοποθετήσεων για το χρέος και την ποσοτική χαλάρωση καθώς Ελλάδα και Γερμανία ετοιμάζονται ενόψει του Eurogroup της 15ης Ιουνίου για το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης του προγράμματος.

Σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, ανέφερε πως ενδεχόμενη μετάθεση της αποπληρωμής των τόκων του χρέους μέχρι το 2048, θα σήμαινε ότι οι Ευρωπαίοι πιστωτές θα καθυστερούσαν να λάβουν από την Ελλάδα ποσό που φτάνει τα 123 δισ. ευρώ.

Απομακρύνεται η λύση για το χρέος

Ο στόχος για μία θετική και ολοκληρωμένη λύση δείχνει να απομακρύνεται.

Θυμίζουμε τις δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ, οι οποίες φανερώνουν τη διάθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να μην πιέσει για κάποια διευθέτηση τώρα, αλλά να αποδεχθεί την παράταση των συζητήσεων και να συνεχίσει την παρουσία του στο πρόγραμμα χωρίς χρηματοδότηση. Δεν είναι μία καλή λύση, αυτό το σχέδιο για την ελληνική πλευρά. Η απροθυμία του Ταμείου να πιέσει περαιτέρω το Βερολίνο για προσδιορισμό των μέτρων, που θα εφαρμοστούν το 2018 σχετικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, βολεύει την γερμανική κυβέρνηση και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που αρνείται πεισματ