Μενδώνη: Η Τουρκία επιβεβαίωσε ότι δεν έδωσε φιρμάνι στον Έλγιν για να πάρει τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Μενδώνη: Η Τουρκία επιβεβαίωσε ότι δεν έδωσε φιρμάνι στον Έλγιν για να πάρει τα Γλυπτά του Παρθενώνα

«Ανέφερε αυτό που υποστηρίζει εδώ και χρόνια η ελληνική πλευρά»

Η Λίνα Μενδώνη πραγματοποίησε επίσκεψη στη Ρόδο για τα εγκαίνια της Περβόλας και ερωτώμενη για τις εξελίξεις στο ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα, απάντησε πως η Τουρκία επιβεβαίωσε τη θέση της Ελλάδας.

«Την Παρασκευή το βράδυ ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της ειδικής διακυβερνητικής επιτροπής της Unesco, που αφορά στη συζήτηση γύρω από την επιστροφή παρανόμως εξαχθέντων πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσής τους. Όπως είναι γνωστό τα τελευταία 40 χρόνια ένα από τα πάγια θέματα στην ημερήσια διάταξη αφορά στα Γλυπτά του Παρθενώνα. Και αυτή τη φορά, η επιτροπή κατέληξε σε μία σύσταση όπου καλεί τις δύο πλευρές, τη βρετανική και την ελληνική, να επιλύσουν το θέμα αυτό το οποίο χρονίζει αρκετές δεκαετίες», είπε στην αρχή της τοποθέτησής της.

Ύστερα, σημείωσε ότι «ένα από τα ενδιαφέροντα σημεία της συνόδου ήταν η συζήτηση η οποία έγινε, γύρω από το περίφημο -μέσα σε εισαγωγικά- “φιρμάνι” του Έλγιν. Το τοποθετώ εντός εισαγωγικών γιατί αυτό είναι ένα επιχείρημα της βρετανικής πλευράς το οποίο όμως έχει αποδειχθεί ότι δεν είναι γνήσιο. Δεν υπήρξε ποτέ φιρμάνι οθωμανικό το οποίο έδωσε στον Έλγιν τη δυνατότητα να φερθεί με τη βαρβαρότητα που φέρθηκε στα Γλυπτά του Παρθενώνα. Στη σύνοδο η εκπρόσωπος της Τουρκίας επιβεβαίωσε αυτό το οποίο υποστηρίζει εδώ και χρόνια η ελληνική πλευρά. Ότι δεν υπήρχε φιρμάνι».

«Η Ελλάδα είναι, πάντα, ανοικτή στον διάλογο. Έχει προσπαθήσει και θα συνεχίζει να προσπαθεί, προκειμένου ο μεγάλος εθνικός στόχος, που είναι η ικανοποίηση του εθνικού αιτήματος της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα, στο Μουσείο της Ακρόπολης, να γίνει πραγματικότητα», ανέφερε μεταξύ άλλων η υπουργός Πολιτισμού.