Φάμελλος: «Παράδειγμα καταστροφικής πολιτικής στα ζητήματα απολιγνιτοποίησης η Δυτική Μακεδονία»

Φάμελλος: «Παράδειγμα καταστροφικής πολιτικής στα ζητήματα απολιγνιτοποίησης η Δυτική Μακεδονία»

«Δεν έχει προχωρήσει κανένα από τα μεγάλα έργα που έταξε ο πρωθυπουργός»

Επίθεση στην κυβερνηση και στον Πρωθυπουργό για τον τρόπο που εξελίσσεται η απολιγνιτοποίηση στην Δυτική Μακεδονια εξαπέλυσε από την Κοζάνη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, κατά την εισαγωγική του ομιλία στην σύσκεψη με τους φορείς της περιοχής.

«Εάν κάποιος θέλει να βρει ένα παράδειγμα καταστροφικής πολιτικής σε πανευρωπαϊκό επίπεδο στα ζητήματα απολιγνιτοποίησης θα το βρει στην Δυτική Μακεδονία, που υλοποιεί με μέθοδο ο κ. Μητσοτάκης, εάν κάποιος θέλει να βρει τα συνώνυμα των λέξεων φτώχειας και εγκατάλειψης θα τα βρει στην Δυτική Μακεδονία το 2025 κι αν κάποιος θέλει να βρει τα συνώνυμα των λέξεων υποκρισία και ψέμα θα τα βρει στο πρόσωπο του κ. Μητσοτάκη στην Δυτική Μακεδονια».

Ο κ. Φάμελλος τόνισε ότι «δεν έχει προχωρήσει κανένα από τα μεγάλα έργα που έταξε ο πρωθυπουργός» κι ότι «από τα 7,5 δισ. του προγράμματος της Δίκαιης Μετάβασης έχουν απορροφηθεί μόνο μερικές χιλιάδες ευρω». Περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή όπου όπως επεσήμανε «επικρατεί κλίμα απελπισίας με τους νέους όχι μόνο να φεύγουν, αλλά να μην επιστρέφουν κι αυτοί που έφυγαν εργάστηκαν σεζόν στον τουρισμό».

Τόνισε ότι οι αποφάσεις της κυβέρνησης χρεοκόπησαν οικονομικά τους δήμους της περιοχής με τα υπέρογκα κόστη ενέργειας και ότι ο πρωθυπουργός έρριξε το «μπαλάκι» των ευθυνών στα ζητήματα της τηλεθέρμανσης στους δήμους, αντί να το αναλάβει ο ίδιος. «Είναι ευθύνη του κ. Μητσοτάκη να βρει όχι μόνο λύση στο θέμα της θέρμανσης των πόλεων της Δυτικής Μακεδονιας, αλλά οι λύσεις να είναι σε τέτοιο κόστος, που να μπορούν να το πληρώσουν οι πολίτες».

Υπενθύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ από το 2018 είχε θεσπίσει το ταμείο δίκαιης μετάβασης, με τα πρώτα χρήματα στον προϋπολογισμό του, υπογραμμίζοντας ότι στην παρούσα κατάσταση, όπως έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα «η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της περιοχής μπορεί να γίνει μόνο εάν διώξουμε αυτή την κυβέρνηση και τις επιλογές της». Μίλησε επίσης για «εγκατάλειψη λιγνιτικών εδαφών της περιοχής» και χαρακτήρισε ως «κακή επιλογή η μετατροπή της μονάδας Πτολεμαίδα-5 σε μονάδα φυσικού αερίου» και με κατηγορηματικό τρόπο μίλησε ενάντια στην σχεδιαζόμενη καύση απορριμάτων στην περιοχή, που έχει ανακοινώσει ο πρόεδρος της ΔΕΗ.