Φάμελλος: «Η ΝΔ είχε οργανωμένο σχέδιο συγκάλυψης του εγκλήματος των Τεμπών από την πρώτη μέρα»

Φάμελλος: «Η ΝΔ είχε οργανωμένο σχέδιο συγκάλυψης του εγκλήματος των Τεμπών από την πρώτη μέρα»

«Παράλληλα με την προσπάθεια συγκάλυψης, η κυβέρνηση υλοποιεί και ένα σχέδιο αμνήστευσης των πολιτικών προσώπων, των δικών της παιδιών»

«Το έγκλημα των Τεμπών θα μας απασχολήσει για πάρα πολύ καιρό, είναι βαθιά αποτυπωμένο στην κοινωνική συνείδηση. Η κοινωνία έχει την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση συγκαλύπτει ευθύνες κυβερνητικών στελεχών και αναφέρομαι συγκεκριμένα στις ευθύνες Καραμανλή, Καραγιάννη για το δυστύχημα και Τριαντόπουλου για το μπάζωμα που οδήγησε στην απώλεια πειστηρίων» τόνισε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στο ρ/σ Αθήνα 98,4.

Ο κ. Φάμελλος συνέχισε λέγοντας ότι «παράλληλα με την προσπάθεια συγκάλυψης, η κυβέρνηση υλοποιεί και ένα σχέδιο αμνήστευσης των πολιτικών προσώπων, των δικών της παιδιών. Κάτι που αποδείχθηκε περίτρανα από την δήλωση του κυρίου Βορίδη στη Βουλή, πριν καν κατατεθεί η πρότασή μας, ότι θα απορρίψει οποιαδήποτε πρόταση για προκαταρκτική επιτροπή για τις ευθύνες του κ. Καραμανλή. Η κυβέρνηση αρνήθηκε να συζητήσει την δικογραφία της ευρωπαίας εισαγγελέα που ήρθε στη Βουλή και ζητούσε διερεύνηση των ποινικών ευθυνών του του κ. Καραμανλή σε βαθμό κακουργήματος, για τη σύμβαση 717 για τη τηλεδιοίκηση στον σιδηρόδρομο».

Ερωτηθείς για το αν θα καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία πρόταση για σύσταση προκαταρτικής επιτροπής για τη διερεύνηση ευθυνών των κυβερνητικών στελεχών για το δυστύχημα των Τεμπών ανέφερε: «Έχουμε το εξής δίλημμα, από τη μία έχουμε αποχρώσες ενδείξεις και ισχυρά στοιχεία για τις ευθύνες των προσώπων αυτών που συνδέονται αιτιωδώς με το έγκλημα των Τεμπών, αλλά από την άλλη η ΝΔ έχει διαμηνύσει με όλους τους τρόπους ότι θα καταψηφίσει οποιαδήποτε πρόταση κατατεθεί, αμνηστεύοντας με αυτόν τον τρόπο αυτά τα πρόσωπα. Μπροστά σε αυτό το μεγάλο πολιτικό και ηθικό πρόβλημα επιλέξαμε να καταθέσουμε μια διαφορετική πρόταση. Η πρότασή μας είναι να κάνουμε όλοι οι Βουλευτές μαζί μια ερμηνευτική δήλωση ότι τα αδικήματα που τελούνται από κυβερνητικά στελέχη δια παραλείψεως δεν εμπίπτουν στους περιορισμούς που θέτει το Σύνταγμα και μπορούν να ελεγχθούν από την τακτική δικαιοσύνη. Αν αποδέχονταν την πρόταση μας η ΝΔ τότε θα αποκαθιστούσε την έλλειψη εμπιστοσύνης της κοινωνίας και η δικαιοσύνη θα ήταν ελεύθερη να διενεργήσει την έρευνά της, όπως δήλωσε ο κ. Μητσοτάκη ότι για τα Τέμπη “η δικαιοσύνη θα δώσει τη λύση”. Ο κ. Μητσοτάκης όμως με το πόρισμα της ΝΔ ουσιαστικά κάνει το αντίθετο από ότι λέει και βάζει εμπόδια στη δικαιοσύνη. Το βασικό λοιπόν είναι ότι έχουμε σχέδιο συγκάλυψης της ΝΔ αλλά και σχέδιο αμνήστευσης που είναι ακόμα πιο βαρύ».

«Η επιλογή του πρωθυπουργού να απέχει από τη συζήτηση διερεύνηση των συνθηκών του μεγαλύτερου σιδηροδρομικού δυστυχήματος στην Ελλάδα που οδήγησε στην απώλεια πενήντα επτά ανθρώπων, πρόσβαλε το αίτημα της κοινωνίας για δικαιοσύνη, πρόσβαλε το αίτημα των συγγενών αλλά και τη μνήμη των θυμάτων» τόνισε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο Σωκράτης Φάμελλος τόνισε ότι η συζήτηση για τα Τέμπη αναδεικνύει και ένα μεγάλο ζήτημα που αφορά την κατάσταση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα υπενθυμίζοντας ότι στο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για την χώρα μας εκφράζονται ανησυχίες για την έλλειψη αμεροληψίας στην έρευνα για το δυστύχημα των Τεμπών.

Αναφερόμενος στις ευθύνες του πρώην υπουργού κ. Καραμανλή ο Σωκράτης Φάμελλος επισήμανε: «ο κ. Καραμανλής είχε εγγράφως ενημερωθεί από τον πρόεδρο της επιτροπής τηλεδιοίκησης, αλλά και από τον πρόεδρο του ΟΣΕ το 2020 και στη συνέχεια από τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΡΓΟΣΕ το 2021 και από τον πρόεδρο των μηχανοδηγών για τα προβλήματα και τους κινδύνους που εγκυμονούσε η κατάσταση στους ελληνικούς σιδηροδρόμους. Δηλαδή έχει τουλάχιστον τέσσερις έγραφες και εξώδικες, επίσημες θεσμικές υπομνήσεις των ελλειμμάτων και δεν έλαβε μέτρα. Το 2019 είχε καεί ο σταθμός τηλεδιοίκησης της Λάρισας και δεν έκανε κάτι. Ο κύριος Γεραπετρίτης με τις ενέργειες του ανέδειξε τις ευθύνες του κ. Καραμανλή. Και το λέω αυτό γιατί ο κύριος Γεραπετρίτης πηγαίνοντας ως υπηρεσιακός υπουργός μέσα σε εξι μέρες ανακοίνωσε συγκεκριμένα μέτρα για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων ότι μειώνονται οι συρμοί σε πλήθος, ότι μειώνονται οι ταχύτητες και ότι διπλασιάζονται οι βάρδιες. Δεν μπορούσε να τα κάνει αυτά τέσσερα χρόνια ο κ Καραμανλής;»

Κλείνοντας τη συζήτηση για τα Τέμπη ο κ. Φάμελλος υπογράμμισε ότι : «Η ουσία είναι ότι επέλεξαν να μην καλέσουν αυτούς τους μάρτυρες που είχαν προειδοποιήσει εγγράφως για τα προβλήματα στην εξεταστική επιτροπή. Δεν εκλήθησαν ούτε οι πραγματογνώμονες που ορίστηκαν από το δικαστήριο και αλλά και αυτοί που όρισαν οι οικογένειες των θυμάτων και αυτό νομίζω είναι επίσης σοβαρό θέμα. Έκλεισαν την εξεταστική κακήν κακώς χωρίς να έρθει όλη η δικογραφία στη βουλή. Από αυτό καταλαβαίνω και τολμώ να πω ότι υπήρχε σχέδιο συγκάλυψης οργανωμένο από την πρώτη μέρα» .

Για το σκάνδαλο της διαρροής των προσωπικών δεδομένων των εκλογέων ο Σ.Φάμελλος ανέφερε «η κυβέρνηση είναι πολλαπλά εκτεθειμένη από τις παραβιάσεις του κράτους δικαίου στη χώρα μας. Πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι το σκάνδαλο διαρροής προσωπικών δεδομένων από το Υπουργείο Εσωτερικών προς την υποψήφια Ευρωβουλευτή της ΝΔ. Γινόταν ξεκάθαρα αλισβερίσι με τα προσωπικά δεδομένα εκλογέων μέσα στα γραφεία του κόμματος της ΝΔ και εύλογα τίθεται το ερώτημα : δεν γνώριζε ο κ.Μητσοτάκης τι γίνεται μέσα στο κόμμα του; Ο κύριος Μαρινάκης υπάρχει περίπτωση να μη γνώριζε ενώ το επίμαχο διάστημα ήταν γραμματέας του κόμματος; Μόνο η κ. Ασημακοπούλου πήρε τα προσωπικά δεδομένα; Τελικά είναι διασφαλισμένα τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών ; Έχει διασφαλιστεί η διαδικασία της επιστολικής ψήφου; Οφείλονται άμεσα ολοκληρωμένες απαντήσεις από την κυβέρνηση και απόδοση πολιτικών ευθυνών.»