Με αγωγές κατά του Ελληνικού Δημοσίου απαντούν δεκάδες απόδημοι στα email της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου

Με αγωγές κατά του Ελληνικού Δημοσίου απαντούν δεκάδες απόδημοι στα email της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου

Ζητούν εξηγήσεις και αποζημιώσεις για την παραβίαση των προσωπικών τους δεδομένων - Σιγήν ιχθύος τηρεί η ευρωβουλευτής της ΝΔ

Ηθική και οικονομική ικανοποίηση στα δικαστήρια διεκδικούν πλέον δεκάδες απόδημοι, τα στοιχεία των οποίων διέρρευσαν στην Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, όπως αποκαλύφθηκε μετά την αποστολή email στα ηλεκτρονικά τους ταχυδρομεία από την ευρωβουλευτή της ΝΔ, ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου.

Την πρώτη αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου κατέθεσε Ελληνίδα κάτοικος Ολλανδίας, ακολούθησε κάτοικος Λονδίνου και καθηγητής στο King’s College, που κατέθεσε αγωγή κατά της ευρωβουλευτού, την οποία κατηγόρησε για πολιτική χειραγώγηση, αλλά και κατά του υπουργείου Εσωτερικών. Μέχρι στιγμής αγωγές κατά του υπουργείου Εσωτερικών έχουν καταθέσει περίπου 30 απόδημοι, ζητώντας αποζημίωση ύψους 20.000 ευρώο καθένας, διότι δεν προστάτευσε τα προσωπικά δεδομένα που έδωσαν οι πολίτες για να πάρουν μέρος στις εκλογές. Ταυτόχρονα, έχουν αποσταλεί εξώδικα και προς την ευρωβουλευτή της ΝΔ, προκειμένου να δώσει απαντήσεις, για ποιον λόγο κατείχε τα προσωπικά δεδομένα εκλογέων. Η ίδια προς το παρόν δεν παίρνει θέση στις νέες εξελίξεις.

Από την κυβέρνηση τονίζουν, ότι η έρευνα για την υπόθεση της διαρροής των email συνεχίζεται και επιχειρούν να αποσυνδέσουν πλήρως το θέμα από την επιστολική ψήφο. Υποστηρίζουν δε, ότι η διαρροή δεν έγινε από το υπουργείο Εσωτερικών, παρά το γεγονός ότι παραιτήθηκε για την υπόθεση ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου και στέλεχος της ΝΔ, Μιχάλης Σταυριανουδάκης. Η αντιπολίτευση κάνει λόγο για σκάνδαλο, καταλογίζοντας βαρύτατες ευθύνες στη Νίκη Κεραμέως και ζητά την αποπομπή της.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες του MEGA και της Χριστίνας Κοραή, η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου πήρε τα email των απόδημων Ελλήνων στα μέσα Ιανουαρίου του 2024 μετά από αίτημά της στη ΝΔ και συγκεκριμένα προς τον γραμματέα αποδήμων του κόμματος, Νίκο Θεοδωρόπουλο, ο οποίος επίσης παραιτήθηκε, ανατρέποντας έτσι τον αρχικό ισχυρισμό της κυβέρνησης, ότι η διαρροή έγινε από την υπηρεσιακή κυβέρνηση μεταξύ των εκλογικών αναμετρήσεων του Μαΐου και του Ιουνίου του 2023. Όπως είπε η δημοσιογράφος, ο υπολογιστής της κ. Ασημακοπούλου θα το επιβεβαιώσει ή θα το διαψεύσει.

Στο στόχαστρο μπαίνουν πλέον οι κινήσεις του κ. Θεοδωρόπουλου, ο οποίος πήρε εν γνώσει του τα στοιχεία από το υπουργείο Εσωτερικών. Τέλος, ο υπολογιστής του θα δείξει, εάν έχει στείλει τα στοιχεία των απόδημων και σε άλλους, πέρα από την κ. Ασημακοπούλου.