Μοιραίο τηλεφώνημα ανέτρεψε τις ισορροπίες για το Ελληνικό χρέος

Μοιραίο τηλεφώνημα ανέτρεψε τις ισορροπίες για το Ελληνικό χρέος

Ο Αλέξης Τσίπρας ένιωσε να του τραβούν το χαλί κάτω από τα πόδια

Τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού, παραμονή της συνεδρίασης του Eurogroup, φανέρωσε την επώδυνη στροφή και τον νέο συμβιβασμό μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου.

«Όσα έγιναν τη Δευτέρα είχαν διαφανεί από την προηγούμενη», ανέφερε κυβερνητικός αξιωματούχος σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Καθημερινή.

Το απόγευμα της Κυριακής η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, ζήτησε να μιλήσει με τον κύριο Τσίπρα. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η κ. Λαγκάρντ ενημέρωσε τον πρωθυπουργό ότι με αυτά που μπορούσαν να αποδεχθούν ορισμένα κράτη – μέλη για το χρέος, το Ταμείο δεν είναι δυνατόν να προχωρήσει σε θετική ανάλυση βιωσιμότητας και υπό αυτή την έννοια ενδεχομένως να ήταν προτιμότερο να μείνει το θέμα ανοικτό για μετά τις γερμανικές εκλογές, οπότε οι πολιτικές συνθήκες θα ήταν προσφορότερες.

Ο κ. Τσίπρας ένιωσε ότι του τραβούν το χαλί κάτι από τα πόδια, όπως αναφέρει η εφημερίδα. Παρά τις διαβεβαιώσεις που υπήρχαν έως και εκείνη τη στιγμή από όλες τις πλευρές και ιδίως από την Άνγκελα Μέρκελ, πως εάν ψηφιστούν τα μέτρα οι Ευρωπαίοι «θα έκαναν το καθήκον τους», κάτι τέτοιο δεν συνέβη.

Το γεγονός αυτό σηματοδοτούσε πως θα γίνει ό,τι χρειάζεται για το ζήτημα του χρέους, ούτως ώστε να περιληφθούν τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Προϋπόθεση γι’ αυτό ήταν το ΔΝΤ να αξιολογήσει ως βιώσιμο το χρέος, έτσι ώστε το Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αισθάνονται άνετα και να εγκρίνουν την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση.

Παρακαλούμε περιμένετε ...