Βασίλης Κικίλιας: Εθνική προσπάθεια η αντιμετώπιση των πυρκαγιών

Βασίλης Κικίλιας: Εθνική προσπάθεια η αντιμετώπιση των πυρκαγιών

«Χρειάζεται συλλογική συνείδηση και μια κουλτούρα αντιμετώπισης κρίσεων» τόνισε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

Για την επόμενη αντιπυρική περίοδο μίλησε, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας στον ΑΝΤ1 τονίζοντας ότι «φέτος θα ριχτούν στη μάχη 15.000 μόνιμοι πυροσβέστες και 2.500 εποχικοί, ο μεγαλύτερος αριθμός που είχαμε ποτέ».

«Αυτό όμως δεν φτάνει», παρατήρησε ο κ. Κικίλιας και συμπλήρωσε, «χρειάζεται μια συλλογική συνείδηση και μια κουλτούρα αντιμετώπισης κρίσεων».

«Έτσι θα πάμε όλο το καλοκαίρι, είναι μια τεράστια μάχη, μια πολύ μεγάλη προσπάθεια και παρακαλώ θερμά σε αυτό το σύστημα, στο οποίο έχουμε οργανώσει τους εθελοντές και τους πολίτες, η αστυνομία είναι εκεί και βοηθάει όπως και ο στρατός και οι δασεργάτες μας, να συνδράμουμε όλοι μας. Είναι μια μάχη εθνική που μας αφορά όλους, θα την περπατήσουμε μέρα-μέρα και θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό» είπε ο Βασίλης Κικίλιας.

Στη συνέχεια απηύθυνε έκκληση στα κόμματα να αφήσουν έξω από το πεδίο της πολιτικής αντιπαράθεσης την προσπάθεια που θα καταβληθεί για να αντιμετωπιστούν οι πυρκαγιές, χαρακτηρίζοντας «εθνική προσπάθεια» το όλο εγχείρημα.

Σε ό,τι αφορά την πρόσφατη φωτιά στα Πιέρια Όρη και τα παράπονα κατοίκων που μιλάνε για ολιγωρίες, απάντησε ότι «η αντίδραση της Πυροσβεστικής και όλων των εμπλεκομένων δυνάμεων ήταν επιτυχής. Αυτή η έρπουσα φωτιά ήταν πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί και θα μπορούσε να καίει για 20 μέρες».

Ερωτηθείς για την παραγγελία των καναντέρ και πότε αυτά θα έρθουν στη χώρα μας, απάντησε ότι οι παραλαβές θα ξεκινήσουν το 2025.

 

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ της Πολιτικής Προστασίας ο κ. Κικίλιας είπε ότι αποτελεί «μεγάλη προίκα».

Σχετικά με τον εκσυγχρονισμό του δόγματος του Πυροσβεστικού Σώματος, ο Υπουργός σημείωσε ότι «υποχρεωτικά και με το νόμο οι δασάρχες και δασοφύλακες επιχειρούν μαζί με το Πυροσβεστικό Σώμα, είναι ειδικοί επιστήμονες και έχουν γνώση του δάσος. Υποχρεωτικά πηγαίνουν δυο πυροσβεστικά στην πρώτη προσέγγιση και ένα τρίτο με αξιωματικό. Ο στρατηγός ορίζει τους τομεάρχες και το περίγραμμα της πυρκαγιάς.  Γίνονται αντιπυρικές ζώνες και σε δεύτερο χρόνο αν χρειαστεί σε κάποια απόσταση με την πυρκαγιά αν μιλάμε για ένα μεγάλο περιστατικό το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί στρατηγικά».

Αναφέρθηκε επίσης στην προσεχή εφαρμογή της νέας ψηφιακής πλατφόρμας, μέσω της οποίας οι πολίτες θα είναι υποχρεωμένοι να ενημερώνουν ηλεκτρονικά για την καθαριότητα των οικοπέδων τους, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο τη διαδικασία σε ό,τι αφορά την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών.

Τέλος, ο Υπουργός επανέλαβε τη δέσμευσή του για τη διαρκή βελτίωση των μέτρων προστασίας και έκανε έκκληση για αυξημένη προσοχή και υπευθυνότητα από όλους, ενόψει των υψηλών θερμοκρασιών και της επικείμενης πολύ δύσκολης αντιπυρικής περιόδου.