Aποκλείει πρόωρες εκλογές εν μέσω κρίσης και εκκρεμοτήτων οικονομίας o Κωστής Χατζηδάκης

Aποκλείει πρόωρες εκλογές εν μέσω κρίσης και εκκρεμοτήτων οικονομίας o Κωστής Χατζηδάκης

Εστιάζει σε σταθερότητα κυβέρνησης και μεταρρυθμίσεις για πιο φιλικό δημόσιο προς πολίτες

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ
  • Δεν είναι ώρα για εκλογές λόγω κρίσης και Ταμείου Ανάκαμψης
  • Η κυβέρνηση δίνει έμφαση στη σταθερότητα και τη διαχείριση της συγκυρίας
  • Αιχμές για το ΠΑΣΟΚ και έμφαση στην ανάγκη αυτοδύναμης κυβέρνησης
  • Παρακολούθηση των επιπτώσεων της κρίσης στη Μέση Ανατολή στην οικονομία
  • Νομοσχέδιο για απλοποίηση διαδικασιών και ψηφιακή διαφάνεια στο Δημόσιο

Τη θέση ότι δεν συντρέχουν λόγοι για πρόωρες εκλογές διατύπωσε ο Κωστής Χατζηδάκης, επισημαίνοντας ότι η χώρα βρίσκεται εν μέσω κρίσιμων εξελίξεων και σημαντικών εκκρεμοτήτων που απαιτούν διαχείριση από την κυβέρνηση. Όπως ανέφερε, πέρα από τους θεσμικούς λόγους που σχετίζονται με τη λήξη της τετραετίας, υπάρχουν δύο βασικοί παράγοντες που καθιστούν μη σκόπιμη την προσφυγή στις κάλπες.

Δύο λόγοι κατά των εκλογών

Ο πρώτος αφορά τη συγκυρία, καθώς, όπως σημείωσε, η χώρα βρίσκεται στο μέσο μιας κρίσης που επηρεάζει την οικονομία, την εξωτερική πολιτική και την άμυνα. Υπό αυτές τις συνθήκες, η προσφυγή σε εκλογές δεν θα ήταν, κατά τον ίδιο, υπεύθυνη επιλογή.

Ο δεύτερος λόγος σχετίζεται με το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο ολοκληρώνεται το καλοκαίρι, με σειρά εκκρεμοτήτων που πρέπει να διεκπεραιωθούν από τα υπουργεία και τη δημόσια διοίκηση. «Συνεχίζουμε κανονικά τη δουλειά μας», ανέφερε, προσθέτοντας ότι υπάρχουν πολλά και δύσκολα ζητήματα προς διαχείριση.

Πολιτικές ισορροπίες και αυτοδυναμία

Αναφερόμενος στη στάση του ΠΑΣΟΚ να αποκλείσει μετεκλογική συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία, υποστήριξε ότι η εξέλιξη αυτή ενισχύει το επιχείρημα υπέρ μιας αυτοδύναμης κυβέρνησης. Όπως είπε, με βάση τη σημερινή πολιτική διαμόρφωση, δεν διαφαίνεται δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας.

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι η κυβερνητική παράταξη θα θέσει ως βασικό διακύβευμα τη σταθερότητα, επισημαίνοντας ότι οι πολίτες καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα σε μια ισχυρή κυβέρνηση και ένα κατακερματισμένο πολιτικό σκηνικό.

Κρίση Μέσης Ανατολής και οικονομία

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναφέρθηκε και στις επιπτώσεις της κρίσης στη Μέση Ανατολή, σημειώνοντας ότι τα μέτρα για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας, καθώς και οι παρεμβάσεις σε καύσιμα, λιπάσματα και ακτοπλοϊκά εισιτήρια αποτελούν μια πρώτη αντίδραση.

Όπως υπογράμμισε, η κυβέρνηση παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις και διατηρεί δημοσιονομικά περιθώρια για πρόσθετες παρεμβάσεις, εφόσον χρειαστεί. Προειδοποίησε ότι όσο διαρκεί η κρίση, θα επηρεάζονται η ανάπτυξη και ο πληθωρισμός, επισημαίνοντας την ανάγκη προσεκτικής διαχείρισης.

Σε ό,τι αφορά την ενεργειακή επάρκεια, διευκρίνισε ότι δεν τίθεται ζήτημα για τον ορατό χρονικό ορίζοντα, σημειώνοντας ότι η κατάσταση παρακολουθείται στενά αλλά δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας για ελλείψεις καυσίμων.

Νομοσχέδιο για το Δημόσιο

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο για ένα πιο φιλικό κράτος προς τον πολίτη, το οποίο, όπως είπε, αντιμετωπίζει χρόνιες δυσλειτουργίες της δημόσιας διοίκησης. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η κατάργηση της υποχρέωσης προσκόμισης πιστοποιητικών που ήδη διαθέτει το Δημόσιο και η αντικατάστασή τους με υπεύθυνες δηλώσεις.

Παράλληλα, εισάγεται δυνατότητα ψηφιακής παρακολούθησης των αιτήσεων από τον πολίτη, ώστε να γνωρίζει σε ποιο στάδιο βρίσκεται η υπόθεσή του και ποιος την χειρίζεται. Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για παρέμβαση που ενισχύει τη διαφάνεια και τον σεβασμό προς τον πολίτη.

Ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται σε μια ευρύτερη προσπάθεια εκσυγχρονισμού του κράτους, στην οποία περιλαμβάνονται η επιτάχυνση στην απονομή συντάξεων και η λειτουργία τηλεφωνικών κέντρων εξυπηρέτησης πολιτών.