Η εισαγγελέας νωρίτερα είχε ζητήσει την απαλλαγή του κατηγορούμενου «λόγω έλλειψης δόλου»
Σε ποινή φυλάκισης 30 μηνών και χρηματική ποινή 50.000 ευρώ, με τριετή αναστολή, καταδίκασε το Μονομελές Πλημμελειοδικείο τον Στέφανο Κασσελάκη για την υπόθεση του πόθεν έσχες. Ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατίας, παρά την αντίθετη εισαγγελική πρόταση, κρίθηκε ένοχος για την κατηγορία της συμμετοχής από αρχηγό πολιτικού κόμματος στη διοίκηση εταιρειών που έχουν έδρα στην αλλοδαπή.
Η εισαγγελέας νωρίτερα είχε ζητήσει την απαλλαγή του κατηγορούμενου «λόγω έλλειψης δόλου».
«Έτσι όπως φέρεται η κατηγορία και εκτέθηκαν τα πράγματα περιστατικά, φρονούμε ότι κατά το χρόνο τέλεσης της πράξης, την εκλογή του ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ , ο ίδιος δεν γνώριζε, δεν πίστευε κιόλας ότι θα εκλεγόταν πρόεδρος κόμματος. Που κατατείνει αυτή η κρίση μας; Σε περίπτωση που γνώριζε το νομοθετικό καθεστώς δεν θα του ήταν τίποτα να μεταβιβάσει την εταιρία στον αδελφό του όπως και έκανε. Θα είχε προφυλαχθεί σε προγενέστερο χρόνο και δεν θα τίθετο κανένα ζήτημα. Πράγματι προέκυψε ένα ζήτημα με την πληρωμή εργαζομένων, Αυγή, και το Κόκκινο, με τη χρηματοδότη και την πληρωμή. Τέθηκε και το θέμα» ανέφερε η εισαγγελική λειτουργός και συνέχισε «Ο άτυπος νομικός του σύμβουλος δεν γνώριζε την συμμετοχή του στην εταιρική σύνθεση της, μόνο γνώριζε ότι είχε αποχωρήσει σε προγενέστερο χρόνο από άλλη εταιρία. Φρονούμε ότι προέκυψε από τη διαδικασία και τα έγγραφα ότι δεν είχε κανένα δόλο, το αδίκημα δεν τιμωρείται από αμέλεια. Την απαλλαγή του λόγω έλλειψης δόλου» .
Ως μάρτυρας κατηγορητηρίου εξετάστηκε από το δικαστήριο, ο πρώην γενικός διευθυντής του ΣΥΡΙΖΑ, Ευθύμιος Γεωργόπουλος ενώ ως μάρτυρας υπεράσπισης κατέθεσε, ο Μανώλης Καπνισάκης ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης επέλεξε να μην καθίσει στο εδώλιο και να εκπροσωπηθεί από το συνήγορο του.
Ο κ. Γεωργόπουλος, ο οποίος ήταν γενικός διευθυντής ΣΥΡΙΖΑ, από 2020 μέχρι 2024 οπότε απολύθηκε από Στέφανο Κασσελάκη αναφέρθηκε στις συζητήσεις που είχαν προκειμένου να καλύψουν τις οικονομικές ανάγκες που υπήρχαν. «Η απάντηση του ήταν θα σε καλύψω εγώ, ζητούσε ως εγγύηση το κτίριο. Είπα ότι εκ του νόμου απαγορεύεται να δανειοδοτήσει το κόμμα» είπε ο μάρτυρας ο οποίος κλήθηκε να εξηγήσει πότε και κάτω από ποιες συνθήκες χορηγήθηκε δάνειο.
«Έλειπε και σε τηλεφωνική συνομιλία θέλησε να ενημερωθεί εάν υπήρχαν χρήματα για να πληρωθεί το προσωπικό. Υπήρχε μια εκταμίευση 20.000 ευρώ…» περιέγραψε ο μάρτυρας και συνέχισε λέγοντας ότι «Έγινε ένας εσωτερικός δανεισμός για την κάλυψη του δώρου. Πρόεδρος και άλλα δύο πρόσωπα έδωσαν χρήματα».
Ο μάρτυρας ανέφερε πως ενημέρωσε τον Στέφανο Κασσελάκη ότι ανέμεναν την τελευταία δόση της κρατικής χρηματοδότησης και είναι παράνομο να βάλει ο ίδιος χρήματα όταν είπε πως θα προχωρήσει σε αυτή την κίνηση.
«Του είπα ότι είναι παράνομο. Την ίδια ημέρα μπήκε και η κρατική χρηματοδότηση. Έδωσα εντολή να επιστραφούν τα χρήματα τα οποία και όντως επιστράφηκαν» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Γεωργόπουλος κατέθεσε πως τον απομάκρυνε από τη θέση του προσωπικά ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης. «Ο λόγος της αποπομπής , όπως μου μετέφερε ο κ. Καπνισάκης, ήταν ότι δεν έδειξα εμπιστοσύνη όταν ζητούσε ο πρόεδρος να δανείσει το κόμμα με τα δέοντα καλύμματα. Με απέπεμψε ο πρόεδρος προσωπικά. Μου είπε ότι θέλω να κόψουμε τη συνεργασία» είπε σημειώνοντας πως στις συζητήσεις που έγιναν σχετικά με τα δάνεια ήταν παρών ο στενός συνεργάτης Μανώλης Καπνισάκης.
Πρόεδρος: Δεν γνωρίζετε εάν είχε κάποια ομάδα που χειρίζονταν τις νομικές του υποθέσεις;
Μάρτυρας: Όχι.
Εισαγγελέας: Είπατε ότι του διευκρινίσατε ότι δεν έχει δυνατότητα χρηματοδότησης από μη κρατική εταιρία. Ποιος ο λόγος να έρθει μαζί σας σε επαφή και να σας ζητήσει καλύμματα;
Μάρτυρας: Είπα ότι δεν μπορώ να δεχθώ να μπουν χρήματα στο κόμμα. Εκεί έγινε συζήτηση ότι δεν μπορεί να δανειοδοτηθεί κόμμα ακόμα και από τον ίδιο τον πρόεδρο. Με ενημέρωσαν δημοσιογράφοι και μου είπαν ότι μάθαμε ότι ο πρόεδρος δανειοδότησε το κόμμα. Η απάντηση μου ήταν όχι και αυτό δεν θα γίνει ποτέ. Είπα στο «Κόντρα» ότι ενημέρωσα τον πρόεδρο και δεν θα μπλέξει το κόμμα να πέσει στο ατόπημα να το δανείσει.
Υπεράσπιση: Δεν γνωρίζατε ότι απαγορεύεται να έχει στην κατοχή του εταιρία;
Μάρτυρας: Εγώ δεν είμαι νομικός… δεν το γνώριζα εγώ αντιτάχθηκα να μπουν χρήματα στο κόμμα.
Ο μάρτυρας επέμεινε πως το δάνειο στο κόμμα «ήταν αχρείαστο».
«Επέμενα την επόμενη ημέρα να μου δοθεί ο λογαριασμός για να επιστρέψω τα χρήματα. Και 5 του μήνα απείλησα ότι εάν δεν μου δώσουν τον λογαριασμό θα τα καταθέσω στο παρακαταθηκών και δανείων» ανέφερε.
Στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε για να καταθέσει ως μάρτυρας υπεράσπισηςο Μανώλης Καπνισάκης, διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Στέφανου Κασσελάκη τόσο την περίοδο που ήταν πρόεδρος στο ΣΥΡΙΖΑ όσο και σήμερα στο στο Κίνημα Δημοκρατίας.
«Ήμουν νομικός σύμβουλος της οικογένειας του. Πότε δεν τον συμβούλεψα, δεν ρώτησα εάν είχε άλλη εταιρία στην Αμερική. Ήξερα ότι είχε αποχωρήσει από την εταιρία… επειδή ήταν διευθύνων σύμβουλος. Η άλλη εταιρεία ήταν από αυτές που συνδέονται με ακίνητο και λογαριασμό. Δεν ήξερε και ο ίδιος ότι απαγορευόταν και εγώ δεν τον είχα ενημερώσει» κατέθεσε ο μάρτυρας ο οποίος υποστήριξε ότι «δεν ήξερε ότι απαγορεύεται η δωρεά από φυσικό ή νομικό πρόσωπο σε κόμμα άνω των 20.000 ευρώ».
Πρόεδρος: Ανέλαβε αρχηγός κόμματος, κανείς δεν τον ενημέρωσε;
Μάρτυρας: Εδώ ο κύριος Κασσελάκης δεν ήξερε ότι απαγορεύεται η δωρεά άνω των 20.000 ευρώ στο κόμμα..
Πρόεδρος: Εδώ δεν είναι ένας απλός πολίτης, είναι πρόεδρος με ολόκληρα νομικά επιτελεία… ο ΣΥΡΙΖΑ δε είχε τίποτα; Ο Τσίπρας;
Μάρτυρας: Όχι, τίποτα. Ο κ. Κασσελάκης ήρθε να κατέβει ως ομογενής, όταν αποφάσισε να θέσει υποψηφιότητα ήταν κάτοικος Αμερικής και ήταν αναπάντεχη η εσωκομματική του επικράτηση. Το Σεπτεμβρίου 2023 εξελέγη και το Δεκέμβριο του 2023 έγινε ο δανεισμός. Αν το ήξερε, δεν θα δάνειζε από τη συγκεκριμένη εταιρία, θα το έκανε με προσωπικά χρήματα ή από τον αδελφό του γιατί τότε ήταν απλήρωτοι οι εργαζόμενοι στο κόμμα και στα ΜΜΕ. Ηταν πιεστική κατάσταση. Όταν πήγαμε ήταν ένα άδειο κτίριο χωρίς τίποτα και αμέσως έγιναν οι διασπάσεις, ενώ η κρατικής χρηματοδότηση από 8 εκατομμύρια έφτασε στα 4 εκατομμύρια λόγω των εκλογικών ποσοστών. Ο Κασσελάκης που ήταν ακόμα κάτοικος εξωτερικού δεν γνώριζε ότι απαγορεύονταν από τον ελληνικό νόμο…
Αναφορικά με τα δημοσιεύματα για ενδεχόμενη συμμετοχή σε άλλες εταιρίες, μίλησε για «ψευδή δημοσιεύματα». «Ήταν πρόεδρος αξιωματικής αντιπολίτευσης ενόψει ευροεκλογών. Το 101% δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Τα δημοσιεύματα είναι ψευδή για πολιτικούς και εσωκομματικούς λόγους. Μια εταιρία είχε, στην Tiptree Inc. ήταν διευθύνων σύμβουλος, διαχειριστής, ουσιαστικά μέχρι Μαρτίο 2023. Για την OSIOS LLC έμαθα μετά τη χορήγηση του δανείου το Φεβρουάριο του 2024 και αμέσως προέβη σε όλες τις ενέργειες για να μεταβιβαστεί η εταιρία, που είναι απλά ενας τραπεζικός λογαριασμός, στον αδελφό του».
Η υπόθεση μπήκε στο στόχαστρο της δικαιοσύνης με αφορμή αναφορές περί αναντιστοιχίας των δηλώσεων πόθεν έσχες σχετικά με τη συμμετοχή του σε εταιρείες στις ΗΠΑ, την περίοδο που ήταν πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Στέφανος Κασσελάκης έφτασε στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων λίγο μετά τις 9 το πρωί και αρχικά επέλεξε σε δήλωση του να αναφερθεί στην υπόθεση της διαρροής των προσωπικών δεδομένων αποδήμων από το υπουργείο Εσωτερικών στην οποία, όπως έκανε γνωστό, ήταν μάρτυρας. «Να μας πει και η κυρία Ασημακοπούλου για την παραβίαση των δικαιωμάτων των αποδήμων Ελλήνων ανάμεσα στους οποίους ήμουν και εγώ» ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης μιλώντας στις τηλεοπτικές κάμερες την ώρα που περνούσε το κατώφλι των δικαστηρίων.

Ο κ. Κασσελάκης είπε πως κατέθεσε ως μάρτυρας «για γνωστό μου απόδημο Έλληνα που ζει στο Ηνωμένο Βασίλειο» σημειώνοντας ότι και ο ίδιος υπήρξε αποδέκτης σχετικού email. «Η ιδέα ότι η διαρροή έγινε με συνεισφορά του υπουργείου Εσωτερικών και δεν έχει συμμετοχή η κ. Ασημακοπούλου είναι κατάπτυστη» τόνισε και πρόσθεσε «Προσωπικά δεν θα διεκδικήσω οικονομική αποζημίωση. Πρέπει να υπάρξει η κατάλληλη έρευνα για να μην ξαναγίνει ποτέ».

Αναφερόμενος δε στην δική του υπόθεση χαρακτήρισε τη δίωξη σε βάρος του τιμητική. «Πρόκειται για το δανεισμό που έκανα στο κόμμα μου, τότε το Δεκέμβρη του 2023 , τρεις μήνες μόλις είχα εκλεγεί πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι τιμητική η δίωξη για μένα γιατί πρόκειται για την πρώτη περίπτωση πολιτικού που δανείζει στο κόμμα του και βρίσκεται ενώπιον της δικαιοσύνης. Έχω δωρίσει το μέγιστο ποσό στο κόμμα . Ας είναι αυτό μια ευκαιρία για όλους να συζητήσουν για το πώς πρέπει να υπάρχει ένα νέο πλαίσιο νομοθετικά για τη διαφάνεια στα κόμματα . Το Κίνημα Δημοκρατίας έχει καταθέσει πρόταση νόμου για τη διαφάνεια στα κόμματα για να μην μπορεί να υπάρχει άλλο αυτό το μαύρο χρήμα… Εύχομαι η Αυγή και το Κόκκινο να μπορούν να πληρωθούν.» ανέφερε χαρακτηριστικά και στη συνέχεια αποχώρησε από τα δικαστήρια.
Ρεπορτάζ: Μαρία Ζαχαροπούλου