Σκλήρυνση στάσης Τσίπρα: Δεχόμαστε μόνο ότι μας βγάζει ξανά στις αγορές

Σκλήρυνση στάσης Τσίπρα: Δεχόμαστε μόνο ότι μας βγάζει ξανά στις αγορές

«Απόλυτη προτεραιότητα» της κυβέρνησης τη μείωση της ανεργίας, τόνισε ο πρωθυπουργός μιλώντας στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ

Η Ελλάδα ζητά καθαρή λύση για το χρέος που θα επιτρέψει την έξοδο προς τις αγορές και θα φέρει σταθερότητα στη χώρα, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ, στέλνοντας μήνυμα ενότητας απέναντι σε έναν εθνικής σημασίας στόχο αυτές τις μέρες που, όπως είπε, κρίνεται το μέλλον της ελληνικής οικονομίας για πολλές δεκαετίες.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η συστράτευση σε αυτόν τον εθνικής σημασίας στόχο αποτελεί βαθιά κοινωνική απαίτηση και οι υγιείς δυνάμεις της χώρας θα πρέπει να συμβάλουν για την έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια.

«Καθαρή λύση για την ελληνική πλευρά είναι εκείνη που δεν θα δημιουργεί ανασφάλεια στους επενδυτές. Αυτή τη στιγμή τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρώπη έχουν τη δυνατότητα να δώσουν αυτή τη λύση», υποστήριξε ο πρωθυπουργός.

«Υπάρχει αναγνώριση από την πλειοψηφία των δανειστών ότι η Ελλάδα έχει κάνει το καθήκον της και νομίζω ότι ήρθε η ώρα όλοι οι πιστωτές συμπεριλαμβανομένης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπεζας να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Έχουν καθήκον ηθικό και νομικό να το κάνουν», τόνισε αναφορικά με τη στάση των δανειστών.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν αναζητά για επικοινωνιακούς λόγους ή μικροπολιτικής διαχείρισης μια συνολική συμφωνία για το χρέος, αλλά για να κλείσει οριστικά τον φαύλο κύκλο της κρίσης και να βγει στις αγορές με αξιώσεις, με υγιή δημοσιονομικά μεγέθη και καθαρό διάδρομο για τις χρηματοδοτικές της ανάγκες.

Σχετικά με το πλάνο της κυβέρνησης για την επιστροφή της χώρας στις αγορές, σημείωσε ότι στόχος είναι «αρχικά η Ελλάδα να βγει δοκιμαστικά στις αγορές, ώστε μετά το 2017 να βγούμε στις αγορές και να χρηματοδοτούμε το χρέος μας χωρίς τον επίσημο τομέα».

Εξήγησε παράλληλα πως η λύση που προτάθηκε στην ελληνική πλευρά στο Eurogroup της 22ας Μαϊου δεν έγινε αποδεκτή γιατί δεν εξασφάλιζε τα κριτήρια της χώρας, κάτι που όπως είπε αναγνωρίστηκε από πολλούς εταίρους μας.

Χαρακτήρισε ακόμα «απόλυτη προτεραιότητα» της κυβέρνησης τη μείωση της ανεργίας και την επίλυση του προβλήματος της φυγής των νέων στο εξωτερικό, κάνοντας λόγο για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης που θα βασίζεται μεταξύ άλλων στο ανθρώπινο κεφάλαιο.