Μαρινάκης για τα θαλάσσια πάρκα: Δεν υποχωρούμε από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα

Μαρινάκης για τα θαλάσσια πάρκα: Δεν υποχωρούμε από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα

Τι είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και για το θέμα του Φρέντι Μπελέρη

Συνεχίζει τη ρητορική έντασης η Τουρκία, με αφορμή τις εξαγγελίες της Αθήνας για δημιουργία θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο. Το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας δηλώνει σε επιφυλακή για να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας κλιμακώνοντας τις αντιδράσεις αλλά και τις απειλές.

Ερωτηθείς για αυτές τις αντιδράσεις -στην απόφαση της κυβέρνησης να δημιουργηθούν δύο θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο– ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης δήλωσε χαρακτηριστικά: «Έχουμε απαντήσει ξανά ότι δεν υποχωρούμε από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και μοναδικό ζήτημα είναι η επίλυση της μιας και μόνης διαφοράς με την Τουρκία που είναι ο καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας με βάση το δίκαιο της θάλασσας αλλά έχουμε δρόμο ακόμα».

Και πρόσθεσε: «Η απόφαση για τα θαλάσσια πάρκα έχει να κάνει με περιβαλλοντολογικούς καθαρά σκοπούς και συνεχίζουμε με πιστεύουμε στη συνέχιση του διαλόγου».

Η Άγκυρα κλιμακώνει τις απειλές, αφού πηγές του Υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας δήλωσαν σήμερα, ότι είναι σε επιφυλακή για να προστατεύσουν «τα δικαιώματα, τα συμφέροντα και τα οφέλη μας στο Αιγαίο και να αποτρέψουμε τις προσπάθειες της Ελλάδας να επιβάλει μονομερές καθεστώς».

Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας έκανε επίσης λόγο για «νησιά και νησίδες του Αιγαίου που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους».

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το ertnews, οι πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας δήλωσαν στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης:

«Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε στις 8 Απριλίου 2024 ότι θα ανακηρυχθούν δύο μεγάλα θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο Πέλαγος και το Ιόνιο Πέλαγος. Το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας μας έχει αναλάβει τις απαραίτητες διπλωματικές πρωτοβουλίες σχετικά με τα πάρκα που σχεδιάζεται να ανακοινωθούν και έχει δηλώσει ότι μονομερείς de facto καταστάσεις στα “νησιά, νησίδες και βράχους των οποίων η κυριαρχία δεν έχει μεταβιβαστεί με συνθήκες” (σ.σ. χρησιμοποιείται το τουρκικό ακρωνύμιο EGAYDAAK) δεν θα γίνουν αποδεκτές και δεν θα έχουν καμία νομική συνέπεια. Ως υπουργείο, βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση για την προστασία των δικαιωμάτων, των ενδιαφερόντων και των συμφερόντων μας στο Αιγαίο και την αποτροπή των μονομερών προσπαθειών της Ελλάδας για τη δημιουργία μονομερώς καθεστώτος».

Χθες, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ σχολίασε πως με αυτή της την ενέργεια η Ελλάδα «σαμποτάρει» τη διαδικασία ομαλοποίησης των σχέσεων των δύο χωρών και ζητά να μην «εγκαταλείψει τον δρόμο της διπλωματίας».

Παράλληλα, επισημαίνει ότι «η Τουρκία δεν θα επιτρέψει σε καμία περίπτωση οποιαδήποτε προσέγγιση για την ανακήρυξη αυτού του Θαλάσσιου Πάρκου».

«Εκφράζουμε για άλλη μια φορά, απευθυνόμενοι στην Ελλάδα, ότι δεν πρέπει να εγκαταλείψει τον δρόμο της διπλωματίας, ότι δεν πρέπει να γίνουν βήματα που θα βλάψουν την εξομάλυνση και πως σε αυτό το πλαίσιο η Τουρκία δεν θα επιτρέψει σε καμία περίπτωση οποιαδήποτε προσέγγιση για την ανακήρυξη αυτού του Θαλάσσιου Πάρκου», τόνισε ο εκπρόσωπος του AKP.

Η απάντηση σε Ανδρουλάκη για Μπελέρη

Για την υποψηφιότητα του Φρέντι Μπελέρη και τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης και κυρίως του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, ότι έγινε για ψηφοθηρικούς λόγους, ρωτήθηκε στη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Για την περίπτωση του Φρέντι Μπελέρη να τονίσω ότι ο πρωθυπουργός δεν θυμήθηκε ξαφνικά την ομογένεια αλλά και την Χειμάρρα την οποία έχει επισκεφθεί. Όλο αυτό δείχνει μια συνέπεια. Το ψηφοδέλτιο της ΝΔ έχει 41 άξιες και άξιους υποψηφίους. Καλό είναι να μην περιορίζεται η αντιπαράθεση με στοιχεία τοξικότητας.

Για τον κ. Ανδρουλάκη που μίλησε για ψηφοθηρία διερωτήθηκε: «υπάρχει στην ιστορία αρχηγός κόμματος που να βάζει στο ψηφοδέλτιό του έναν υποψήφιο εν ενεργεία ευρωβουλευτή άλλου κόμματος; Αν αυτό δεν είναι ψηφοθηρία τότε τι είναι;».

Πρόσθεσε ότι: «Καλό είναι να αποφασίσουν οι πολίτες. Εμάς στόχος μας είναι το μεγαλύτερο ποσοστό της ΝΔ».

Ερωτηθείς αν σε περίπτωση που εκλεγεί ο κ. Μπελέρης ευρωβουλευτής δεν θα χάσει τη μάχη για τον δήμο απάντησε: «Η περίπτωση του δήμου Χειμάρρας έχει να κάνει με το δευτεροβάθμιο δικαστήριο, σε περίπτωση που καταδικαστεί σε δεύτερο βαθμό, θα εκπέσει του αξιώματος. Μακάρι να δικαιωθεί και να γίνει σεβαστό το τεκμήριο της αθωότητας του».

Οι βουλευτικές εκλογές θα γίνουν το 2027

«Οι βουλευτικές εκλογές οι επόμενες θα γίνουν το 2027. Οι προσεχείς ευρωεκλογές είναι σημαντικό σταυροδρόμι για τη σταθερότητα της χώρας αλλά σε καμία περίπτωση δεν τίθεται θέμα πρόωρων εκλογών». Την απάντηση αυτή έδωσε ο κ. Μαρινάκης, σε ερώτηση που του έγινε στη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μαρινάκη ρωτήθηκε εάν ένα κακό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές θα αποτελούσε αφορμή για προκήρυξη πρόωρων εθνικών εκλογών.

Παράλληλα, ρωτήθηκε για τη δήλωση της εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Βούλας Κεχαγιά με αφορμή τον σάλο που έχει ξεσπάσει με τον υποψήφιο ευρωβουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης Δημήτρη Παπανώτα λέγοντας ότι η ΝΔ δεν καταδίκασε την δήλωση του βουλευτή της κ. Κυριαζίδη για τον κ. Κασσελάκη.

Όπως είπε, ο κ. Κυριαζίδης έσπευσε να δηλώσει απερίφραστα τον σεβασμό του και στον κο Κασσελάκη, να επανορθώσει. Σε οποιαδήποτε δήλωση δεν είχε άμεση επανόρθωση αμέσως αντιδρούσαμε. Από την άλλη πλευρά ο ΣΥΡΙΖΑ καμαρώνει έχοντας στην πρώτη γραμμή αμετάκλητα καταδικασμένο και άλλον που απειλεί δημοσιογράφους και δικαστές. Το να κάνει η κα Κεχαγιά συστάσεις για ευαισθησία στη ΝΔ είναι τουλάχιστον υποκριτικό. Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών θέλει λύσεις στα προβλήματα. Τέτοιες δηλώσεις είναι απόλυτα καταδικαστέες, όπως και του κ. Παπανώτα. Είναι θέμα του ΣΥΡΙΖΑ τι θα κάνει».