Μιχαηλίδου: Έως τρεις επιπλέον μισθοί μετά τη νέα αύξηση κατώτατου μισθού

Μιχαηλίδου: Έως τρεις επιπλέον μισθοί μετά τη νέα αύξηση κατώτατου μισθού

Τι αλλάζει από 1η Απριλίου – Οι αυξήσεις σε μισθούς, επιδόματα, τριετίες

Στην εξειδίκευση του κατώτατου μισθού μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την αύξησή του από τον Απρίλιο, προχώρησε η Δόμνα Μιχαηλίδου , τονίζοντας ότι ο μισθωτός, σε σχέση με το 2019 παίρνει τρεις παραπάνω μισθούς.

Η αύξηση συμπαρασύρει τριετίες και επιδόματα, ενώ πρόκειται για την τέταρτη αύξηση σε σχεδόν 5 χρόνια. Eιδικότερα, όπως είπε η υπουργός Εργασίας, η αύξηση του κατώτατου μισθού καλύπτει 560.000 συμπολίτες μας που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, ενώ ο μισθωτός, σε σχέση με το 2019, παίρνει τρεις παραπάνω μισθούς. Στόχος, τόνισε ακόμα, το 2027, ο κατώτατος μισθός να φτάσει τα 950 ευρώ. H Δόμνα Μιχαηλίδου υπογράμμισε ακόμα ότι ο μέσος μισθός σήμερα είναι 75 ευρώ υψηλότερος από την προηγούμενη χρονιά.

Eιδικότερα, στην παρουσίαση, η υπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου ανέφερε πως «ο κατώτατος μισθός ανεβαίνει στα 830 ευρώ, το κατώτατο ημερομίσθιο θα είναι στα 37,07 ευρώ. Οι παράγοντες που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση, ήταν η μείωση ανεργίας στο 10,4% τον Ιανουάριο, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, η κατάταξη της Ελλάδας στην ΕΕ ως προς το ΑΕΠ και ο πενταπλάσιος ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μ.ο. Συνολικά, έχει σημειωθεί αύξηση 27,7% σε σχέση με το 2019. Σε 12μηνη βάση, ο μισθός ανέρχεται στα 968 ευρώ το μήνα και καλύπτει 560.000 συμπολίτες μας, που είναι κατά 26.000 λιγότεροι σε σχέση με πέρσι».

Σε άλλο σημείο στη διάρκεια της παρουσίασης, η υπουργός Εργασίας τόνισε πως «ο σωρευτικός πληθωρισμός το διάστημα 2019-2023 ήταν στο 16,6% και η αντίστοιχη αύξηση κατώτατου μισθού έφτασε στο 28%. Σήμερα, το 22% των μισθωτών αμείβεται με τον κατώτατο μισθό, ενώ το 2019 ήταν στο 27%, σε μια αγορά με 400.000 περισσότερους μισθωτούς». Η Δόμνα Μιχαηλίδου απάντησε πως από το 2019 που ήταν στο 20% από 1ης Απριλίου ανεβαίνει στο 27,7%, το 20% συμβάδιζε και δεν έγινε ερήμην της αγοράς. Υπενθύμισε πως έχουμε μικρότερο ποσοστό των μισθωτών από το 27% στο 22% που βρίσκονται στον κατώτατο σε μία αγορά εργασίας που έχει αυξηθεί κατά 400.000 εργαζόμενους.

Αναφερόμενη στο ύψος των ασφαλιστικών εισφορών, η κ. Μιχαηλίδου είπε πως «το ζήτημα αυτό και το βάρος για το νοικοκυριό και τον εργοδότη, είναι κάτι που μας προβληματίζει. Είναι μια διαφορετική άσκηση σε σχέση με τον κατώτατο μισθό. Έχει αποτύπωμα στην ανταγωνιστικότητα της χώρας, στην προσέλκυση ταλέντου».

Η κ. Μιχαηλίδου ξεκαθάρισε ακόμη πως η εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας έχει τεθεί ήδη σε ισχύ σε βιομηχανίες και λιανεμπόριο, ωστόσο σήμερα υπέγραψε την Υπουργική Απόφαση με την οποία μετατίθεται η ημερομηνία επιβολής των προστίμων για τη μη εφαρμογή της για την 1η Ιουλίου, αντί για τώρα τον Απρίλιο, όπως προέβλεπε απόφαση του προκατόχου της. Όπως εξήγησε η επιλογή η παράταση αφορά και στους δύο κλάδους και η ημερομηνία επελέγη καθώς τότε θα γίνει και η εφαρμογή του ΕΡΓΑΝΗ 2.

Τι αλλάζει από 1η Απριλίου – Οι αυξήσεις σε μισθούς, επιδόματα, τριετίες

Ο νέος κατώτατος μισθός τίθεται άμεσα σε ισχύ και συγκεκριμένα από την ερχόμενη Δευτέρα 1η Απριλίου. Όσοι αμείβονται με αυτόν θα λαμβάνουν 830 ευρώ τον μήνα, αύξηση της τάξης των 50 ευρώ. Πρόκειται για την τέταρτη αύξηση από το 2019, όταν ήταν 650 ευρώ, δηλαδή έχουμε μια αύξηση 27% μέχρι σήμερα. Συνολικά αυξάνονται 18 επιδόματα και ενισχύονται 800.000 δικαιούχοι.

Ειδικότερα από την 1η Απριλίου θα τεθεί σε ισχύ αύξηση στον κατώτατο μισθό, ύψους 6,4%, και διαμορφώνεται στα 830 ευρώ μεικτά (+50 ευρώ) και τα καθαρά θα είναι στα 706 ευρώ (+39 ευρώ). Όσον αφορά στο κατώτατο ημερομίσθιο αυτό διαμορφώνεται στα 37 ευρώ μεικτά την ημέρα για τους εργατοτεχνίτες.

Όσον αφορά στις τριετίες από την 1η Απριλίου οι κατώτατες αποδοχές διαμορφώνονται ως εξής:

1 τριετία: 913 ευρώ μεικτά
2 τριετίες: 996 ευρώ μεικτά
3 τριετίες: 1.079 ευρώ μεικτά

Για τους έγγαμους η αύξηση αυτή θα είναι 83 ευρώ στα 830.

Επίσης, το επίδομα ανεργίας από τα 479 ευρώ θα αυξηθεί στα 509 ευρώ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο νέος κατώτατος μισθός που ανακοινώθηκε σήμερα συμπαρασύρει τα εξής επιδόματα:

· Ειδική παροχή μητρότητας: Κατώτατος μισθός

· Επίδομα γονικής αδείας: Κατώτατος μισθός

· Βοήθημα λήξης ανεργίας: 13 ημερήσια επιδόματα

· Βοήθημα τρίμηνης παραμονής στα μητρώα ανέργων: 15 ημερήσια επιδόματα

· Επίδομα αποφυλακισμένων: 15 ημερήσια επιδόματα

· Επίσχεσης εργασίας: 20 ημερήσια επιδόματα

· Αφερεγγυότητας εργοδότη: Εως 3 μισθοί

· Εποχικό οικοδόμων: το 70% των 37 κατώτατων ημερομισθίων

· Εποχικό σμυριδεργάτων: το 70% των 50 κατώτατων ημερομισθίων

· Εποχικό για καλλιτέχνες, θέατρα, τουρισμό: το 70% των 25 κατώτατων ημερομισθίων

· Άλλα εποχικά (δασεργατών – ρητινοσυλλεκτών, καπνεργατών, αγγειοπλαστών – κεραμοποιών – πλινθοποιών και μισθωτών ναυπηγικής ζώνης): το 70% των 35 κατώτατων ημερομισθίων

· Βοήθημα μη μισθωτών: Μηνιαίο επίδομα ανεργίας

· Επίδομα εργασίας: 50% επιδόματος ανεργίας

· Αποζημίωση Μαθητών ΕΠΑ.Σ.: 75% κατ. Ημερομισθίου

· Επίδομα πρακτικής άσκησης (ΙΕΚ ΔΥΠΑ): 80% κατώτατου μισθού

· Απόκτηση εργασιακής εμπειρίας: Κατώτατος μισθός

· Προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα: Κατώτατο ημερομίσθιο

· Προγράμματα απασχόλησης: Επιδότηση 50% – 90% του κατώτατου μισθού

· Για εργαζόμενους φοιτητές που συμμετέχουν σε εξετάσεις: 30 κατ. ημερομίσθια για τους προπτυχιακούς / 10 κατ. ημερομίσθια για τους μεταπτυχιακούς