Μητσοτάκης: «Κάποτε είχαμε πρόγραμμα Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, ελπίζω να μην έχουμε και πόθεν έσχες Θεσσαλονίκης»

Μητσοτάκης: «Κάποτε είχαμε πρόγραμμα Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, ελπίζω να μην έχουμε και πόθεν έσχες Θεσσαλονίκης»

Τι είπε για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης

Για την οικονομία αλλά και τον τραπεζικό τομέα και τις πρακτικές που ακολουθεί μίλησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη στον ΣΚΑΙ 100,3.

Ειδικά για τις τράπεζες είπε: «Επιβλήθηκαν πρόστιμα και επειδή υπάρχει σχετική παραφιλολογία για τα κέρδη τους. Υπάρχουν και άλλες επιλογές που μπορεί να έχουν οι πολίτες, το σύστημα IRIS που είναι δωρεάν μέχρι 500 ευρώ, θέλουμε μεγαλύτερο ανταγωνισμό και στον τραπεζικό τομέα. Για αυτούς που μας λένε "βάλτε φόρους στις τράπεζες, γιατί δεν το κάνει άλλη ευρωπαϊκή χώρα".

Ο κος Στουρνάρας έχει δίκιο για τα επιτόκια. Δεν μπορεί να τα περιμένει ο τραπεζικός κλάδος όλα από το κράτος. Εμείς κάναμε το πρόγραμμα ΣΠΙΤΙ μου. Τώρα που έχουν επανέλθει σε μια ρότα κανονικότητας, θα πρέπει να αντιληφθούν και οι τράπεζες ότι έχουν αναπτυξιακό και κοινωνικό ρόλο στήριξης της οικονομίας και των επιχειρήσεων», τόνισε χαρακτηριστικά.

Για το πόθεν έσχες Κασσελάκη

«Κάποτε είχαμε πρόγραμμα Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, ελπίζω να μην έχουμε και πόθεν έσχες Θεσσαλονίκης. Γιατί να μετατρέπεται σε σόου καθετί που είναι υποχρέωση κάθε πολιτικού αρχηγού», διερωτήθηκε.

Και συνέχισε: «Από τη στιγμή που διαφημίζει τα καθαρά του χέρια, είναι υποχρεωμένος να καταθέσει τα στοιχεία. Είχε πει ο ίδιος ότι θα τα δώσει πριν τις ευρωεκλογές. Τώρα κάνει ένα ολόκληρο σόου, για να κάνει κάτι που θα έκανε ούτως η άλλως. Είναι αποπροσανατολιστική αυτή η συζήτηση. Να πάει να το καταθέσει σε πλήρη ανάπτυξη και για τον σύζυγό του. Αλλά να μας πει και πώς οραματίζεται την Ευρώπη της επόμενης 5ετίας, αν συμφωνεί με τη μεταναστευτική πολιτική ή για την αναθεώρηση της ΚΑΠ. Κρύβει μια ένδεια προτάσεων αυτή η συζήτηση. Να θυμίσω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στα αριστερά άκρα του ευρωκοινοβουλίου. Θα παραμείνει εκεί ή θα πάει σε άλλη ευρωομάδα; Δεν έχω ακούσει απολύτως τίποτα για το αντικείμενο των ευρωεκλογών».

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ερωτηθείς για τα 42 ακίνητα που αναφέρει ο κ. Κασσελάκης: «Εγώ καταθέτω πόθεν έσχες από το 2004 και έχει ελεγχθεί εξονυχιστικά και επί ΣΥΡΙΖΑ και δεν έχει εντοπιστεί η παραμικρή ατασθαλία. Η σύζυγός μου στοχοποιήθηκε βάναυσα και χυδαία. Την έκαναν φύλλο και φτερό. Επειδή μπορείτε να το δείτε και να διαπιστώσετε τι είναι από κληρονομιά, τι είναι από τη σύζυγό μου και τι έχουμε πουλήσει, μπορείτε να το δείτε. Να επανερχόμαστε σε μια χυδαιότητα και τοξικότητα; Η κα Ακρίτα που υπονόησε ότι η σύζυγός μου τα έκλεψε θα οδηγηθεί στο δικαστήριο. Το πόθεν έσχες είναι μια περίπλοκη διαδικασία και αφορά το ζευγάρι».

Σε εκείνους που δηλώνουν δυσαρεστημένοι με το κυβερνητικό έργο ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε ότι αδικούν το σημαντικό κυβερνητικό έργο τελευταίων 11 μηνών και πρόσθεσε ότι υπάρχουν δύο λόγοι για να μην ψηφίσει κάποιος ΝΔ, «πρώτον γιατί δυσαρεστημένος από 11μηνο και δεύτερον γιατί μπορεί θεωρεί τις ευρωεκλογές όχι και τόσο σημαντικό διακύβευμα».

Όπως είπε το τελευταίο χρόνο «πάρθηκαν μια σειρά από πρωτοβουλίες όπως αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους σε κατώτατο μισθό και συντάξεις, μη κρατικά πανεπιστήμια, μεταρρυθμίσεις στον δικαστικό χάρτη, καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, παρεμβάσεις στο ποδόσφαιρο, στα θέματα της σχολικής βίας που μας επιτρέπουν να λέμε ότι έχουμε κάνει το ένα τέταρτο του κυβερνητικού έργου που έχουμε δεσμευτεί» σημειώνοντας ότι «είμαστε συνεπής στη μεταρρυθμιστική μας ατζέντα».

Ο πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στην καταπολέμηση της ανεργίας λέγοντας ότι «δημιουργήσαμε 300.000 θέσεις εργασίας, οι πιο πολλές είναι πλήρους απασχόλησης. Όλο και λιγότεροι είναι στον κατώτατο μισθό. Οι εργοδότες επειδή η ανεργία μειώνεται, αναγκάζονται να πληρώσουν περισσότερα».

Όσον αφορά το ζήτημα της ακρίβειας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι είναι ένα ζήτημα που απασχολεί όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και στις ΗΠΑ.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο ζήτημα των πολυεθνικών λέγοντας ότι ακολουθούν πρακτικές που τιμωρούν τις μικρές αγορές.

Σχετικά με την επιστολή που στάλθηκε στην πρόεδρο της Κομισιόν ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε πως «θα ασκήσω τη δυνατότητα επιρροής που έχω πάνω στην Ούρσουλα φον ντερ Λάινεν για να προτάξω το θέμα». Υποστήριξε επίσης πως η πρόεδρος της Κομισιόν απάντησε στο θέμα σχολιάζοντας πως είναι ένα πραγματικό πρόβλημα που θα προτάξει στην ευρωπαϊκή ατζέντα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόσθεσε επίσης ότι «δανειζόμαστε χαμηλότερα από ό,τι δανειζόμασταν πριν από μερικά χρόνια. Τα τελευταία στοιχεία του πληθωρισμού έδειξαν σημαντική αποκλιμάκωση, και στα τρόφιμα. Δεν έχει τελειώσει το πρόβλημα, αλλά είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι» υποστήριξε και τόνισε ότι το σούπερ μάρκετ και το ενοίκιο είναι τα δύο βασικά προβλήματα της ακρίβειας.

Παράλληλα, δήλωσε ότι όσον αφορά τον τομέα των ακινήτων «πρέπει να αυξήσουμε την προσφορά σπιτιών, πρέπει να αξιοποιήσουμε κλειστά σπίτια. Γι΄αυτο και δίνουμε έμφαση σε προγράμματα όπως το «Ανακαινίζω ενοικιάζω» και γι΄αυτό δίνουμε οικονομικά κίνητρα.»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους ο οποίος είπε ότι είναι μια επανάσταση και αναφέρθηκε στον gov.gr και τις υπηρεσίες που προσφέρει.

Για τον ΑΣΕΠ είπε ότι «υπάρχει μεγάλο δομικό πρόβλημα, που πρέπει να αντιμετωπιστεί διακομματικά. Θα το βάλω στο δημόσιο διάλογο το θέμα» είπε προσθέτοντας πως μια ιδέα είναι η απλοποίηση του μηχανισμού.

Για τον Νίκο Ανδρουλάκη

Ερωτηθείς για το αν υπάρχει κάποια βεντέτα για τον Νίκο Ανδρουλάκη είπε ότι εξαρχής ζήτησε να συναντηθεί με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ αλλά ο κ. Ανδρουλάκης δεν θέλησε να έχει καμία επαφή μαζί μου, ακόμα και προ παρακολουθήσεων.

«Πρέπει να ρωτήσετε τον ίδιο, αν υπάρχει κάποια βεντέτα» είπε και υπογράμμισε πως δεν έχει συναντήσει και δεν έχει συνομιλήσει ποτέ με τον κ. Ανδρουλάκη.
«Είναι ιδεολογικά πολύ πιο κοντά στο ΣΥΡΙΖΑ παρά στους ψηφοφόρους του μεσαίου χώρου» υποστήριξε.

Του είχα απευθύνει δύο προσκλήσεις δεν θέλει, δικαίωμά του. Συζητάμε θεσμικά στη Βουλή» τόνισε.

Όσον αφορά το ζήτημα των παρακολουθήσεων ο Κυριάκος Μητσοτάκης δε θέλησε να απαντήσει για το θέμα.

Για τις τιμές του ρεύματος

Για το αν θα υπάρξει άνοδος στις τιμές ρεύματος το επόμενο διάστημα υποστήριξε ότι «έχουμε μια αγορά που λειτουργεί ανταγωνιστικά και πιστεύω ότι ο τρόπος που θα κινηθούν οι μεγάλοι παίκτες δεν θα οδηγήσουν σε τόσο μεγάλες αυξήσεις».«Θα εκπλαγώ αν δω αυξήσεις 70%» τόνισε.

Για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες είπε ότι «η Ελλάδα είναι πρωταγωνίστρια. Όμως έχουν μια ιδιαιτερότητα. Παράγονται σε στιγμές που δεν χρειαζόμαστε όλη την ενέργεια. Τότε μπορούν να κλείσουν κάποιες ανανεώσιμες γιατί έχουμε πλεόνασμα» είπε και πρόσθεσε πως το μεγάλο πρόβλημα είναι το ζήτημα της αποθήκευση της ενέργειας που δεν έχει λυθεί.
Παράλληλα, τόνισε ότι «η Ελλάδα φιλοδοξεί να γίνει εξαγωγής ηλεκτρικής ενέργειας».

Ακόμη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι η Ευρώπη «πρέπει να απεξαρτοποιηθεί αμυντικά από τις ΗΠΑ κάτι που σημαίνει περισσότερες επενδύσεις στην ευρωπαϊκή άμυνα τονίζοντας ότι Πρέπει να υπάρχει αμυντικό ταμείο.

Για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη

Ερωτηθείς για το αν το φοβίζει η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι είναι σεβαστές αυτές οι επιλογές αλλά και αντιευρωπαϊκές. Όπως είπε «δεν έχουμε τελειώσει με τον λαϊκισμό στην χώρα. Έχει και δεξιά και αριστερή έκφανση. Δε θέλω να δώσω πάτημα στον λαϊκισμό να σηκώσει κεφάλι. Στην Ελλάδα τον πληρώσαμε πολύ ακριβά» είπε και κατέληξε ότι «οι ευρωεκλογές πρέπει να είναι ένα ορόσημο, ώστε η Ελλάδα να έρθει σταθερά πιο κοντά στην Ευρώπη».