Τούρκοι αναλυτές: Αυτό δείχνει η φωτογραφία Μητσοτάκη – Ερντογάν

Τούρκοι αναλυτές: Αυτό δείχνει η φωτογραφία Μητσοτάκη – Ερντογάν

Πρώτο θέμα στα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας η συνάντησή τους

Στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της Συνόδου του ΝΑΤΟ εστιάσουν τα τουρκικά ΜΜΕ. «Η φωτογραφία τους δείχνει πως υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι» αναφέρουν αναλυτές από τη γειτονικής μας χώρα σύμφωνα με όσα μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ο Μανώλης Κωστίδης.

«Φυσικά και έχουμε ζητήματα που πρέπει να λύσουμε. Το ζήτημα του Κυπριακού παραμένει, το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου όπως το ζήτημα των νησιών, της υφαλοκρηπίδας. Αυτά όμως δεν είναι ζητήματα που ξεκίνησαν αυτή την περίοδο. Συνεχίζονται. Αλλά όταν υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι μακροπρόθεσμα μπορούν να βρεθούν λύσεις. Το σημαντικό είναι λόγω αυτών των διαφορών να μην αυξηθεί η ένταση. Λόγω αυτών των θεμάτων στο παρελθόν φτάσαμε στα όρια του πολέμου.

 

Για να μην ζήσουμε τέτοια θέματα πρέπει να υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι και τέτοια φωτογραφία. Ο Μητσοτάκης πήγε στην Άγκυρα, ο πρόεδρος πήγε στην Αθήνα. Εκεί ο πρόεδρος είπε κάτι σημαντικό, ναι έχουμε διαφορές, ναι υπάρχουν προβλήματα, αλλά όσο δεν βάζουμε ανάμεσα μας τους τρίτους, αυτά τα θέματα μπορούμε να τα συζητάμε» τόνισε ο Μελίχ Γιγιτέλ, ανταποκριτής του ΤURKMEDYA στην Άγκυρα όπως επεσήμανε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ Μανώλης Κωστίδης.

 

«Ο πρόεδρος Ερντογάν συναντήθηκε με τον Μητσοτάκη, βλέπουμε και τις εικόνες. Έχει σημασία και κάθε λεπτομέρεια αυτής της επαφής. Η ανακοίνωση της προεδρίας αναφέρει πως συζητήθηκαν τα θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις, και οι περιφερειακές αλλά και οι παγκόσμιες εξελίξεις.

Όπως και να αυξηθούν οι προσπάθειες για τον τερματισμό των συγκρούσεων στη Γάζα και στην Ουκρανία» μετέδωσε το δελτίο ειδήσεων TGRT HABER.

Τουρκική προεδρία: Πνεύμα αλληλεγγύης με την Ελλάδα με βάση την αρχή της καλής γειτονίας

Στην ανακοίνωση της διεύθυνσης επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας αναφέρεται:

«Κατά τη συνάντηση, συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας, περιφερειακά και παγκόσμια ζητήματα.

Ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία συνεχίζει τις προσπάθειές της να αναπτύξει το πνεύμα αλληλεγγύης με την Ελλάδα με βάση την αρχή της καλής γειτονίας και ότι αυτές οι προσπάθειες θα συνεχιστούν όλο και περισσότερο. Δήλωσε επίσης ότι θα πρέπει να αυξηθούν οι θετικές προσπάθειες για τον τερματισμό των συγκρούσεων στην Ουκρανία και την Παλαιστίνη και ότι θα ήταν ωφέλιμο για όλες τις χώρες της περιοχής να εργαστούν για να εξασφαλίσουν την επικράτηση της ειρήνης σε αυτές τις περιοχές».