Τα τέσσερα νέα μέτρα της ΕΛ.ΑΣ. για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας – «Διαχειριζόμαστε κάθε θύμα με ενσυναίσθηση» τόνισε ο Χρυσοχοΐδης

Τα τέσσερα νέα μέτρα της ΕΛ.ΑΣ. για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας – «Διαχειριζόμαστε κάθε θύμα με ενσυναίσθηση» τόνισε ο Χρυσοχοΐδης

Τι συζητήθηκε στη τηλεδιάσκεψη που είχε σήμερα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη με τη συμμετοχή 2.500 αξιωματικών

Λίγες ημέρες μετά την άγρια δολοφονία της 28χρονης Κυριακής Γρίβα από τον πρών σύντροφό της έξω από το αστυνομικό τμήμα των Αγίων Αναργύρων και τα ερωτήματα που προέκυψαν για τη στάση που κράτησαν οι αστυνομικοί στους οποίους απευθύνθηκε για βοήθεια, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, είχε τηλεδιάσκεψη με περισσότερους από 2.500 αστυνομικούς για το θέμα της ενδοοικογενειακής βίας.

Πληροφορίες αναφέρουν πως στην τηλεδιάσκεψη επισημάνθηκε ότι για κάθε καταγγελία αξιοποιείται ο ειδικός οδηγός διαχείρισης περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας που υπάρχει από το 2021, ο οποίος κωδικοποιήθηκε σε απλή μορφή και εμπλουτίστηκε με προσαρμογές στις νέες νομοθετικές αλλαγές για την ενδοοικογενειακή βία.

«Διαχειριζόμαστε κάθε θύμα με ενσυναίσθηση και του παρέχουμε κάθε υποστήριξη», επισημάνθηκε ακόμη.

Ειδικότερα, υπάρχουν τέσσερις βασικές προσθήκες στη διαχείριση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας:

  1. Κεντρική παρακολούθηση και εποπτεία όλων των καταγγελιών και περιστατικών σε επίπεδο Διεύθυνσης Αστυνομίας με ορισμό ανώτερου αξιωματικού ως επόπτη.
  2. Κάθε εβδομάδα θα στέλνεται απολογισμός για τις καταγγελίες και τη διαχείρισή τους ανά Διεύθυνση Αστυνομίας στο Επιτελικό Τμήμα Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακης Βίας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ώστε να υπάρχει παρακολούθηση και λογοδοσία.
  3. Για κάθε περιστατικό ο Αξιωματικός Υπηρεσίας ενημερώνει τον Διοικητή του Τμήματος και τον επόπτη της Διεύθυνσης Αστυνομίας, για να τον υποστηρίξουν στη διαχείριση του περιστατικού.
  4. Για κάθε θύμα εξασφαλίζεται ασφαλής μεταφορά και διαμονή σε ασφαλή χώρο, μέχρι να εκλείψει ο κίνδυνος για τη ζωή του. Υπενθυμίζουμε πως μέχρι τα τέλη Μαΐου θα έχουν δημιουργηθεί 45 νέα Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας σε όλη την Ελλάδα και επεκτείνεται πανελλαδικά η χρήση του Panic Button.

Ο υπουργός ζήτησε από τους αστυνομικούς να πέφτουν πάνω από το πρόβλημα σαν να είναι δικό τους και να μπαίνουν στη θέση των θυμάτων. «Ο πολίτης θέλει και πρέπει να νιώσει ασφαλής όταν έρθει σε εμάς. Σε κάθε περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας υποχρεούμαστε να πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν, ώστε να νιώσει η γυναίκα ασφαλής και να είμαστε σίγουροι, πριν φύγει από εκεί, ότι θα συνεχίσει να είναι ασφαλής», επεσήμανε.