Μητσοτάκης: «Αυτό που προτείνετε κ. Ανδρουλάκη πιο πολύ με σκανδιναβικό σταυρόλεξο μου μοιάζει παρά με σκανδιναβικό μοντέλο»

Μητσοτάκης: «Αυτό που προτείνετε κ. Ανδρουλάκη πιο πολύ με σκανδιναβικό σταυρόλεξο μου μοιάζει παρά με σκανδιναβικό μοντέλο»

Αιχμές του πρωθυπουργού κατά των κομμάτων της αντιπολίτευσης κατά την δευτερολογία του για το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια

Με σκληρές αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ απάντησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη δευτερολογία του σήμερα στη Βουλή για τα μη κρατικά πανεπιστήμια.

Απευθυνόμενος στον επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλο, του είπε ότι "τα δικά σας προβλήματα, τα ζητήματα τα οποία μπορεί να έχει ο δικός σας αρχηγός να λύσει με το πόθεν έσχες του, δεν θα τα κρύψετε μέσα από τέτοιες προσωπικές επιθέσεις, οι οποίες εξάλλου έχουν απαντηθεί πολλές φορές και τα σχετικά όργανα της Βουλής έχουν γνωμοδοτήσει τόσες φορές, που δεν νομίζω ότι έχει απασχολήσει πόθεν έσχες κανενός βουλευτή περισσότερο την Επιτροπή από ό,τι το δικό μου. Διότι αυτή ήταν η συνειδητή στρατηγική σας: να στοχοποιήσετε εμένα, τη σύζυγό μου, εδώ και επτά χρόνια. Επομένως, καλά ξεμπερδέματα τώρα για τα δικά σας προβλήματα".

Ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στα όσα είπε ο κ. Φάμελλος για τα ζητήματα του κράτους δικαίου, υπενθύμισε δύο δηλώσεις οι οποίες έγιναν τις τελευταίες μέρες "για τα πεπραγμένα των δικών σας ημερών". «Στο Μέγαρο Μαξίμου είχε στηθεί ένα "παρα-υπουργείο Δικαιοσύνης"», υποστήριζε, προσέξτε, ο Υπουργός Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ. Από ποιον να στηθεί; Προφανώς από τον Πρωθυπουργό, κάτι θα ήξερε για το ζήτημα αυτό και ο κ. Παππάς, ο οποίος κουνάει το κεφάλι του από πίσω σας" είπε ο κ. Μητσοτάκης και προσέθεσε: "Ο κ. Κούλογλου σήμερα, εκλεγμένος ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ: «το να μπουν μέσα στο κάδρο Πικραμμένος, Βενιζέλος, Σαμαράς, χωρίς να υπάρχουν επαρκή στοιχεία, ήταν πολιτική απόφαση και ήταν λάθος. Σίγουρα ήξερε ο Τσίπρας. Πιστεύω ότι ήταν μια λάθος πολιτική απόφαση. Αναγκάζομαι, λοιπόν, να επανέλθω στα ζητήματα αυτά, για να φρεσκάρω λίγο τη μνήμη σας για τα έργα και τις ημέρες του ΣΥΡΙΖΑ, μιας και τόσο πολύ κόπτεσθε για τα θέματα κράτους δικαίου. Καλό είναι, λοιπόν, να τα θυμίζουμε και αυτά διότι δεν έχουμε, ξέρετε, εδώ πολύ ασθενή μνήμη. Και νομίζω ότι στο ζήτημα αυτό τουλάχιστον θα έπρεπε να είστε πιο προσεκτικοί".

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην τοποθέτηση του κ. Ανδρουλάκη στις στις 12/2 όπου είχε πει ότι «σήμερα προτείνουμε το σκανδιναβικό μοντέλο». "Εμένα πιο πολύ με σκανδιναβικό σταυρόλεξο μου μοιάζει, γιατί κανείς δεν έχει καταλάβει ακριβώς τι είναι το σκανδιναβικό μοντέλο" είπε ο κ. Μητσοτάκης και προσέθεσε: "Και, εν πάση περιπτώσει, αν μιλάμε για σκανδιναβικό μοντέλο, να σας πω ότι η Φινλανδία -που πράγματι είναι μια χώρα την οποία και εγώ έχω μελετήσει και έκανε μια πολύ σημαντική μεταρρύθμιση στην παιδεία της, ξεκινώντας από την πρωτοβάθμια παιδεία- αυτή τη στιγμή ουσιαστικά προσφέρει πανεπιστημιακές θέσεις στο 30% -προσέξτε, το 30%- των αποφοίτων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Το υπόλοιπο 70% κατευθύνεται στη μεταλυκειακή και την τεχνική εκπαίδευση. Λοιπόν, αυτό είναι το σκανδιναβικό μοντέλο".