Μητσοτάκης: «Πολιτικοί αρχηγοί χτίζουν καριέρες πάνω στα Τέμπη» – «Δεν θα δώσουμε επίδομα Πάσχα»

Μητσοτάκης: «Πολιτικοί αρχηγοί χτίζουν καριέρες πάνω στα Τέμπη» – «Δεν θα δώσουμε επίδομα Πάσχα»

Εφ' όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε ο πρωθυπουργός στον ΣΚΑΪ - Τι είπε για τον κατώτατο μισθό και την ακρίβεια

Εφ' όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε στον ΣΚΑΪ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έκανε εκτενή αναφορά στις ομοφοβικές επιθέσεις στη Θεσσαλονίκη και την υπόθεση της τραγωδίας τωνΤεμπών, ενώ αποκάλυψε ότι φέτος η κυβέρνηση δεν θα δώσει επίδομα το Πάσχα.

Ο πρωθυπουργός ερωτηθείς για τ απρόσφατα επεισόδια στη Θεσσαλονίκη, τόσο σε βάρος δύο τρανς ατόμων, όσο και κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, είπε ότι «τα γεγονότα αυτά μας στεναχωρούν και μας κινητοποιούν, για να εντείνουμε τις προσπάθειές μας». Τόνισε πως πρέπει να αποδοθούν ευθύνες, και οι υπαίτιοι να δικαστούν απο τη δικαιοσύνη. Ακόμη, επανέλαβε ότι γίνονται παρεμβάσεις κατά του bullying στα σχολεία και πως είναι σημαντικό να υπάρχει ενισχυμένη παρουσία αστυνομικών στις γειτονιές. Αναφερόμενος στην τραγωδία των Τεμπών ανέφερε χαρακτηριστικά, πως «πρώτος εγώ θέλω να μάθω την αλήθεια» και θεώρησε πολύ σημαντικό, ότι η δικαιοσύνη επέλεξε να αναζητήσει δεύτερο πραγματογνώμονα.

«Σέβομαι, τιμώ και σκύβω το κεφάλι στις οικογένειες των θυμάτων στα Τέμπη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην εκπομπή «Αταίριαστοι», κατά την οποία τέθηκαν τα ερωτήματα περί μπαζώματας και δύο εξαφανισμένων βαγονιών. «Τον τελικό λόγο μπορεί να τον έχει μόνο η Δικαιοσύνη. Είναι λογικό, η διαδικασία στη Βουλή να πολιτικοποιηθεί, με την αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση για να αποκομίσει πολιτικά οφέλη» είπε και πρόσθεσε ότι «δεν θέλουμε να περάσουν ξανά 6 χρόνια, όπως στη δίκη στo Μάτι» και μίλησε για διαδικασία γρήγορη, καταλογίζοντας ωστόσο σε πολιτικούς αρχηγούς ότι «χτίζουν καριέρες πάνω στο δυστύχημα των Τεμπών».

Για το μπάζωμα στο σημείο της τραγωδίας και τις κατηγορίες για απόπειρα συγκάλυψης, είπε: «Τι να συγκαλύψουμε; Δεν θα ξεχάσω τις εικόνες, τις μυρωδιές, στον τόπο της τραγωδίας, όπου βρέθηκα την επόμενη ημέρα. Ήταν ό,τι πιο δύσκολο έχω κάνει στη ζωή μου. Ήξερα, ότι πρέπει να σταθεροποιηθεί το έδαφος, να πάνε οι γερανοί, να βρουν σορούς στα συντρίμμια. Λυπάμαι και οργίζομαι για όσους μιλούν για μπάζωμα». «Πρώτος εγώ θέλω να μάθω την αλήθεια» τόνισε, ενώ ερωτηθείς αν είναι αυτή τη στιγμή ασφαλής ο σιδηρόδρομος είπε: «Είναι, όσο μπορεί, κουβαλώντας τις χρόνιες παθογένειες. Η Σύμβαση 717 ολοκληρώθηκε το Σεπτέμβριο, μέχρι που χτύπησε ο Daniel».

Για τα φαινόμενα βίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα περιστατικά που έχουν σημειωθεί στα σχολεία και υποστήριξε, ότι πρέπει να αποδοθούν ευθύνες, μετά και τόσα συνέβησαν στη Θεσσαλονίκη προ ημερών. «Οι ύποπτοι θα δικαστούν» υποστήριξε και τόνισε ότι πλέον υπάρχει και μια κινητοποίηση της κοινωνίας. Σχετικά με το bullying στα σχολεία ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε, ότι ενεργοποιείται η πλατφόρμα για καταγγελίες, ενώ παράλληλα υπάρχει ενίσχυση με ψυχολόγους στα σχολεία. Υποστήριξε ακόμη ότι έχει ενταθεί η παρουσία της αστυνομίας κυρίως στις γειτονιές. «Υπάρχει μια αισθητή βελτίωση, αλλά αυτό δεν ανταποκρίνεται στο αίσθημα του πολίτη» τόνισε, ενώ υποστήριξε ακόμη, ότι «υπάρχει πρόοδος ως προς την Greek mafia».

Για την οπαδική βία ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι παρεμβάσεις που έγιναν μέχρι στιγμής στο ποδόσφαιρο φαίνεται να έχουν παράγει θετικά αποτελέσματα. «Η εικόνα των γηπέδων φαίνεται πως δεν υπάρχει ένταση πια» είπε. Στο μπάσκετ υποστήριξε πως η εικόνα είναι καλύτερη.

Ερωτηθείς για την ακρίβεια που «μαστίζει» την κοινωνία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «η κυβέρνηση απαντάει με αυξήσεις μισθών. Ο μέσος μισθός να φτάσει στα 1.500 ευρώ και ο κατώτατος τα 950 το 2027. Θα τον πετύχουμε τον στόχο. Ήδη από το 2019 οι μισθοί έχουν αυξηθεί λίγο παραπάνω από 20%. Πέφτει η ανεργία. Οι επιχειρήσεις πρέπει να πληρώσουν περισσότερο. για να προσεγγίσουν εργαζόμενους». Συνέχισε δε, λέγοντας ότι «υπήρχε λόγος που αυξήθηκαν οι τιμές. Διότι αυξήθηκαν οι συντελεστές του κόστους. Δεν υπάρχει όμως λόγος να υπάρχουν, όταν οι συντελεστές κόστους πέφτουν».

Σχετικά με τα υψηλά ενοίκια υποστήριξε, ότι αυξήθηκαν διότι η οικονομία πάει καλύτερα και η ζήτηση για σπίτια είναι μεγαλύτερη από τη προσφορά. Για το λόγο αυτό κάναμε προγράμματα όπως το «Σπίτι μου», τα προγράμματα «Ανακαινίζω – Ενοικιάζω», ενώ παράλληλα προχωράμε και σε πρόσθετα προγράμματα. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι δεν θα δοθεί επίδομα Πάσχα. «Έχουμε ένα δύσκολο προϋπολογισμό να υλοποιήσουμε» τόνισε.

Ερωτηθείς για την Δημόσια Υγεία και τα απογευματινά χειρουργεία, ο κ. Μητσοτάκη ςείπε όιτ «ο στόχος μας είναι μέσα στην τετραετία να πούμε ότι κάτι άλλαξε στο ΕΣΥ. Πιο ποιοτικό με καλύτερες υπηρεσίες υγείας και χωρίς τις διακρίσεις που υπάρχουν σήμερα». «Τα απογευματινά χειρουργεία ξεκινούν σήμερα στο Παπαγεωργίου και στο ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη» τόνισε και πρόσθεσε ότι «τα απογευματινά χειρουργεία μπορεί να γίνουν μόνο υπό την προϋπόθεση, ότι δεν αντικαθιστούν τα πρωινά».

«Θα διαθέσουμε ένα ποσό από το Ταμείο Ανάκαμψης, ώστε κυρίως για τους ευάλωτους πολίτες μας να είναι δωρεάν. Θα έχουν πρόσβαση και άνθρωποι, που σήμερα δεν έχουν καμία οικονομική δυνατότητα» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Σημαντικοί πόροι κατευθύνονται επίσης στην βελτίωση των υποδομών και κυρίως στα επείγοντα. Έμφαση στον προσωπικό γιατρό και την πρωτοβάθμια φροντίδα. Και σε θέματα με τη δημόσια υγεία, την πρόληψη» είπε ακόμα και επεσήμανε ότι «η πανδημία μας άφησε περισσότερες ΜΕΘ και ιατρικό προσωπικό και σημαντικούς πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης».